Suuret urheiluvoitot elävät kansakuntien tarustossa omaa elämäänsä. Jos muistot uhkaavat haalistua, ne tallennetaan filmille. Näin on käynyt Saksassa, jossa Bernin ihme -elokuva opettaa nuorisoa ymmärtämään, kuinka merkittävä asia vuoden 1954 jalkapallon maailmanmestaruus oli sodasta toipuvalle maalle.
Miracle on icessa hehkutetaan kaikkien aikojen suurinta yllätystä olympiakisojen jääkiekossa. USA:n yliopistojoukkue kukisti ylivoimaisena pidetyn Neuvostoliiton valtioammattilaisten joukkueen Lake Placidissä 1980. Suomessa samanhenkistä menneisyyden palvontaa on tarjolla tuoreessa 95-leffassa.
Vähemmälle huomiolle ovat jääneet itänaapurissa tehdyt vastaavat tuotokset, joissa ei ole säästelty tuotantokustannuksissa. Näyttelijöiksi on rekrytoitu maan valovoimaisimmat tähdet. Vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Legenda No 17 kertoi jääkiekkoilija Valeri Harlamovin elämästä ja hänen vaikeasta suhteestaan päävalmentaja Anatoli Tarasoviin.
***
Kuukausi sitten Venäjällä tuli teattereihin filmi, joka on ollut valtava yleisömenestys. Dvizhenie vverh (Liike ylöspäin) kuvaa Neuvostoliiton koripallomaajoukkuetta, joka yrittää pysäyttää USA:n voittokulun olympiaparketilla. Näyttämönä on München ja vuosi 1972. Elokuva keräsi kahdessa viikossa yli 20 miljoonan euron lipputulot.
Tuolloin Rudi-Sedlmayer-Hallessa nähtiin loppuottelu, jonka tuloksesta on taitettu peistä 45 vuotta. Yliopisto- ja amatööripelaajista koottu USA:n joukkue johti ottelua 50–49 peliajan täyttyessä. Amerikkalaisten tuulettaminen päättyi lyhyeen: pelikelloa siirrettiin kolme sekuntia taaksepäin, ja ottelu jatkui punapaitojen sisäänheitolla.
Tähän päädyttiin, kun Neuvostoliiton apuvalmentaja ja kentän laidalla istunut Fiban pääsihteeri menivät toimitsijapöydän luo ohjeistamaan tuomareita. Pelikellon ääressä hääri Sepp Blatter, joka oli tuolloin Longinesin palkkalistoilla, mutta siirtyi myöhemmin Fifan leipiin.
***
Pelin käynnistyttyä uudelleen Ivan Edeshkon pitkä sisäänheitto tavoitti Aleksandr Belovin, joka nakutti varmasti kaksi pistettä. Olympiavoitto menikin Neuvostoliittoon – valmentajatiimiin kuuluneen KGB-miehen suureksi helpotukseksi. USA:n joukkue ei sulattanut ratkaisua: he eivät saapuneet mitaliseremonioihin eivätkä ottaneet vastaan hopeamitalejaan.
Dvizhenie vverh on dokudraama, jossa yhdistellään aitoja tapahtumia keksittyyn aineistoon. Tämä fiktiivinen elementti on suututtanut pelaajien ja valmentajien lesket. 12 pelaajasta vain neljä on hengissä. Filmin päähenkilö Belov kuoli 26-vuotiaana harvinaislaatuiseen syöpään.
Sairaus todettiin vasta vuonna 1978, mutta elokuvassa hän sairastaa jo Münchenissä. Tarinaan on ympätty myös rakkaustarina, vaikka Belov tutustui tulevaan vaimoonsa Aleksandra Ovtshinnikovaan vasta vuonna 1973.
– Olisivat edes värjänneet mieheni tukan oikean väriseksi, Ovtshinnikova puuskahti elokuvan nähtyään.
Hän on haastanut yhdessä toisen lesken kanssa elokuvan tuotantoyhtiön oikeuteen, koska heidän elämäntarinaansa on käytetty ilman suostumusta.
Ja vielä...
Suurmiesten elokuvat eivät jää Venäjällä tähän. Koripalloelokuvan ohjanneella Anton Megerditshevillä on työn alla ”Mustasta hämähäkistä” eli jalkapallomaalivahti Lev Jashinin elämästä kertova raina.