Lukion päättötodistuksen keskiarvo, miksi ei saanut hikoilla 16-vuotiaana 4 kuukauteen? 23 faktaa Lauri Markkasesta

Julkaistu:

EM-koris
Ilta-Sanomat kokosi pelinumeron verran faktoja Suomen supertähdestä.
1 Kaikki perheenjäsenet ovat huippu-urheilijoita. Isä Pekka on entinen maajoukkuekoripalloilija, äiti Riikka samoin. Markkasen veljistä vanhin Eero on ammattijalkapalloilija seuranaan tällä hetkellä Dynamo Dresden ja veljessarjan keskimmäinen Miikka pelasi koripalloa nuorten maajoukkuetasolla, mutta hän joutui lopettamaan nilkkavamman takia.


2 On 213-senttiseksi erinomainen liikkumaan ja heittämään, myös kolmen pisteen heittoja. Laurin peliälyä ja monipuolisuutta pidetään lähes poikkeuksellisina vasta 20-vuotialle pelaajalle.

3 Pelasi viime kauden Arizonan yliopistossa. Valitsi Arizonan 60–70:n kiinnostusta herättäneen yliopiston joukosta. Hyvät otteet Arizonassa herättivät laajaa huomiota. Lauri keräsi ottelua kohti 15,6 pinnaa ja heitti kolmoset pussiin uskomattomalla 42,3 prosentin onnistumiskeskiarvolla.

4 Hyvän kauden jälkeen Lauri ilmoittautui NBA:n viime kesän varaustilaisuuteen. Siellä hänet varattiin numerolla 7 ja kaikkien aikojen seitsemäntenä suomalaispelaajana. Aiemmin varatuista (Kari Liimo 1969, Kalevi Sarkalahti 1973, Timo Saarelainen 1985, Hanno Möttölä 2000, Petteri Koponen 2007 ja Erik Murphy 2012) vain Möttölä ja Murphy ovat päässeet pelaamaan NBA:ssa.

5 Alun perin Laurin varasi hänen oma suosikkijoukkueensa Minnesota Timberwolves, joka oli kuitenkin jo etukäteen sopinut kauppaavansa suomalaisen heti Chicago Bullsiin.


6 Myös Pekka-isä pelasi aikoinaan yliopistokorista. Markkanen seniorin opinahjo oli Kansasin yliopisto yhden kauden ajan 1980-luvun lopussa.

7 Espanjan suurseura Sevilla tarjosi vain 16-vuotiaalle Laurille sopimusta jo kesällä 2013. Isä-Pekka ei kuitenkaan antanut lupaa siirtoon. ”Ei 16-vuotiasta poikaa voi laittaa yksin Espanjaan. Se olisi lapsikauppaa”, Pekka Markkanen sanoi IS:ssä kesällä 2014.

8 Suunnaton voittamisenhalu on peräisin kolmen veljeksen kisailuista. Laurin piti aina syödä tai juoda yhtä paljon kuin veljensä, oli lautasella sitten viisi perunaa tai mitä vain. ”Piti aina olla veljien tasolla”, Pekka Markkanen naurahtaa.

9 Lauri oli tyypillinen monipalloilulahjakkuus lapsena. Hän kokeili jääkiekkoa ja jalkapalloa ennen kuin valitsi koripalloilun.

10 Lempipaikka jääkiekossa oli maalivahti, koska Suomella oli 2000-luvun alkupuolella paljon hyviä NHL-maalivahteja. Lauri seurasi tarkasti JYPin pelejä, ja hänellä oli pihapeleissä maalin katolla pullo, josta hän otti hörppyjä.

11 Markkanen halusi lapsena heitellä palloa ulkona vaikka paukkupakkasessa. Silloin Markkanen sinkosi palloja pihakoriin lapaset käsissä ja pipo päässä.


12 Kärsi 16-vuotiaana pahasta ylirasitustilasta. Lauri joutui pitämään neljän kuukauden täystauon koripalloilusta, sillä hän ei tuona aikana saanut hikoilla ollenkaan.

13 Ensikosketus korikseen tapahtui jo 1-vuotiaana. Lauri piti koripalloa käsissään seistessään, ja jonkun piti tehdä käsistään ympyrä, jotta Lauri sai ”heittää korin”.

14 Harrastuksina ovat hengailu kaverien kanssa ja NHL:n pelaaminen pleikkarilla. Lauri sanoo mieltyneensä myös frisbeegolfiin.

15 Yläasteen liikunnanopettaja Sami Kalaja antoi Jyväskylän Kilpisen koulun siivoojille määräyksen, että Laurille piti avata ovet liikuntasaliin jo aamukuudelta, jotta Lauri pääsi pompottelemaan ja heittelemään.

16 Kalaja myös vaati, että kun liikuntatunneilla pelattiin koripalloa, niin ylivoimaisuutensa takia Markkanen sai koskea palloon vain vasemmalla kädellä.


17 Kirjoitti ylioppilaaksi Mäkelänrinteen lukiosta Helsingistä keväällä 2016. Lukion päättötodistuksen keskiarvo oli noin seitsemän.

18 Voitti peräkkäisinä kesinä kaksi arvokisojen korikuninkuutta: ensin alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa 2015 ja heti perään alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Helsingissä 2016. Helsingissä Lauri valittiin myös kisojen tähdistöviisikkoon, vaikka Suomi putosi B-divisioonaan.

19 Debytoi miesten maajoukkueessa 14.8.2015 pelatussa maaottelussa Belgiaa vastaan. Nilkka nyrjähti samassa ottelussa, mikä vesitti Markkasen unelman päästä Montpellierin EM-kisajoukkueeseen mukaan vain 18-vuotiaana.

20 Ei ole pelannut urallaan otteluakaan Suomen pääsarjassa Korisliigassa. Ainoat miesten pelit Suomessa seuratasolla Lauri on pelannut divarijoukkueissa BC Jyväskylässä (kausilla 2012–14) ja Mäkelänrinteen lukion erikoisjoukkueessa HBA-Märskyssä Hanno Möttölän valmennuksessa (2014–16).

21 On lenkkarifriikki. Pelatessaan Arizonassa Markkasella oli kimppakämpän nurkassa vino pino koon 48 koripallotossuja.


22 EM-kisoissa Lauri on johdattanut Suomen fantastisiin voittoihin Ranskasta, Puolasta ja Kreikasta. Trillerissä Puolaa vastaan syntyi myös maaotteluennätys, kun Lauri heitti 27 pistettä.

23 Lauri on maajoukkueessa totuttu näkemään numerolla 23. Ensi kaudella Chicagossa Laurin numero on kuitenkin 24, sillä nro 23 kuului legendaariselle Michael Jordanille, ja se on jäädytetty.

Korjaus klo 13.12: Myös Erik Murphy on pelannut NBA:ssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt