Superlupaus Lauri Markkasen suurin heikkous löytyy hänen sylistään? - Koripallo - Ilta-Sanomat

Superlupaus Lauri Markkasen suurin heikkous löytyy hänen sylistään?

Onko suomalaistähti niin iso kuin uskotaan?

Lauri Markkanen lehdistötilaisuudessa Helsingissä huhtikuussa.

17.5.2017 4:24

Kolmonen, kakkonen omasta kuljetuksesta tai vapaaheitto – Lauri Markkasen heittotarkkuus ja heittovalikoiman laajuus ovat koripallomaailman eliittitasoa. Kun se yhdistetään hänen pituuteensa, on helppo ymmärtää, miksi Markkasesta odotetaan aivan kärkipään valintaa NBA-koripalloliigan kesäkuun varaustilaisuudessa.

– Hänellä on joitakin asioita, joita monilla ei ole. Ensinnäkin hänen pituutensa. Kun ajatellaan erittäin taitavaa etukentän pelaajaa, ajatellaan 203–206-senttistä pelaajaa. Mutta Lauri on 213 senttiä, Markkasta Arizonan yliopistossa valmentanut Sean Miller ylistää.

Päälaelta mitattu pituus ei kuitenkaan kerro kaikkea koripalloilijan koosta. Pituuden lisäksi on tiedettävä syliväli – sivuille levitettyjen käsivarsien mitta – ja ulottuvuus – miten korkealle käsi ylettyy – jotta koripalloilijan kokoa voi todella arvioida.

Käsivarsien pituutta ja hartioiden leveyttä kuvaava syliväli on Markkasen heikko kohta. Se oli 212 senttiä, kun Markkanen mitattiin Mäkelänrinteen urheilulukiossa tammikuussa 2016.

Sieltä ovat Markkasen viimeiset tiedossa olevat mittaukset. Tuolloin Markkanen oli kengät jalassa 213 senttiä pitkä. Markkanen ei kutsusta huolimatta osallistunut viime viikolla NBA:n testileirille, joten tuoreita mittaustuloksia ei ole tiedossa.

Huhtikuussa mediatapaamisessa Helsingissä Markkanen sanoi olevansa 213-senttinen, mutta ei täsmentänyt, puhuiko hän kengät jalassa ilmoitettavasta pelipituudesta.

Sylivälillä on väliä

Käsivarsien pituus on yksi selitys siihen, miten näennäisen alimittaiset pelaajat menestyvät lajissa, jossa ulottuvuus on kriittinen menestystekijä. Sylivälin merkitys erityisesti levypalloissa, torjunnoissa ja vastustajan heittoprosentin heikentämisessä on todistettu tilastoilla.

Lauri Markkasen syliväli on suunnilleen sama kuin hänen pituutensa. Sama pätee suurimpaan osaan ihmiskunnasta – mutta keskimääräisen NBA-pelaajan pituus on noin kaksi metriä ja syliväli 213 senttiä. NBA-pelaajat ovat siis äärimmäisen valikoituneita paitsi pituutensa myös ruumiinrakenteensa perusteella.

Markkanen viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kotikisoissa.

Tässä vertailussa Markkanen jää häntäpäähän. Markkanen kuuluu jopa NBA:n keskushyökkääjien joukossa pisimmän kymmenen prosentin joukkoon eli desiiliin, jos hän todella on 213 senttiä pitkä. Mutta sylivälillä mitattuna Markkanen jää alimpaan desiiliin, vaikka hänen sylivälinsä olisi kasvanut 214 senttiin.

Vuosina 2011–2017 NBA:n tähdistöpelissä ison laitahyökkääjän ja keskushyökkääjän paikoille esiintyneiden miesten keskimitat olivat reilut 207 senttiä pituutta ja vajaat 221 senttiä syliväliä. Luvut ovat keskiarvot niiltä 17 all star -pelaajalta, jotka ovat käyneet läpi NBA:n julkiset mittaukset.

Markkasen kilpailijat NBA:ssa ovat siis keskimäärin suomalaista lyhyempiä mutta ulottuvampia.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Markkasesta voisi tulla tähteä NBA:ssa. Mutta se selittää sen, miksi puolustus ja fysiikka ovat Markkasen NBA-tulevaisuuden kysymysmerkit. Markkasen NBA-roolin määrittää se, miten hyvin hänen hyökkäyspään tähtipotentiaalinsa kompensoi hänen puutteensa.

Tähän asti Markkasen vahvuudet ovat tehneet hänestä kaikilla sarjatasoilla tähden ja peittäneet hänen heikkoutensa. NBA:ssa Markkanen saa vastaansa koripallomaailman kovimmat – ja ulottuvimmat – kilpailijat.

Alimittaisten menestyksen salaisuus

Käsivarsien pituus on yksi selitys siihen, miten näennäisen alimittaiset pelaajat menestyvät koripalloilussa, jossa ulottuvuus on kriittinen menestystekijä.

NBA:n huippujoukkueen Golden Staten aloitusviisikossa Lauri Markkasen pelipaikalla eli isona laitahyökkääjänä pelaa Draymond Green, joka on ilman pelikenkiä hiukan alle 198-senttinen. Green on modernin koripalloilun monipuolinen yleisosaaja: hän johtaa usein Golden Staten peliä kuin takamies, syöttää koreja ja kuljettaa palloa nopeissa hyökkäyksissä. Hänen pelipaikkansa määräytyy sen mukaan, minkä pelipaikan vastustajia hän vartioi.

Kun Green levittää käsivartensa, mittanauhaa tarvitaan hänen sylivälinsä tarkistamiseen melkein 217 senttiä. Pitkät käsivarret auttavat Greenia ylettymään riistoihin, torjuntoihin ja levypalloihin, vaikka hän on päälaelta mitattuna lyhyempi kuin tyypilliset vastustajansa.

Sylivälin merkitys on todistettu lukuisilla tilastoilla. David Epsteinin ja Drew H. Baileyn laskelmat Epsteinin The Sports Gene -kirjassa kertovat, että yksi tuuma lisää syliväliä tuo NBA-pelaajalle enemmän heitontorjuntoja kuin yksi tuuma lisää pituutta. Tuuma lisää syliväliä tuo NBA:ssa yhtä paljon lisää hyökkäyslevypalloja kuin tuuma lisää pituutta.

NBA:n runkosarjan yhdeksän parhaan heitontorjujan keskimitat olivat tällä kaudella 209,5 senttiä pituutta – vähemmän kuin Markkasella – mutta 227,5 senttiä syliväliä. NBA:n paras heitontorjuja Rudy Gobert mitattiin NBA:n testileirillä ilman kenkiä 214,6-senttiseksi – siis vain hiukan Markkasta pitemmäksi, mutta ranskalaisen massiivinen syliväli on 235 senttiä.

Kun Gobert nostaa kätensä ylös, ylettyy hänen sormenpäänsä 292 senttiin. Ranskalaislehti L'Equipe raportoi kaksi vuotta sitten, että parantuneen olkapään liikkuvuuden myötä Gobertin ulottuvuus olisi noussut 295 senttiin, mikä on vain kymmenen senttiä korirautaa alempana. Markkasen ulottuvuudeksi mitattiin Mäkelänrinteessä 279 senttiä kengät jalassa.

Markkanen ei torju heittoja: ainoalla yliopistokaudellaan hän blokkasi 0,5 heittoa ottelua kohti ja keräsi torjuntaprosentin 1,8, joka oli heikompi kuin UCLA:n pelinjohtajalla Lonzo Ballilla. Blokkiprosentti on laskelma siitä, miten suuren osuuden vastustajan pelitilanneheitoista pelaaja kentällä ollessaan torjuu.

Miesten pituus Suomessa ja NBA:ssa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finriski-tutkimuksen mukaan runsaat 73 prosenttia suomalaismiehistä on pituudeltaan 170–184-senttisiä. Vähintään 190-senttisiä on THL:n tutkimuksen mukaan vain neljä prosenttia. Tutkimus perustuu otokseen.

Pääesikunnan STT:n pyynnöstä tekemä haku varusmiesten terveystietoihin kertoo, että vuosina 2005–2015 palvelukseen astuneiden noin 140000 miehen joukossa oli vain viisi vähintään 210-senttistä.

Koripalloliiga NBA:ssa on tällä hetkellä alle parikymmentä miestä, joiden pituus on vähintään 213 senttiä.

NBA-koripalloilijoiden keskipituus on jo parikymmentä vuotta pysynyt noin kahdessa metrissä

Yli 213-senttisten miesten osuus NBA-pelaajista ei ole noussut 1980-luvun jälkipuoliskolta. Peli on muuttunut entistä nopeammaksi, eivätkä isoimmatkaan pelaajat pärjää, jos heidän liikkumisensa ei riitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?