Olisitko valmis maksamaan työpaikallasi vakuutukset itse? Suomalaispelaajat hämmentyivät uusista vaatimuksista

Pelaajien sopimuksiin liitetty sitoumus estää esimerkiksi poliittisten tai kaupallisten tatuointien näkymisen pelaajien kehossa.

Koripalloilijoiden pelaajasopimuksiin on liitetty uudenlainen sitoumus. Kuva on Korisliigan ottelusta Espoo United–Korihait.

3.10.2017 14:22

Miesten ja naisten pääsarjatason (5 sarjatasoa) koripalloilijat hämmentyivät pari viikkoa sitten, kun heidän allekirjoitettavakseen tuotiin paperi, jossa he sitoutuvat noudattamaan Koripalloliiton direktiivejä. Sitoumuksen ensimmäisissä pykälissä pelaajan vakuutus- ja eläketurvan sanotaan olevan pelaajan omalla vastuulla.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tämä kohta on hämmentänyt erityisesti ulkomaalaispelaajia. Jääkiekon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajalla Jarmo Saarelalla on kokemusta pelaajien oikeusturvakysymyksistä.

– Nuo pykälät eivät menisi läpi jääkiekossa, sillä työehtosopimusten mukaan on yksiselitteisesti työnantajan vastuulla huolehtia vakuutuksesta ja eläketurvasta, Saarela sanoo.

Koripalloilijoiden mielestä listassa on paljon muutakin kyseenalaista. Pelaajien täytyy pidättäytyä kaikesta yhteistyöstä Veikkaus Oy:n kilpailijoiden kanssa.

– Entä jos joku laskee työkseen kertoimia brittiläisestä jalkapallosta jollekin firmalle? kysyy koripalloilija, joka haluaa pysyä nimettömänä.

”Nuo pykälät eivät menisi läpi jääkiekossa”, sanoo Jarmo Saarela.

Ja tällaisessa tapauksessa sitoumuksen laatineen Koripalloliiton kilpailujohtajan Tom Westerholmin mukaan pelaajan on luovuttava työpaikastaan, jotta hän voi pelata esimerkiksi naisten divarissa.

– Jos ei noudata sopimusta, ei voi pelata, Westerholm sanoo.

Sitoumuksessa kielletään myös poliittiset tai kaupalliset tatuoinnit.

– Tämä pykälä tulee suoraan Fibalta (Kansainvälinen koripalloliitto). He kieltävät myös uskonnolliset tatuoinnit, mutta me jätimme ne pois.

Miten toimitte, jos joku pelaaja ottaa kauden aikana Che Guevara tai Suomi ensin -tatuoinnin?

– Tatuointi tulee peittää, jos aikoo kentälle.

Koripalloviskaaleilla on edessään melkoinen urakka, jos he aikovat tunnistaa kaikki maailman poliittiset symbolit Quebecin liljasta Mussolinin aikakauteen viittaavaan vitsakimppuun. Westerholm ei innostu kehonkielen aatehistoriallisesta ulottuvuudesta.

– Miksi ihmeessä pitää pelata hakaristi olkapäässään?

Sitoumuksessa pelaajilta kielletään myös lajin maineen tai ”taloudellisen suorituskyvyn” tahraaminen somessa. IS:n haastattelemien pelaajien mielestä pykälä rajoittaa heidän sananvapauttaan.

– Ole hiljaa ja pelaa. Tällainen henki sitoumuksesta jää, eräs kokenut pelaaja sanoo.

Westerholmin mukaan samansisältöinen paperi on ollut käytössä pelaajasopimusten liitteenä aikaisemminkin, mutta kaikki seurat eivät ole sitä käyttäneet.

– Koska sitä ei ole edellytetty eikä valvottu.

Nyt liitto on vakavissaan, ja se kontrolloi muun muassa sitä, ettei Korisliigan ottelua katsojana seuraava divaripelaaja kaada kurkkuunsa olutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?