”Ikävä on, kun sinne asti lähtee” – mummo antoi yhden tärkeän neuvon, jota Lauri Markkanen on noudattanut - Koripallo - Ilta-Sanomat

”Ikävä on, kun sinne asti lähtee” – mummo antoi yhden tärkeän neuvon, jota Lauri Markkanen on noudattanut

Suomi pelaa Italiaa vastaan EM-ottelussa klo 18.45.

Lauri Markkasen isovanhemmat Ritva ja Sakari Ellonen jännittävät Susijengin EM-neljännesvälierää kotonaan Lappeenrannassa.

9.9.2017 13:30

Lauri Markkasen mummolassa Lappeenrannassa on seurattu veljessarjan elämää niin hyvin kuin on pystytty. Helppoa se ei ole aina ollut, sillä Markkaset asuivat vuosia maailmalla Pekka-isän koripalloammattilaisuuden vuoksi.

– Pienenä Lauria ja muita veljeksiä näki harvemmin. Piti ulkomailla ravata heitä katsomassa, Laurin äidinäiti Ritva Ellonen, 85, kertoo.

Kesät olivat tässä suhteessa sitä parasta aikaa. Kesämökillä Lemillä uitiin, saunottiin ja – niinpä niin:

– Koripalloa heiteltiin paljon. Vajan seinässä on kori vieläkin. Pallo oli Laurilla kädessä jo yksivuotiaana, ei sitä muu kiinnostanut.

– Talvella kun pojat tulivat ulkomailta, niin voi sitä mäenlaskua lumessa!

Lauri Markkanen vuoden ikäisenä.

Ritva Ellonen harrasti nuorena koripalloa jonkin aikaa Karhulan Katajaisissa. Äidin isä Veikko ”Saku” Ellonen, 89, oli nuorena Lappeenrannan tunnetuimpia urheilijoita, Veiterän jääpallojoukkueen maalivahti. Paras saavutus oli SM-kulta 1951.

Perillisten tekemiset urheilussa ovatkin kiinnostaneet isovanhempia. Moderni tiedonvälitys on tullut ikäihmisille tutuksi.

– Viime talvena katseltiin yölläkin Laurin pelejä Arizonassa YouTuben kautta. Oltiin sängyllä tietokone sylissä. Eihän siinä mitään: eläkeläiset voivat nukkua aamupäivällä myöhään, Ritva Ellonen nauraa.

Ritva ja Saku Ellonen seurasivat Laurin yliopistopelejä Youtuben välityksellä.

Saku Ellosen liikkuminen on jo huonoa, mutta poikansa avulla hän pääsi Helsinkiin viikolla katsomaan Susijengin kahta viimeistä alkulohkopeliä.

– Saku tapasi siellä Laurin. Se merkitsi Sakulle henkisesti paljon.

Tyttärenpoika teki suomalaisittain ainutlaatuisen NBA-sopimuksen Chicago Bullsiin. Lauri Markkanen lähtee toteuttamaan unelmaansa, mutta isovanhemmille ratkaisu ei ole helppo.

– Ikävä on, kun Lauri lähtee sinne asti. Isoisän tekee mieli kauheasti lähteä Chicagoon käymään. Toivottavasti suunnitelma toteutuu.

Katso alla olevalta videolta kertaus Lauri Markkasen tiestä NBA-pelaajaksi.

Mummon mukaan Lauri Markkanen oli pienenä herkkä äidin poika. Rauhallisena ja hiljaisena poika on pysynyt sittemminkin.

– Mitään valittamista Laurista ei ole. Hän on kiva poika ja muistaa aina meitä vanhuksiakin. Koskaan ei ole ollut mitään sanaharkkaakaan.

– Olen sanonut Laurille joskus, että jalat maassa, mutta pää pilvissä. Toivottavasti hän pysyy tuollaisena aina. Ja onhan hänellä nyt tyttöystäväkin.

Miltä tuntuu se, että Laurista tuli yhtäkkiä melkein Suomen tunnetuin henkilö?

– Vähän liialliseltahan se tuntuu, Ritva Ellonen myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?