Petteri Koponen teki rahakkaan ja pitkän sopimuksen Bayern Münchenin kanssa – ”Vielä saan kinkkuakin leivän päälle” - Koripallo - Ilta-Sanomat

Petteri Koponen teki rahakkaan ja pitkän sopimuksen Bayern Münchenin kanssa – ”Vielä saan kinkkuakin leivän päälle”

FC Bayern München hankki Petteri Koposen korisjoukkueensa kulmakiveksi.

FC Bayern München hankki Petteri Koposen korisjoukkueensa kulmakiveksi.

Julkaistu: 31.7.2018 7:01

Petteri Koponen pelaa seuraavat kolme vuotta Bayern Münchenissä isossa roolissa ja kovalla palkalla.

Suomen korismaajoukkueen pelinjohtaja Petteri Koponen hymyili vapautuneesti maanantaina helsinkiläisessä urheiluravintolassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Syynä iloon oli hänen hiljattain solmimansa kolmivuotinen pelaajasopimus Saksan tuoreen mestarin FC Bayern Münchenin kanssa.

Jalkapallojättinä tunnettu Bayern pyrkii kestomenestyjäksi myös koripallossa ja seura halusi takamies Koposen, 30, uuden projektinsa kulmakiveksi.

Koposen oli alun perin määrä pelata vielä tuleva kausi espanjalaisjätti FC Barcelonassa, mutta seura osti keväällä hänen sopimuksensa ulos. Barcelonan mielestä Koponen oli liian kallis mies. Arvioiden mukaan Koposen vuosipalkka oli noin 1,1 miljoonaa euroa.

Saksassa Koposen palkka putoaa hieman, mutta pelaajan mukaan liksa on yhä varsin hyvä. Bayern osoitti haluavansa hänet sekä antamalla pitkän sopimuksen että tekemällä siitä taloudellisesti houkuttelevan.

– He tekivät siinä ekstraeffortin, Koponen kuvaili.

Tarkkaa summaa Koponen ei halunnut kertoa.

– Ei ehkä niin paljon kuin Barcelonassa, mutta ei hirveästi vähempääkään, Koponen sanoi.

– Vielä saan kinkkuakin leivän päälle.

Uuden sopimuksen teossa Koposella oli apunaan italialainen pelaaja-agentti Matteo Comellini, joka yhdessä vaiheessa matkusti tapaamaan Bayern Münchenin koko seuran puheenjohtajaa Uli Hoenessiä kahden kesken.

Jalkapallomiehenä tunnettu Hoeness haluaa myös siunata seuran korisjaoston suurkaupat. Teurastajan poika Hoeness tunnetaan armottomasta bisnesvainustaan, joka välillä on lipsunut myös lain väärälle puolelle. Hän istui aiemmin tällä vuosikymmenellä pari vuotta vankilassa veronkierron vuoksi.

– Bayernin valmentaja, GM ja urheilutoimenjohtaja kaikki halusivat minut, mutta Hoeness ei tuntenut minua pelaajana. Sitten agenttini kävi hänen kanssaan palaveeraamassa ja sanoi, että oli mielenkiintoiset keskustelut, Koponen kertoi.

Petteri Koponen muuttaa Linda-vaimonsa ja poikansa kanssa pian Saksaan.

Petteri Koponen muuttaa Linda-vaimonsa ja poikansa kanssa pian Saksaan.

Neuvotteluissa sivuttiin myös aihetta, joka Koposen Barcelona-aikoina harmitti suomalaista korisväkeä: maaotteluiden ja Euroliigan pelien päällekkäisyyttä.

Barcelona ei päästänyt Koposta Susijengin karsintaotteluihin, vaikka samaan aikaan päästi Bulgarian Aleksandar Vezenkovin maajoukkueeseen – ja vielä pelaamaan Suomea vastaan!

Koponen kertoo keskustelleensa aiheesta Bayernin kanssa, joka suhtautuu tähtensä haluun edustaa Suomea myötämielisesti. Mitään varmaa päätöstä asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

– Vaihdoimme siitä nopeasti pari sanaa. He sanoivat, että katsotaan tilannetta lähempänä maajoukkuepelejä, kun kausi on saatu käyntiin.

– Ensimmäisten maajoukkueen pelien aikaan (syyskuun puolivälissä) Euroliiga ei ole vielä käynnistynyt. Silloin voisi olla mahdollista tulla pelaamaan, Koponen arvioi.

Petteri Koponen pelasi kaksi viime kautta FC Barcelonassa.

Petteri Koponen pelasi kaksi viime kautta FC Barcelonassa.

Euroliigan ollessa käynnissä tilanne on hankalampi, sillä Euroliiga ja Kansainvälinen koripalloliitto Fiba käyvät katkeraa kamppailua maajoukkuepelipäivistä.

Ennen sopimuksen tekoa Koponen kävi Saksassa erittäin tarkoissa lääkärintarkastuksissa.

– Ekana päivänä oltiin yhdeksän tuntia sairaalassa!

Heittokättä vaivannut olkapäävamma on toipunut lähes täyteen kuntoon.

– Pitkään siinä on mennyt, mutta heittäminen ja kaikki muu tuntuu jo ihan erilaiselta, Koponen sanoi.

”Melkein kuolin autokolarissa”

Petteri Koposelle jäi sekä hyviä että huonoja muistoja ajastaan Barcelonassa. Hän viihtyi perheineen kaupungissa, mutta rooli seurassa jäi odotuksia pienemmäksi. Suuri syy siihen oli loukkaantumisissa.

– Ensimmäisenä vuonna melkein kuolin autokolarissa!

Koponen viittaa tapaukseen, jolloin poliisia paennut huumekuski täräytti häntä kuljettaneen taksin kylkeen.

Kovan iskun päähänsä kolarissa saaneen Koposen piti olla aluksi sivussa kentiltä kolme kuukautta, mutta hän palasi parketille vain viisi viikkoa myöhemmin. Parhaaseen iskuun hän ei kuitenkaan päässyt koko kautena.

Toisella Barcelona-kaudella Koposta vaivasi pitkään olkapäävamma.

– Vasta joulun jälkeen käsi alkoi tuntua hyvältä. Silloin tuli myös uusi valmentaja ja sain isomman roolin. Loppukaudesta pelasinkin korkealla tasolla, Koponen sanoi.

Syntynyt: 13.4.1988 Helsingissä.

Pituus/paino: 194 cm/88 kg.

Pelipaikka: Pelintekijä / heittävä takamies.

A-maaottelut: 132 (pistekeskiarvo 13,3).

Seura: FC Bayern München (Saksa).

Kasvattajaseura: Malmin Super Koris.

Tuoreimmat osastosta