Koripallo

Lauri Markkasen tehot ovat pudonneet, ja siihen on selvä syy

Julkaistu:

Kommentti
Chicago Bulls on tappioputkessa, mutta se on osa suunnitelmaa, kirjoittaa Janne Oivio.
Chicago Bullsin viime otteluissa on nähty kummallisia: Lauri Markkanen on näyttänyt ihan normaalilta NBA:n tulokaspelaajalta.

Ajoittain liki yli-inhimillisiltä tuntuneisiin suorituksiin yltäneellä suomalaisella on ollut tähdistöviikonlopun jälkeen neljän ottelun suvantovaihe.

Helmikuun pistekeskiarvo (11,9) oli selvästi lyhyen uran tähän saakka heikoin.

Käynnissä on toinen hieman pidempi vaisu jakso Markkasen tulokaskaudella.

Syykin on selvä: raskas kausi jättää jälkensä jokaiseen ensimmäisen vuoden pelaajaan. Saman on kohdannut ajoittain myös supertulokas Ben Simmons, joten mitään syytä huoleen ei ole. Muutos aiempaan urheiluelämään on yksinkertaisesti niin suuri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime kaudella Markkanen pelasi noin puolet vähemmän pelejä ja heikompia vastuksia vastaan.

Ammattilaiselämän vaatimukset ja julkisuuden 24/7-pyöritys ovat peli peliltä kovempia. Kaiken keskellä Markkanen on myös tullut isäksi. Siinä on 20-vuotiaalla sopeutumista.

Jossain välissä pitäisi myös tottua uusiin miljoonatienesteihin. Sekään tuskin on niin lokoisaa kuin kuulostaa.

Samaan aikaan Bulls syöksyy. Viisi tappiota putkeen on vain osa suunnitelmaa. Pudotuspelit eivät ole tavoite vaan mahdollisimman hyvä varausvuoro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joukkue on jo hyllyttänyt konkareita kuten sentteri Robin Lopezin, joka oli tärkeä aisapari Markkaselle. Syy oli pelillinen vain siinä mielessä, että Lopezin istuminen ja heikon Cristiano Felicion peluuttaminen tekevät Bullsin tappioista todennäköisempiä.

Se on osa NBA:n julmaa kehitysmatematiikkaa. Häviäminen kannattaa nyt, jotta ensi kaudella olisi parempi sauma voittaa.

Kaiken tämän vuoksi Markkasen loppukauden numeroita ei kannata liikaa tuijotella – olivat ne sitten hyviä tai kehnoja.

Loppukausi on pelattava, koska säännöt niin sanovat. Markkanen saa tärkeää kokemusta tietysti, mutta suuria pelillisiä johtopäätöksiä ei loppukaudesta kannata vetää.

Viime kesän varaustilaisuudesta ja EM-kisoista saakka jyllännyt huuma on rauhoittunut. Mutta se palaa kahta kovempana ensi syksynä, se on varmaa.