Koripallokenttien 48-vuotias rautarouva lopettaa mittavan uransa – ”Korisliiga ei ole enää entisensä”

Julkaistu:

Koripallo
Kenya Robinson vietti SM-parketilla lähes 21 600 minuuttia eli 15 päivää.
Suomalaisen palloiluhistorian yksi häkellyttävimmistä urista on tallattu päätyyn. Koripalloilija Kenya Robinson lopetti uransa keskiviikkona 16 kauden ajan edustamansa Äänekosken Huiman paidassa.

Takana on 21 592 minuuttia tehokasta peliaikaa Suomen korkeimmalla tasolla. Jos minuutit laitetaan jonoon, Robinson ehti taistella pallosta pelipaita päällä 15 vuorokautta.

– Ohi on. Olen onnellinen, fanien, ystävien ja USA:sta saakka saapuneiden sukulaisten ympäröimä Robinson huokaili.

Juuri 48 vuotta täyttänyt Robinson on – tai oli – todellinen koriskenttien rautarouva. Hän saapui Suomeen syksyllä 1997 jo varsin kokeneena pelaajana, 27-vuotiaana.

Mutta eläkepäiviin olikin matkaa. Siitä matkasta tuli ainutlaatuinen.

Jos joku ei usko, niin kaivakoon esiin Korisliigan tilastot. Harvassa on se rivi, jossa Robinsonin nimi ei killu ykkösenä tai vähintään kakkosena.

Vastaavat tilastot voi kaivaa esille uudestaan vaikka 20 vuoden päästä. Sijoitukset ovat tuskin pudonneet.

Vielä viimeisessä pelissäänkin Peli-Karhuja vastaan Robinson oli Huiman paras. Tuttuun tyyliinsä Robinson ohjeisti ja kannusti joukkuetovereitaan, joista osa on häntä yli 30 vuotta nuorempia.


Robinson halusi päättää uransa kotiyleisönsä edessä. Sarjan päätöskierroksella Forssassa Huiman ikonia ei siis lauantaina nähdä.

PeKa sopi viimeiseksi vastustajaksi, sillä Robinsonin ensimmäisessä SM-pelissä SB-Girlsin vastustaja oli samainen kotkalaisseura.

– Yllätyin itsekin, miten tässä kävi näin. Rehellisesti voin sanoa, etten olisi uskonut, että voisin pelata näin kauan.

– Olen ylpeä saavutuksistani mutten olisi kyennyt niihin ilman entisiä ja nykyisiä joukkuekavereitani, Robinson jakoi kunniaa amerikkalaiseen tyyliin.

Ensimmäisinä Suomen-vuosinaan Robinson haaveili vielä pestistä naisten NBA:ssa eli WNBA:ssa. Kesällä 2001 hän oli jo noussut Indiana Feverin kokoonpanoon, mutta viime hetken nilkkavamma pilasi kaiken.

Robinson ajatteli valita Suomea rahakkaamman pestin Israelista. Tilanne muuttui kuitenkin 11. syyskuuta 2001 – päivänä, jolloin Al-Qaida iski tuhoisasti USA:han. Turvallisuus voitti rahan.

Seuraavana keväänä Robinson vaihtoi BC Nokiasta Huimaan. Koti oli löytynyt.

– Mutta nyt alkaa elämässäni uusi jakso. Palaan takaisin USA:han. Minulla on morsian, jonka kanssa aion mennä naimisiin ja matkustella maailmalla.


Koripalloa Robinson ei kuitenkaan aio jättää. Ei tietenkään.

– Intohimoni on kehittää pelaajia urallaan kohti ammattilaisuutta. Ehkä joskus teen sitä täälläkin.

– Se on kuitenkin varmaa, että palaan vielä Äänekoskelle. Tämä on minun kotini.

”Korisliiga ei ole entisensä ilman Kenyaa”

Kun Kenya Robinson aloitti Suomessa, myöhemmin maajoukkuepelaajaksi noussut Dionne Pounds oli vain 12-vuotias. Sittemmin kaksikko otti kentillä yhteen kymmenet kerrat.

– Korisliiga ei ole entisensä ilman Kenyaa, Pounds sanoo.

– Kyseessä on aivan uskomaton nainen, erittäin hyvä roolimalli kaikille urheilijoille. Ihailimme aina hänen fyysistä kuntoaan, miten hän piti itsestään huolta.

Robinsonin teki erittäin arvokkaaksi pelaajaksi hänen monipuolisuutensa. Voimansa ansiosta hän pystyi pelaamaan sentterinä, mutta taitojen puolesta hän kelpasi myös pelintekijäksi.

– Jos jouduin puolustamaan Kenyaa, niin seuraavana päivänä olin aina ihan rikki, Pounds muistelee nauraen timantinkovaa vastustajaansa.

Kunnioitus Robinsonia kohtaan oli kova.

– Peleissä Kenya oli aina keskittynyt eikä heittänyt läppää. Mutta jos hän pelin jälkeen sanoi, että ”hyvä peli”, olin ihan, että vitsi, se sanoi mulle noin.

– Tiesin, ettei Kenya sanonut niin kaikille, Pounds muistelee hetkiä, jotka nostivat nuoren urheilijan itseluottamusta.

Kenya Robinson

Syntynyt: 12.3.1970

Pituus: 182 cm

Yliopisto: New Orleans

Koti: Marco Island, Florida

Korisliigassa: 20 kautta seuroina SB-Girls, Pantterit, BC Nokia, Huima, 500 runkosarjapeliä, 117 pudotuspeliä

Uran keskiarvot: 17,0 pistettä, 12,4 levypalloa, 2,3 syöttöä, 2,7 riistoa ottelua kohden

Saavutukset: 3 SM-kultaa (Pantterit 2000 ja 2001, Huima 2003), 7 muuta SM-mitalia, Suomen cupin voitto (Huima 2007)

V alittu: neljä kertaa vuoden ulkomaalaispelaajaksi, SM-finaalien MVP 2001

Kaikkien aikojen tilastot: 2. otteluissa (Lea Hakalan jälkeen), 2. pisteissä (Hakalan jälkeen), 1. levypalloissa, 1. syötöissä, 1. riistoissa, 1. peliajassa, 1. virheissä, 1. kohdistuneissa virheissä, 2. torjunnoissa (Minna Stenin jälkeen), 1. tuplatuplissa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt