Lauri Markkasen isoveli Miikka kertoo, milloin tajusi veljestään tulevan tähti: ”Se oli iso yllätys”

Julkaistu:

Koripallo
Miikka Markkasen koripalloura katkesi nilkkavammaan. Hän seuraa veljensä otteita NBA:ssa tiiviisti.
Huikeaa debyyttikautta NBA:n Chicago Bullsissa pelaava Lauri Markkanen on ehdolla Urheilugaalassa jaettavaan Vuoden läpimurto -palkintoon.

Ehdokkaat julkistettiin lauantaina, mutta Markkanen ei luonnollisesti päässyt itse paikalle haastateltavaksi. Häntä edusti toinen hänen isoveljistään, niin ikään koripalloa pitkään pelannut Miikka Markkanen.

Isoveli Markkanen, 24, oli lupaava pelaaja, mutta syksyllä 2013 tullut nilkkavamma päätti koripallouran. Nykyään rakennustekniikkaa opiskeleva Markkanen seuraa veljensä otteita tarkasti.

– Olen katsonut lähes kaikki pelit suorana. Joitain satunnaisia en ole jaksanut katsoa ihan loppuun, hän kertoo.

– Täytyy vain mennä vähän aikaisemmin nukkumaan. Se on järjestelykysymys.

Aamulla on kuitenkin lähdettävä normaaliin tapaan työpaikalle.

– Olen tällä hetkellä työharjoittelussa rakennusliikkeessä, ja aamupäivät ovat menneet välillä vähän väsyneenä. Mutta kyllä se on sen arvoista.

Markkanen ei pelkäisi antaa pikkuveljelleen palautetta otteista kentällä.

– En lähde kuitenkaan ihan hirveästi puuttumaan, hän myöntää.

Eikä tarvitsekaan. Markkanen on heittänyt 21 pelaamassaan ottelussa keskimäärin 14,5 pistettä ja ottanut kahdeksan levypalloa. Hän on yksi Bullsin surkeasti sujuneen kauden harvoista valopilkuista.


Joukkue on tällä hetkellä kahdeksan ottelun tappioputkessa. Miikka Markkanen ei usko, että matalalento on vaikuttanut vielä Lauriin.

– Tuskin sillä on isoa merkitystä, mutta kyllähän kaikki tietävät, että jatkuva häviäminen alkaa pidemmän päälle turhauttaa. Siinä vaiheessa pitää vain mennä eteenpäin. Kyllä se varmaan takaraivossa on, ja helpottaisi, kun tulisi niitä voittoja.

– Toisaalta toisenlaisessa joukkueessa, jossa on palloa hautova supertähti, ei välttämättä pääsisi samalla lailla esille.

Veljekset Lauri, Miikka ja jalkapalloammattilainen Eero ovat aina pelanneet ja kilpailleet keskenään koko ikänsä. Miikka Markkanen ei tarkkaan muista hetkeä, jolloin Lauri olisi alkanut mennä muiden ohi koripallossa.

– Kun hän lähti pelaamaan miesten kanssa, tuli iso kehitysaskel. En kyllä silti osannut odottaa, että hänellä menisi noin hyvin. Ehkä siinä vaiheessa, kun hän alkoi pärjätä yliopistossa (Arizona), tajusin, että tästä tulee kova juttu. Oli se silti yllätys.


Lauri varattiin tämän vuoden varaustilaisuudessa numerolla seitsemän. Se oli tärkeä hetki koko perheelle.

– Enemmän se oli tuuletus- kuin tippa linssissä -hetki. Siihen oli kuitenkin valmistautunut, että Lauri voi mennä alussa, Markkanen kertoo.

Hän ei ole vielä ehtinyt paikan päälle Chicagoon, mutta tarkoitus on mennä. Veljekset ovat yhteydessä jatkuvasti, vaikka aikaeron vuoksi puhelut jäävät vähemmälle.

Joulunpyhät veljeksillä kuluvat eri mantereilla, sillä Miikan mukaan Lauri tuskin ehtii käymään Suomessa. Myös isoveljellä riittää kiireitä.

– Opiskelen ja teen lopputyötä, hän kertoo.

Siksi koripallokin on ollut hiukan jäissä, vaikka hän onkin käynyt omien sanojensa mukaan alasarjoissa hieman kokeilemassa.

– Vähän on harkinnassa, jos taas alkaisin pelata. Nilkka kestää, täytyy vain tehdä alkulämmittelyt huolellisesti.

Jos velipojalle napsahtaa urheilugaalassa 18. tammikuuta Vuoden läpimurto -palkinto, onko isoveli jälleen paikalla?

– Lauri ei todennäköisesti ehdi sinne, joten varmaankin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt