Dennis Rodman julkaisi absurdin kuvan Kim Jong-unista – suomalaisasiantuntija kummastelee tarkoitusperiä

Julkaistu:

Koripallo
Entinen koripallotähti haluaa Donald Trumpin ja Kim Jong-unin ystävystyvän, mutta se voi hyvin jäädä pelkän haaveilun tasolle.
Entinen NBA-koripalloilija Dennis Rodman on hämmentänyt aika ajoin kytköksillään poliittisiin vallanpitäjiin. Etenkin Rodmanin läheinen suhde Pohjois-Korean pahamaineiseen diktaattoriin Kim Jong-uniin on ollut esillä eri yhteyksissä.

Itseään koripallodiplomaattina pitävä Rodman, 56, otti hiljattain kantaa myös odotettavissa olevaan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin historialliseen tapaamiseen.

Rodman julkaisi muutama päivä sitten Twitter-tilillään kuvan Kimistä, jolle on photoshopattu päähän Trumpin vaalikampanjasta tuttu ”Make America great again” -lippalakki.

– Toivon tätä kahden ystäväni ja johtajan tapaamiselta, ex-koripalloilija kirjoitti kuvan yhteyteen.
Rodmanin julkaisema kuva keräsi nopeasti maailmanlaajuista huomiota. Moni naureskeli Rodmanin toiveikkaalle ajatukselle, sillä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhde on tunnetusti jäinen. Trumpin ja Kimin keskinäinen nokittelu ydinaseuhkauksineen on tuoreessa muistissa.

Välien toivotaan paranevan tulevan tapaamisen myötä. Kim Jong-un ehdotti maaliskuun alussa, että hallitsijat kohtaisivat toisensa, mihin Trump myöntyi nopeasti. Tapaamisen ajankohtaa tai paikkaa ei ole vielä päätetty.


Niin lämpimäksi poliittisten vihollisten suhde tuskin menee, että Kim laittaisi Trumpin tavaramerkkinä olevan punaisen hatun päähänsä. Yhdysvaltain politiikkaan perehtynyt Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo, ettei Rodman ollut itsekään kuvansa kanssa täysin tosissaan.

– Siinä on maineen kalastelua puolin ja toisin. Rodman on käynyt Pohjois-Koreassa ja tuntee maan johtajan. Tässä on mukana urheiludiplomatiaa, jota nähtiin jo olympialaisten yhteydessä. Tämä on tosin ehkä vähemmän vakavasti otettavaa, Aaltola sanoi IS:lle.

Kim Jong-un on suuri koripallon ystävä, mikä vei aikoinaan Rodmaninkin vierailulle suljettuun maahan. Vaikka moni suhtautuu entisen NBA-tähden toimintaan naureskellen, on myönnettävä, että Rodmanin rooli on monessa mielessä harvinainen.

Yhdysvaltalaismedia Voxin mukaan Rodman on yksi maailman kolmesta ihmisestä, jotka ovat tavanneet henkilökohtaisesti sekä Trumpin että Kimin. Muut kaksi ovat Kiinan presidentti Xi Jinping ja Etelä-Korean turvallisuusneuvonantaja Chung Eui-yong.

Rodman oli mukana Trumpin Suomessa nimellä Diili tunnetussa ohjelmassa vuonna 2013. Kim Jong-unia entinen koristähti on kutsunut läheiseksi ystäväkseen. Stephen Colbertin juontamassa talk show’ssa Rodman kertoi voivansa puhua pohjoiskorealaisen diktaattorin kanssa ”mistä tahansa”.


Aaltolan mukaan värikkäänä persoonana pidetyllä Rodmanilla on ollut maailmanpolitiikassa oma merkityksensä.

– Rodman on ollut omanlaisensa kuriositeetti niin urallaan kuin suhteessaan Pohjois-Koreaan. Tähän (Rodmanin kampanjaan USA:n ja Pohjois-Korean parempien välien puolesta) on suhtauduttu lähinnä vitsinä, mutta se voi tuoda jotain positiivistakin, Aaltola pohti.

– Rodman on tuonut Kimille tietenkin omalla laillaan propagandavoittoja. Toisaalta, kun on haluttu vapauttaa Pohjois-Koreassa olevia yhdysvaltalaisvankeja, sinne on ollut tällainen kytkös.


Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisesta on tulossa mielenkiintoinen kohtaaminen. Yhdysvaltalaisia kiinnostaa erityisesti Pohjois-Korean joukkotuhoaseohjelma, joka on hiertänyt maiden välejä tuntuvasti.

Voiko kahden ristiriitaisen ja vahvasti kyseenalaistetun hallitsijan kohtaamisesta seurata merkittävää kehitystä? Aaltola on arviossaan epäileväinen.

– Luoja paratkoon kun tietäisi, mitä siltä tapaamiselta voi odottaa. Yleensä tällaisia tapaamisia valmistellaan vuositolkulla, ja ne ovat päätepisteitä jollekin kehitykselle. Tässä tapauksessa Donald Trump haluaa näyttää diilintekijän taitojaan, joita hän itse pitää suuressa arvossa. Parikymmentä vuotta jatkuneessa tarinassa nähdään mielenkiintoinen episodi, mutten jaksa uskoa, että siinä päästään mihinkään kestävään ratkaisuun.

– Jos tapaaminen saadaan järjestettyä, Kimille on tulossa mukava fotosessio Yhdysvaltain presidentin kanssa. Siinä on mukana showpolitiikkaa, ja Rodman yrittää kalastella itselleen jonkun siivun tästä huomiosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt