Koripallo

Kommentti: Donald Trump käyttää urheilua savuverhona – tästä syystä presidentti uhraa aikaansa aurinkolasivarkaudelle

Julkaistu:

kommentti
Donald Trump tviittaa urheilusta, jotta huomio kääntyy hänelle itselleen ikävistä asioista muualle, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Janne Oivio.
Monelta saattoi hyvinkin mennä keskiviikkona puolen päivän aikaan ohi uutinen, että Yhdysvaltain laivaston lentokone joutui onnettomuuteen. Sen seurauksena 11 ihmistä oli kateissa. Kahdeksan heistä oli keskiviikkoiltaan mennessä jo löydetty, mutta kolmea laivaston sotilasta etsittiin yhä.

Sen sijaan useampi suomalainenkin varmasti sai tietää, kuka LaVar Ball on. Tämä johtuu siitä, että onnettomuuden tapahduttua maan presidentti Donald Trump käytti aikaansa koripalloisä Ballin kurmottamiseen pikaviestipalvelu Twitterissä.

Siis silloin kun hänen komentamansa laivaston jäseniä oli kateissa ja pelastustoimet käynnissä aamuyöllä Yhdysvaltojen aikaa.

Trump auttoi hiljattain Ballin poikaa LiAngeloa. Ballin poika on UCLA:n yliopiston koripalloilija, joka jäi kahden kaverinsa kanssa kiinni aurinkolasien näpistämisestä kiinalaisessa ostoskeskuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin kerrotaan pyytäneen Kiinan presidentti Xi Jinpingiltä, että jenkkiteinit pääsisivät kotimaahansa paikallisen oikeudenkäynnin sijaan. Trumpin näkemyksen mukaan pojat olisivat voineet joutua teosta vuosikausiksi vankilaan Kiinassa.
– Ei Valkoinen talo, ulkoministeriö tai isä LaVarin niin sanotut apurit olleet auttamassa hänen poikaansa vankilasta – SE OLIN MINÄ, Trump julisti tiukkaan sävyyn Twitterissä.

– Mieti, LaVar, voisit joutua viettämään seuraavat 5–10 vuotta kiitospäiviäsi Kiinassa poikasi kanssa, mutta ilman NBA-sopimusta tukenasi. Muista, LaVar, etenkään Kiinassa myymälävarkaus ei ole mikään pikku juttu. Kiittämätön pölvästi! presidentti jatkoi.

Suuria uutisia USA:ssa

Poikien vapauttamisesta ja Trumpin kirjoituksista tuli suuria uutisia USA:ssa kahdesta syystä.

Ensinnäkin LaVar Ball on sietämätön moottoriturpa, joka käyttää kaiken mahdollisen julkisuuden oman tossubrändinsä ja kolmen koripalloilevan poikansa mainostamiseen.

Joten ei ole ihme, että hän CNN:n haastattelussa kieltäytyi kiittämästä Trumpia poikansa auttamisesta. Ballin mukaan muut kuin Trump tekivät enemmän poikien vapautumisen eteen. Hän tietää saavansa jälleen kerran suurilla puheillaan ilmaista julkisuutta.


Toinen syy on, luonnollisesti, Trump itse.

Hyvin pian Kiinassa pulassa olleiden auttamisen jälkeen hän twiittasi odottavansa kiitosta pojilta. LiAngelo Ball kiittikin presidenttiä lehdistötilaisuudessa USA:han paluunsa jälkeen, mutta hänen isänsä ei. Sen jälkeen Trump hyökkäsi Ballin kimppuun uudelleen.

Se ei ole ainutkertaista, että jonkin maan presidentti auttaa arvovallallaan vaikeuksiin joutuneita maanmiehiään. Mutta Trump on tiettävästi ensimmäinen, joka haukkuu maanmiehensä julkisesti, jos hän ei saa mielestään riittävää ylistystä palkkioksi. Kiitosten ei pitäisi olla se syy, jonka vuoksi presidentin hommia tehdään.

Ballin klaanin kiittämättömyydestä voi olla mitä mieltä haluaa, mutta maailman mahtavimman asevoimien presidentiltä odottaisi hieman paksumpaa nahkaa ja karvan vähemmän pikkusieluisuutta.


Urheilu jatkuvasti tähtäimessä

Pikkusieluisuudesta kertovat myös Trumpin jatkuvat hyökkäykset amerikkalaisen jalkapallon huippusarjaa NFL:ää kohtaan – nuo hyökkäykset jatkuivat myös keskiviikkona tutusti Twitterissä. Presidentin hampaissa ovat milloin liigan tv-katsojaluvut tai sitten kansallishymnin aikana ihmisoikeuksien puolesta protestoivat pelaajat.

