Koripallo

Lauri Markkasen entinen valmentaja keskellä skandaalia: Väitetään lahjoneen lukiolaisia huimilla summilla

Julkaistu:

koripallo
Sean Miller on amerikkalaisen yliopistourheilun skandaalin keskellä.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii maan yliopistourheiluun liittyvää korruptiota. Osana tutkimusta FBI on nauhoittanut yli 4 000 puhelua ja ratsannut mm. tunnetun urheiluagentuurin ASM Sportsin.

ESPN julkaisi lauantaina Suomen aikaa lähteisiinsä nojaten tiedon, että Arizonan yliopiston valmentaja Sean Miller on yksi niistä valmentajista, joiden puhelu on nauhoitettujen joukossa. Yhdellä puheluista Miller puhuu peräti 100 000 dollarin maksusta lukiotähti DeAndre Aytonille. Ayton oli viime kevään himoituimpia uusia nimiä kuluvan kauden yliopistopeleihin. Huippukautta pelaavan Aytonin odotetaan olevan ensi kesän NBA:n varaustilaisuuden kärkinimiä.

ESPN:n mukaan ASM:n agentti Andy Miller ja hänen apumiehensä Christian Dawkins kävivät useita keskusteluja Sean Millerin kanssa Aytonista. Kun valmentaja ja Dawkins keskustelivat yhteistyön viimeisten yksityiskohtien sopimisesta, ohjeisti Miller, että raha-asiat hoidetaan vain hänen kauttaan.

Aytonista tuli Arizonan suurin värväys sitten Lauri Markkasen, joka edusti koulua 2016–17.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dawkins pidätettiin jo syyskuussa osana tutkimusta, samoin Sean Millerin entinen apuvalmentaja Emmanuel Richardson. Heitä epäillään lahjuksien antamisesta ja muusta korruptiosta mutta uusimmat paljastukset tekevät selväksi sen, että lisää on tulossa. Kun Richardson ja Dawkins pidätettiin syyskuussa, Miller kiisti tienneensä mitään lahjusasioista.

Vyyhti on levynnyt jo yli vuoden ajan. Osana skandaalia mm. maineikas Louisvillen valmentaja Rick Pitino on joutunut eroamaan.

Koko skandaalin ytimessä on yliopistourheilun kattojärjestö NCAA:n vaaliman amatööriaate. Suuret lajit kuten koripallo ja amerikkalainen jalkapallo ovat miljardibisnes, mutta isot rahat menevät valmentajien, urheilujohtajien ja kaikkien muiden taskuihin paitsi pelaajien. Kaikenlaiset lahjat ja maksut pelaajille ovat täysin kiellettyjä aina pikaruokaravintolan lounaan tarjoamisesta lähtien. Pelaajat eivät edes saa tienata omalla nimellään esimerkiksi myymällä nimikirjoituksia.

Koska pelaajat eivät saa pelaamisestaan rahallista korvausta, on vuosikymmenten ajan on ollut hiljaisesti hyväksytty tosiasia, että pelaajat saavat kouluilta, sponsoreilta, agenteilta tai erilaisista kannattajilta lahjoja tai rahaa siirtyäkseen tiettyihin opistoihin. FBI alkoi tutkia korruptiota pari vuotta sitten. Yahoo Sports julkaisi perjantaina listan opistoista, joita tutkitaan vyyhdissä. Listalla on lähes 30 yliopistoa, joukossa liki kaikki yliopistokoripallon perinteiset suurkoulut Arizonasta, Kentuckysta, North Carolinasta ja Dukesta aina Hanno Möttölän ex-opinahjo Utahiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

49-vuotias valmentaja Miller on kolminkertainen PAC-12 -konferenssin vuoden valmentaja, ja hänen voittosuhteensa on komea 242–72. Hän tienaa mojovaa 2,9 miljoonan dollarin vuosipalkkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt