Koripallo

Amfetamiinikäry viinalasista? Suomalaiskoripalloilijan dopingtuomion lyheneminen ihmetyttää

Julkaistu:

Koripallo
Päätös lyhentää koripalloilijan pelikieltoa ihmetyttää antidopingasiantuntijoita. Valitus on kuitenkin epätodennäköinen.
Urheilun oikeusturvalautakunnan tuore päätös hämmentää antidopingpiirejä. Lautakunta lyhensi koripalloilija Joona Saanakorven, 20, pelikiellon valitusprosessin jälkeen vuoden mittaiseksi 8. syyskuuta.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin valvontalautakunta oli aiemmin määrittänyt dopingrikkomuksen kahden vuoden toimintakiellon arvoiseksi.

Tapaus oli sinänsä mielenkiintoinen, sillä pelaaja jäi dopingtestissä marraskuussa 2016 kiinni amfetamiinista. Saanakorpi selvitti vastineessaan viettäneensä ravintolailtaa huumeita säännöllisesti käyttävien henkilöiden kanssa ja juoneensa epähuomiossa drinkistä, johon oli sekoitettu amfetamiinia, urheilussa kiellettyä piristettä.

Valvontalautakunta katsoi, että vaikka käyttö ei olisi ollut tahallista, se johtui merkittävästä huolimattomuudesta ja laiminlyönnistä. Sanktioksi mitattiin 24 kuukautta, josta oikeusturvalautakunta höyläsi puolet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suekin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ilmivalta kertoo, että Suekissa on pohdittu, viedäänkö tapaus urheilun kansainväliseen CAS-vetoomuselimeen.

Suek näkee, että lautakunta ei ole rangaistusta mitatessaan kenties soveltanut nykyistä, 2015 voimaan tullutta antidopingsäännöstöä, vaan aiempaa versiota. Lautakunnan päätöksessä mainitaan ennakkotapauksena tennispelaaja Marin Cilicin piristekäry, joka käsiteltiin 2013. Silloin piristekäryn sanktioskaala oli 0–24 kuukautta, nyt 12–24.

– Skaalasta näkisimme, että 18 kuukautta olisi ollut paikallaan. CAS-valitus näyttää kuitenkin useastakin syystä epätodennäköiseltä ainakin meidän tekemänämme, Ilmivalta kommentoi.

Hän myönsi, että tilanne olisi toinen, jos kyse olisi arvokisamitalitason urheilijasta.

IS:lle nimettömänä puhunut kovan luokan antidopingasiantuntija hämmästeli lautakunnan päätöstä.

– Tässä kiinnostaa urheilijan esittämä tapahtumainkulku: kuinka uskottavaa on, että on nautittu amfetamiinia juomassa ja kuinka uskottavaa on, että hän on saanut aineen näin? Onko tutkittu, että kyse olisikin tahallisesta viihdekäytöstä eli jopa 4 vuoden rangaistuksesta? asiantuntija pohtii.

Hänen mukaansa on myös erikoista, että sanktiota on pudotettu tahattomuuden ja varomattomuuden perusteella.

– Jos urheilija tietoisesti istuu ringissä, jossa juodaan huumeita sisältäviä drinkkejä ja menee itsekin juomaan jostakin lasista, onko syyllisyys silloin sääntöjen tarkoittamalla tavalla alentunut? Kyllä tuo riskinotto kertoo enemmän merkittävästä, tahallisuuteen rinnastuvasta välinpitämättömyydestä.

Saanakorpi pelasi viime kaudella Suomen kakkostasolla. Suek teki 2016 koripallossa 107 kansallista dopingtestiä. Se oli kaikista lajeista 8:nneksi eniten.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt