”Tunsin itseni ihan nynnyksi” – Suomeen tullut pelaaja esittelee heiton, jota maailman suurimmat tähdet vihaavat - Koripallo - Ilta-Sanomat

”Tunsin itseni ihan nynnyksi” – Suomeen tullut pelaaja esittelee heiton, jota maailman suurimmat tähdet vihaavat

Julkaistu: 22.9.2017 6:28, Päivitetty 22.9.2017 11:21

Salon Vilppaan Canyon Barry heittää vapaaheitot alakautta. Ja hyvin heittääkin!

Mummotyyli. Nynnyheitto.

Käytä mitä nimeä haluat, Canyon Barrya se ei häiritse. Vilppaan amerikkalaisvahvistus on Korisliigan ainoa pelaaja, joka heittää vapaaheittonsa alakautta.

Ja se toimii!

Viime kaudella Barry pelasi kovatasoisessa Floridan yliopistossa ja upotti vapaaheitoistaan 88,3 prosenttia. Korisliigassa tarkemmin osui vain Teemu Rannikko, 92,4 prosenttia yrityksistään.

Canyon Barryn isä Rick on Pohjois-Amerikan NBA-sarjan kaikkien aikojen neljänneksi tarkin vapaaheittäjä. Myös hän heitti vapaaheittonsa alakautta, vaikka se oli hänen aikanaan jo kadonnut tapa.

Canyon Barry edustaa alkavalla kaudella Salon Vilpasta.

Ydintekniikan maisterintutkintoa suorittava Canyon Barry tunnustaa olevansa nörtti. Se on yksi syy siihen, että hän päätti lukioiässä vaihtaa isänsä vapaaheittotyyliin.

– Logiikka sanelee, että jos yksi NBA:n kaikkien aikojen vapaaheittäjistä on henkilökohtainen vapaaheittovalmentajasi, kannattaa ainakin yrittää hänen tyyliään, Canyon Barry kertoo.

– Kun yritin sitä, pidin siitä todella. Se on toistettavampi liike. Siinä on vähemmän liikkeitä verrattuna yläkautta heittämiseen, jossa ranne, kyynärpää ja olkapää liikkuvat. Alakautta heitettäessä vain olkapää liikkuu, joten on helpompaa toistaa liike kerrasta toiseen ja osua korkealla prosentilla.

Kaikki koripallopelaajat eivät ajattele yhtä loogisesti. Legendaarinen Wilt Chamberlain oli heikko vapaaheittäjä, joten hän päätti heittää kaudella 1961–62 vaparit alakautta.

Chamberlain nosti vapaaheittotarkkuuttaan yli 10 prosenttiyksiköllä mutta palasi seuraavalla kaudella vanhaan tapaansa – ja osui jälleen huonommin.

– Tunsin oloni hölmöksi. Ihan nynnyksi, Chamberlain selitti elämäkerrassaan.

Wilt Chamberlain

Myös 1990-luvun korinalusgoljatti Shaquille O’Neal tuskaili vapariviivalla. Hän osui useilla kausilla alle puolet vapaaheitoistaan.

Rick Barry yritti opettaa O’Nealin heittämään alakautta, mutta Shaq ei suostunut.

– Sori, en pysty siihen, Rick. Heitän mieluummin sisään nolla prosenttia, olen liian cool siihen, O’Neal sanoi.

Myös Canyon Barry on yrittänyt houkutella joitain huonosti osuvia entisiä joukkuetovereitaan heittämään alakautta. Kukaan ei ole suostunut.

Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo ei suosittele tekniikkaa muille pelaajilleen.

– Syy on hyvin yksinkertainen: vaikka itse vapaaheittoprosenttia onnistuisikin lisäämään heittämällä alakautta, joutuu sitä varten opettelemaan kaksi erilaista heittotekniikkaa. Se ei ole niin viisasta.

Vilppaan pelaajista Juho Nenonen on harjoituksissa yrittänyt Barryn tyyliä. Valmentaja Iisalo toivoo, että tämä jää pelleilyn asteelle.

– Jos Juho yrittää pelissä vapaaheittoa alakautta, hän tulee heti vaihtoon, Iisalo lupaa.

Klo 11.21: otsikkoa muokattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?