Koripallo

Lauri Markkasen seura sai varoituksen taktikoinnista – Bullsin vastaus osoittaa suoranaista halveksuntaa liigaa kohtaan

Julkaistu:

Koripallo
Chicago Bulls leikkii tulella. Sen taktiikka on täysin ymmärrettävä, mutta raja on tulossa vastaan, kirjoittaa Janne Oivio.
Termi ”tankkaaminen” on tullut tutuksi viimeistään tänä vuonna suomalaisille urheilufaneille. Ilmiö ei ole Pohjois-Amerikan urheilussa uusi, mutta toiminta on vuosi vuodelta häpeilemättömämpää. Ajatus on yksinkertainen: jos koossa on jo valmiiksi heikko joukkue, pelien häviäminen on seuralle edullista. Mitä huonompi voittosaldo on koossa, sitä paremmat saumat on saada korkea varausvuoro ja varata tuleva supertähti. Tässä veneessä on 7–8 muun joukkueen tapaan Lauri Markkasen Chicago Bulls, joka havittelee suomalaisen, Kris Dunnin ja Zach LaVinen rinnalle tulevaa tähteä. Koossa voisi parin vuoden päästä olla todella kova ryhmä.

Kyse ei ole siitä, että valmentajat käskisivät pelaajia häviämään tahallaan, vaan siitä, että seurajohto ja valmennus asettavat pelaajat mahdollisimman tukalaan asemaan voittaa. Yleisimpiin keinoihin lukeutuu parhaiden konkaripelaajien penkittäminen kuukausiksi kauden loppupuoliskolla, vaikka he olisivat täysin terveitä. Siihen syyllistyy vuosittain jokainen NBA:n häntäpään seura sen jälkeen kun pudotuspelisaumat ovat menneet.

Ennen kuluvaa kautta liiga antoi selvän ukaasin: terveiden pelaajien jatkuva istuttaminen johtaa rangaistuksiin. Kaikesta huolimatta Chicago Bulls laittoi helmikuun puolivälissä aloittajat Robin Lopezin ja Justin Holidayn kokonaan peleistä sivuun. Tällä viikolla NBA ärähti: jos miehet eivät palaa kokoonpanoon, on edessä rangaistus. Esimerkiksi Dallas sai taannoin yli puolen miljoonan euron sakot vain siitä, että seuran omistaja Mark Cuban spekuloi julkisesti tappioiden olevan sille nykytilanteessa voittoja arvokkaampia.

Bulls reagoi varoitukseen. Perjantaina sekä Lopez että Holiday olivat taas avausviisikossa Detroitia vastaan. Kumpikin pelasi täydet 12 minuuttia ensimmäisellä neljänneksellä. Bulls johti 26–21, kumpikin pelasi hyvin. Valmentaja Fred Hoibergin reaktio oli tyly: molemmat penkitettiin loppupelin ajaksi. On mahdotonta sanoa, olisiko Bulls voittanut lopulta heidän avullaankaan, peli päättyi 99-83 Pistonsille. Ainoastaan varmaa oli, että Hoiberg teki voittamisen sauman tyhjäksi kesken hyvin alkaneen pelin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hoibergin sanaton viesti NBA:lle oli selvä: ”Ai halusitte parhaat konkarit kentälle? Siinä ovat! Ja nyt: haistakaa paska.”

Markkanen varmuudella parketilla

Bulls heitti samalla liigalle haasteen. Sarjapomot vaatimassa tiettyjen pelaajien peluuttamista on jo rajamailla sen suhteen, miten itsenäisten seurojen toimintaan saisi puuttua. Nyt Bulls testaa, uskaltaako NBA puuttua myös peliminuutteihin. 12 minuuttia per naama koko ottelun läpi jaettuna olisi jo hieman arveluttavaa, mutta 12 minuuttia kerralla ja loppupeli – hyvien esitysten jälkeen – penkillä on suoraa halveksuntaa voittamisen yrittämisen ajatusta kohtaan.


On yksi asia selitellä ”lepuutuksia” sillä, että haluaa antaa nuorille näyttöpaikan. Aivan toinen on penkittää parhaat pelaajat kesken pelin voittamisen pelossa. Lauri Markkasen kaltainen tulevaisuuden tähti on joka tapauksessa varmuudella parketilla, koska Bulls haluaa hänelle kokemusta ja rutiinia. Kyse on siitä, annetaanko hänen kaltaisilleen pelaajille parhaat työkalut vierelle vai ei.

Mutta jos NBA puuttuu peluutukseen jopa minuuttitasolla, se on vaarassa tehdä kovan ennakkotapauksen, jonka seurauksia on mahdoton ennustaa. Etenkin USA:n kaltaisessa maassa, jossa väkeä viedään oikeuteen ties millaisista syistä. Miljardööri seuraomistaja, joka kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi, on erityisen herkkä viemään liigansa oikeuteen. Lisätietoja voi googlettaa nimellä Al Davis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sakot ovat vain laastari

Toisin sanoen komissaari Adam Silver on nyt pahassa paikassa. NBA:n on pakko yrittää puuttua tankkaamiseen, koska suunnitelmallinen häviäminen on huonoksi kilpailullisen sarjan imagolle ja liiketoiminnalle. Silverille ja kumppaneille on riittävän kova pala jo se, että Philadelphia rakensi tulevan mestaruushaastajan rungon olemalla kolme kautta niin silmittömän huono varausvuoroja jahdatakseen, että liigan oli pakko puuttua peliin. Silloin GM Sam Hinkie sai epäsuorasti lähtöpassit. Hinkiestä on tullut sittemmin kulttisankari NBA-fanien keskuudessa, koska 76ers sai kaipaamansa supernuoret ja matkaa nyt kohti menestystä. Liiga ei halua tästä uusintaa.

Kauden aikana jaettavat sakot ja ukaasit ovat vain laastari, eivät pitkäaikainen toimenpide. Ainoa kestävä ratkaisu on uudistaa liigan varauslottoa niin, että systemaattinen häviäminen ei saa nykyisen kokoista kannustinta. Miten sen tekisi on asia aivan erikseen. Mutta sitä odotellessa Bulls saattoi sohaista ampiaispesää yhden kerran liikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt