Amerikkalaiset syövät nyt sanojaan – Lauri Markkasen arvostelijat nöyrtyivät: ”Olin väärässä” - Koripallo - Ilta-Sanomat

Amerikkalaiset syövät nyt sanojaan – Lauri Markkasen arvostelijat nöyrtyivät: ”Olin väärässä”

Kriitikoiden mielipiteet suomalaisnuorukaisesta ovat tehneet täyskäännöksen kauden edetessä.

12.1.2018 6:50

Suomen aikaa varhain torstaiaamuna Lauri Markkanen rysäytti tauluun lyhyen NBA-uransa toistaiseksi kovimmat tilastot: 33 pistettä ja kymmenen levypalloa.

Hurjat 33 pistettä olisi huikea suoritus keltä tahansa NBA-tähdeltä. Vielä kovempi se on tulokaskauttaan pelaavalta 20-vuotiaalta suomalaiselta.

  • Markkasen hurjan 33 pisteen illan huippuhetket yllä olevalla videolla.

Kun Chicago Bulls hankki Markkasen viime kesän varaustilaisuudessa, sai se osakseen rajua kritiikkiä.

Monen asiantuntijan mielestä hänet varattiin liian pienellä numerolla.

Markkasta pidettiin stereotyyppiseen tapaan ”pehmeänä eurooppalaisena”. Hänen ainoaksi vahvuudekseen mainittiin heittotaito. Käytännössä mitään muuta Markkasen ei useimpien ennakkokaavailujen mukaan pitänyt pystyä tuomaan NBA:han.

Markkanen on osoittanut kykynsä myös puolustuspelissä, erityisesti levypalloissa.

Lisämausteensa soppaan toi Bullsin tähtipelaajan Jimmy Butlerin myyminen Markkasen tieltä. Iso osa joukkueen faneista oli raivoissaan kaupasta, ja nuori suomalainen joutui säälimättömästi sijaiskärsijäksi.

Muun muassa maineikas NBA-toimittaja Bill Simmons julisti supersuositussa podcastissaan Chicagon olleen koko varaustilaisuuden suurin häviäjä, ja kaikkien sen organisaatiossa pitäisi saada potkut Butler-kaupan takia.

Simmons nauraa räkätti Bullsille, joka päästi tähtipelaajansa menemään ja värväsi tilalle Markkasen.

Ääni kellossa on kuitenkin kauden edetessä muuttunut. Markkasesta on tullut sankari Chicagossa, ”Pohjolan kuningas”, joka hinaa surkeaa Bullsin joukkuetta. Hänen otteitaan ihastellaan ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Bill Simmons käänsi takkinsa jo heti kauden alkumetreillä. Hän twiittasi pahoittelunsa, että oli ollut väärässä Markkasen suhteen.

Epäilijöiden runsaslukuiseen joukkoon kuului myös muun muassa toimittaja Sam Smith. Viime viikolla Chicago Bullsin verkkosivuilla kirjoittamassaan artikkelissa hän nosti verbaalisen kätensä ilmaan virheen merkiksi.

– Olen se toimittaja, joka kysyi Markkaselta kauden alussa olleessa mediakonferenssissa, onko hän liian pehmeä. Pyysin etukäteen anteeksi sitä, että käytin amerikkalaista stereotyyppiä kansainvälisistä pelaajista.

Smith lupasi kirjoituksessaan, ettei epäile enää Markkasen kykyjä.

Sosiaaliseen mediaan on tulvinut pitkin kautta amerikkalaisfanien ja -toimittajien viestejä, jossa he myöntävät olleensa väärässä Markkasen suhteen.

– Olin väärässä Markkasen suhteen ja myönnän sen. Peli peliltä pidän hänestä yhä enemmän. Kiitos, että todistit minun olleen väärässä, Lauri, eräs koripalloseuraajaa kirjoitti Twitterissä.

Tuorein osoitus Markkasen kyvyistä oli New York Knicksiä vastaan nähty uskomaton donkkaus. Viimeistään se osoitti, että puheet suomalaisen ”pehmeydestä” ja yksipuolisesta kaukoheittämisestä voidaan unohtaa.

– Olin lähellä pyörtyä, kun hän läimäytti sen sisään. Olin sanaton. Se oli uskomaton suoritus. Sain kylmiä väreitä, kun hän teki sen, Bullsin päävalmentaja Fred Hoiberg hehkutti Chicago Tribune -lehdelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?