Trump katkeroitui suosikkiliigalleen, kun hänen monet yrityksensä ostaa NFL-seura itselleen torpattiin. NFL-omistajat eivät halunneet kilpailevan USFL-liigan ”liikemiesvaistollaan” 1980-luvulla tappaneen Trumpin astuvan lähellekään liigaansa.

Ballin perhe, NFL tai Trumpin pohjattomalta tuntuva pikkusieluisuus eivät kuitenkaan ole tämänkään tapauksen olennaisin pointti. Kyseessä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Trump astuu urheilun areenalle.

Ja syykin on selvä: puheenaihetta piti taas vaihtaa.


Trump puhuu ja toimii hyvin pitkälti sen noin 35 prosentin kannattajapohjansa mukaan, joka tutkitusti ei hylkää presidenttiä, teki tai sanoi tämä mitä hyvänsä. Hän puolustaa pedofiliasta syytettyä kongressiehdokas Roy Moorea, koska tietää, että hänen ydinkannattajajoukkonsa tukee myös yhä Moorea.

Hän purkaa vimmalla Barack Obaman perintöä, koska tämä ydinkannattajapohja ei ole ns. Obama-faneja. Ja hän käy armotta pääasiassa tummaihoisten urheilijoiden kimppuun julkisesti, koska, noh... jokainen osannee itse päätellä.

Viime päivinä USA:n mediassa onkin puhuttu aivan liikaa Roy Mooresta sekä Trumpin Mooren puolustamisesta. Lisäksi kiusallinen ja mahdollisesti viraltapanoon johtava Venäjä-tutkinta etenee jatkuvasti, ja on myös koko ajan esillä. Samaten presidentin pojan Donald Trump juniorin toilailut Venäjään liittyvissä asioissa.

Lisäksi presidentin lempilapsi, kattava verouudistus, on lehdistön hampaissa. Terveydenhuoltouudistus ei tunnu menevän millään läpi. Ja nyt kaiken kukkuraksi vielä se laivaston kone putosi. Noistakin asioista tupataan moittia presidenttiä, vaikka hän kuinka tekisi parhaansa.

Ei ole sattumaa, että Trump hyökkää vimmalla urheilijoiden ja urheiluliigojen kimppuun juuri silloin, kun lehdistössä käsitellään presidentille kriittisiä aiheita. Hyökkäykset mieltään ilmaisseiden NFL-pelaajien suuntaan alkoivat Puerto Ricon tuhonneen Maria-hurrikaanin jälkeen, kun Trumpin vaisua ja hidasta reaktiota katastrofiin kritisoitiin rajusti.

NFL:ää kritisoivat twiitit jatkuivat keskellä suurinta Obamacare-debattia. Trump uusi jälleen iskunsa, kun ensimmäiset syytteet Venäjä-tutkinnassa julkaistiin kuukausi sitten – ja syytettyjen joukossa oli Trumpin pitkäaikainen luottomies Paul Manafort.


Urheilu ohjaa huomion muualle

Ei ole sattumaa, että juuri nyt LaVar Ball ja NFL saavat Trumpilta uuden täyslaidallisen. Nyt koko USA puhuu taas kahdesta suosikkiaiheestaan: Trumpista ja LaVar Ballista, kaksikosta, joka todella ansaitsee toinen toisensa.

Ja ne presidentille epämiellyttävät aiheet jäävät taas hetkeksi taustalle. Kun seuraava ikävä uutinen tulee, saavat NFL, NBA ja muut taas varautua iskuihin.

Tapa, jolla Trump käyttää urheilua hyväkseen on täysin looginen. Urheiluhan juuri tarjoaa katsojille tilaisuuden unohtaa kaikki ulkopuolinen, mikä ympärillä myllertää ja keskittyä pariksi tunniksi hurraamaan täysin tuntemattomille ihmisille sekä heidät eri puolille jakaville vaatteille. Usein sanotaan, että politiikka ja urheilu eivät kuulu samaan yhtälöön, mutta se on täyttä roskaa.

Poliitikot kautta aikojen ovat osanneet käyttää urheilua oman suosionsa pönkittämiseen ja toisaalta urheilu lobbaa poliitikoilta parempia olosuhteita, enemmän määrärahoja ja tukea. Kansallishymnit ja muut isänmaalliset elementit ovat vakituinen osa urheilutapahtumia. Tai Trumpin tapauksessa urheilu tarjoaa kilven, joka nousee suojaksi aina kun ympärillä tapahtuu oikeasti ikäviä asioita.

Trumpin urheilutwiiteillä on myös hyödyllinen funktio. Nimittäin jos näet Trumpin twiittaavan jotain urheilusta niin voit olla varma, että jotain oikeasti merkittävää on juuri tapahtunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt