Koripallo

Lauri Markkasesta puhutaan sisun symbolina Amerikassa – Henrik Dettmannilta paljastus koristähden noususta huipulle

Julkaistu:

nba
Lauri Markkanen ei ole enää pehmeä eurooppalainen, vaan yksi NBA:n nousevista tähdistä.
Nuoren Lauri Markkasen viimeinen vajaa vuosi ja nousu NBA:n yhdeksi kiinnostavimmista nuorista pelaajista on vertaansa vailla. Tuorein osoitus Markkasen, 20, osakseen saamasta mielenkiinnosta oli valinta viime viikonloppuna pidettyihin nousevien tähtien otteluun ja taitokisaan NBA:n All-Star-viikonlopun yhteydessä.

Pääsy mukaan tähdistöviikonlopun tapahtumiin on jo itsessään ainutlaatuinen saavutus suomalaiselta. Toinen sija taitokisassa ja 15 pistettä Rising Stars -ottelussa ovat sitäkin suurempi osoitus Chicago Bullsissa pelaavan Markkasen potentiaalista.

Markkasen, jonka piti olla tavallinen pehmeä eurooppalainen, joka osaa heittää muttei puolustaa. Näillä sanoin suomalaisesta puhuttiin Amerikassa kauden alla.

Epäilijäjoukon etunenässä oli NBA:n verkkosivujen Bullsin hovitoimittaja Sam Smith. Kokenut Smith, 70, myönsi jo aiemmin olleensa väärässä Markkasen kykyjen suhteen ja pyysi sanavalintojaan anteeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Smith on kirjoittanut Markkasesta laajan henkilökuvan. Artikkelin, jossa Markkasesta puhutaan suomalaisen sisun symbolina.

Toimittajalegenda kertoo Markkasen matkasta jääkiekkomaasta Suomesta NBA:n parrasvaloihin aina siitä asti, kun suomalainen sai koripallon käsiinsä neljä–viisivuotiaana.

Sen lisäksi, että Markkasella on kokonsa vuoksi mahdollisuudet menestyä koripalloparketilla, on hänellä sisua. Tuo sisu on Smithin mukaan selitys Markkasen saavutuksille nuorella urallaan.

Saavutuksiin kuuluu tähdistöviikonlopun valintojen lisäksi muun muassa NBA:n kolmen pisteen heittoennätys. Markkanen käytti sataan onnistuneeseen kolmen pisteen heittoon vain 41 ottelua, vähemmän kuin kukaan koskaan aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei koskaan alkoholia

Markkasen vaiheista tietää paljon myös Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann, jota on haastateltu artikkeliin. Valmentaja Dettmann rekrytoi aikanaan Pekka Markkasen joukkueeseensa ja on siitä asti ollut läsnä perhe-Markkasen elämässä. Dettmannilla on paljon kerrottavaa urheilijaperheen kuopuksen matkasta maailman kovimpiin kuuluvaan urheilusarjaan.

– Markkanen ei ole koskaan elämässään koskenut alkoholiin. Hän ei ole juhlijatyyppiä, kertoo Dettmann, joka on ollut isossa roolissa Markkasen uran suurissa valinnoissa.

Ympäri Eurooppaa valmentajana meritoitunut Dettmann tietää sen saman stereotypian pehmeistä eurooppalaisista, johon amerikkalaistoimittajat myös Markkasen kohdalla sortuivat.

– Jos haluaa päästä stereotyyppisestä ajattelusta, pitää katsoa suomalaisia ja sanaa ”sisu”. Se tarkoittaa kovuutta, päättäväisyyttä, periksi antamattomuutta. Suomi ei olisi itsenäinen valtio ilman sisua. Meidän rajalla oli miljoona venäläistä, meitä oli sata tuhatta, Dettmann sanoo valaisten sisun merkitystä.

Yhden sisukkuudesta kertovista päätöksistä Markkanen teki teini-ikäisenä, kun hän muutti Jyväskylästä Helsinkiin opiskellakseen Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Äiti Riikka asui ensimmäisen vuoden Laurin tukena, mutta sen jälkeen nuorukainen lähetti hänet takaisin kotiin.

– Se oli minun päätökseni, sillä halusin oppia elämään erossa perheestä, Markkanen sanoo.

Noista opeista oli hyötyä, kun 19-vuotias Markkanen muutti Arizonan yliopistoon koripallon perässä vuonna 2016. Viime kesänä hänet varattiin NBA:han, jossa hän pelaa kolmantena suomalaisena Hanno Möttölän ja Erik Murphyn jälkeen.

Älä koskaan luovuta

Pelkkää ruusuilla tanssimista tulokaskausi ei ole ollut. Markkaselle on tullut heikompia esityksiä eikä kolmoset ole aina uponneet totuttuun tahtiin.

Tammikuussa rapakon takana ehdittiin jo kuiskia heittotaantumasta (engl. slump), kun Markkanen ei onnistunut ennätyksellisen tahdin jälkeen 15 peräkkäisessä kolmosyrityksessään. Kun vire taas löytyi, Markkanen kuittasi toimittajille, ettei miettinyt koko asiaa.

– Kun jokin asia menee pieleen, tavallisesti ihmiset luovuttavat eivätkä jatka sen tekemistä. Sisu on sitä, että löytää ratkaisun sen ylipääsemiseksi, Markkanen kuvaili sisun merkitystä.

Elämän suuria muutoksia on tapahtunut myös nykyisessä kodissa Chicagossa. Markkaselle ja Verna-vaimolle syntyi esikoinen helmikuussa.

Markkanen on sanonut, ettei lapsen syntyminen vaikuta työntekoon. Se vaatinee myös omalta osaltaan sisua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt