Koripallo

Pelaajien uudenvuodenjuhlinta riistäytyi käsistä Kouvolassa – saivat potkut!

Julkaistu:

Korisliiga
Kouvojen toiminnanjohtaja Eero Lehtinen sanoo seuran joutuneen erittäin vaikean päätöksen eteen.
Miesten Korisliigan kärkisijoista taisteleva Kouvolan Kouvot kertoi torstaina antaneensa lähtöpassit avainpelaajiinsa kuuluvalle James Sinclairille. Samalla ilmoitettiin, että myös toisen yhdysvaltalaispelaajan, naisten liigajoukkueen Kouvottarien Whitney Frazierin sopimus on irtisanottu.

Uutinen joukkueidensa tähtipelaajien potkuista tuli monille isona yllätyksenä. Sinclair, 24, on ollut kuluvalla kaudella Kouvojen toiseksi tehokkain korintekijä 15,6 pisteen keskiarvolla. Frazier, 25, on ollut joukkueensa tehokkain pisteidentekijä upottamalla keskimäärin 17,5 pistettä ottelussa.

Odottamatonta ratkaisua on spekuloitu kiivaasti Suomen koripallopiireissä. Kouvojen toiminnanjohtaja Eero Lehtinen sanoo Ilta-Sanomille, että päätös perustui puhtaasti kentän ulkopuolisiin tapahtumiin.

– Tässä tapauksessa varmaan ihmetellään, miksi vapautamme pelaajia, jotka ovat parhaimmistoamme. Mutta sillä ei ole tässä kohtaa mitään merkitystä. Haluamme säilyttää seurassa tietyn imagon ja pitää kiinni arvoistamme.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun koheltaminen menee tietyn rajan yli, täytyy puhaltaa peli poikki ja tehdä ratkaisuja, jotka eivät välttämättä tue urheilullisia tavoitteitamme.

 

Varmaan meistä jokainen on kokenut uutta vuotta juhliessa sellaista, että on jälkeenpäin ajatellut, ettei mennyt ihan kuin Strömsössä.

Kouvolan Sanomien mukaan Frazierin ja Sinclairin lähtöpassit liittyivät pelaajien uudenvuodenjuhlintaan. Lehtinen vahvistaa asian IS:lle, mutta korostaa, ettei halua mennä sen syvällisempiin yksityiskohtiin.

– Meteli on noussut vähän turhan kovaksi, ja ulkopuolisetkin ovat häiriintyneet siitä. Se on ollut uudenvuodenjuhlintaan liittyvää touhua, joka on mennyt pitkäksi.

Onko Sinclairin ja Frazierin käytöksessä ollut aiemmin huomautettavaa?

– Ei nyt sen kummemmin. Tähän asti kaikki on mennyt keskustelemalla, eikä se ole välttämättä liittynyt nimenomaan heihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”He ovat ihmisinä ja urheilijoina vielä aika untuvikkoja”

Lehtinen toteaa, ettei ulkomaalaispelaajien sopeutuminen Suomen kulttuuriin ja elämään ole aina ongelmatonta. Se on huomattu vuosien varrella Kouvoissa useamman kerran.

– Jos ajatellaan muitakin kuin näitä kahta pelaajaa, meillä on kahdeksan yhdysvaltalaispelaajaa, joista suurin osa on aika nuoria. Vaikka ympäristössämme pelaajien pitäisi olla ammattilaisia, he ovat ihmisinä ja urheilijoina vielä aika untuvikkoja. Kulttuurinvaihdokseen liittyen on ilmeistä, että he elävät vähän sellaista kommuunielämää. Se arki ei ole aina ihan samanlaista kuin Virtasen perheellä Kouvolan lähiöissä.

– Se, missä kohtaa tyhmyys joukossa tiivistyy liikaa... Varmaan meistä jokainen on kokenut uutta vuotta juhliessa sellaista, että on jälkeenpäin ajatellut, ettei mennyt ihan kuin Strömsössä. Mutta tähän liittyy paljon muutakin. Kyse ei ole vain siitä, että naapuria tai saman talon asukkaita ottaa päähän.


Lehtisen mukaan ulkomaalaisvahvistuksia on pitänyt muistuttaa toistuvasti seuran pelisäännöistä ja arvomaailmasta. Hän sanoo, ettei Sinclairin ja Frazierin tapaus ole ainutlaatuinen, vaikkakin harvinainen.

– Jenkkipelaajia seurataan Kouvolassa paljon. Yöelämä, baarissa säätäminen ja ihmisten silmätikkuna oleminen helposti kärjistävät näitä juttuja. Välillä palaute on myös kohtuutonta, ja ihmisten asenne toisinaan ulkomaalaisvastaista. Joudumme pitämään myös paljon pelaajiemme puolia.

”Meillä olisi paljon tekemistä ilman tätäkin”

Lehtinen sanoo, että seura oli Frazierin ja Sinclairin peliesityksiin tyytyväinen. Hänen mukaansa päätös sopimusten irtisanomisesta oli ”erittäin vaikea”.

– Pelaajina olisimme pitäneet heidät mielellämme kauden loppuun. Haluamme nähdä täällä (Kouvojen yhdysvaltalaissentterin) Thomas Gipsonin kaltaisia menestystarinoita eikä sellaista, että täältä lähdetään maitojunalla. Sitten vielä kun setvitään tapahtumia, joista on vaikea ottaa selvää, mitä on oikeasti tapahtunut ja kuka muistaa mitäkin oikein... Meillä olisi täällä paljon tekemistä ilman tätäkin.

Miten Frazier ja Sinclair suhtautuivat seuran päätökseen?

– Eihän se heille mikään ilouutinen ole, mutta ainakin Sinclairin ja hänen agenttinsa kanssa kaikki on mennyt ihan sujuvasti. Nyt heidän on mietittävä, missä ura jatkuu ja lähtevätkö he täältä kotiin vai odottavatko uusia testejä Euroopassa. Sinclairilla on Yhdysvalloissa pieni poika, joten sellaisetkin asiat painavat vaakakupissa. He eivät ole helpossa paikassa, mutta tämä on heidän kasvutarinaansa. Toivottavasti he ottavat tästä opiksi.

Myös Kouvot ja Kouvottaret joutuvat miettimään runkopelaajilleen korvaajia. Urakka ei ole kauden ollessa täydessä vauhdissa yksinkertainen.

– Tahti on aika kova, ja tällainen prosessi voi viedä aika monta iltaa ja yötä. Tähän asti on iloittu, ettei kokoonpanoon ole tarvinnut tehdä vaihdoksia. Sinclair ja Frazier olivat molemmat jo viime kaudella varmoja valintoja joukkueisiinsa. Se teki heidän luopumisestaan vielä vaikeampaa.