19-vuotias superlupaus loistaa parketilla USA:ssa: ”From Jyvaaaskyla, Finland. Number 10, Lauri Markkanen!” - Koripallo - Ilta-Sanomat

19-vuotias superlupaus loistaa parketilla USA:ssa: ”From Jyvaaaskyla, Finland. Number 10, Lauri Markkanen!”

Superlupaus Lauri Markkanen, 19, raivaa vastustamattomasti tietään kohti NBA:ta. Hän on jo USA:n kivikovan yliopistosarjan ylistetty tähti.

Lauri Markkanen loistaa Arizonassa.

18.1.2017 17:37

– Head forward, 7’0. From Jyvaaaskyla, Finland. Number 10, Lauri Markkanen!

Arizonan yliopiston loppuunmyyty koripallopyhättö McKale Center mylvii. Arizona Wildcatsin suomalaistulokas ei saa aloitusviisikon suurimpia suosionosoituksia, mutta tämä on vain ajan kysymys.

Wildcatsin intohimoiset fanit ovat vasta tutustumassa maineikkaan koripalloahjon uusimpaan superlupaukseen.

19-vuotias Markkanen pelaa ensimmäistä kauttaan Arizonan maineikkaassa yliopistojoukkueessa.

Alku on ollut vakuuttava. Itsevarma nuorukainen on ottanut pikavauhtia paikkansa joukkueen kärkipelaajana.

Viime vuonna Mäkelänrinteen urheilulukiosta valmistuneen Markkasen ei ole tarvinnut katua päivääkään muuttoa Suomesta Arizonan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Tucsoniin.

– Halusin pelaamaan tänne. Tämä on todella mukava paikka asua. Viihdyn hyvin kentän ulkopuolellakin, myhäilee Markkanen, joka asuu suuren kampusalueen ulkopuolella.

Lauri Markkanen on jo viettänyt ensimmäistä 30 pisteen iltaansa USA:n yliopistosarjassa. Hän takoi ennätyslukemansa, kun Arizona State kaatui paikallisottelussa viime viikolla.

Sujuvasti englantia puhuva Jyväskylän poika on sopeutunut nopeasti aurinkovyöhykkeen arkeen.

– Olen pysynyt kaikissa jutuissa hyvin kartalla. Totta kai matkan varrella tulee pieniä uusia juttuja, mutta ei mitään suurempaa.

Viihtyisä yli 800 000 asukkaan Tucson sijaitsee keskellä aavikkoa, lähellä Meksikon rajaa. Kaupunki elää ja hengittää yliopistourheilua. Wildcatsin peleissä, oli kyse jenkkifutiksesta tai koripallosta, katsomot ovat usein täynnä.

– Tiesin etukäteen, mihin olen tulossa, sillä vierailin täällä vuosi sitten, mutta onhan tämä ihan uskomatonta. Kun menemme verryttelemään kaksi tuntia ennen matsia, fanit ovat jo paikalla, Markkanen hämmästelee.

– Pelaaminen on aina hauskaa, vaikka katsomossa ei olisi yhtään fania, mutta fanit tuovat aina ekstraboostin.

Markkanen erottuu NCAA-parketilla paitsi 213-senttisenä pellavapäänä, myös pelitaitojensa ansiosta.

Markkanen on pelipaikaltaan iso laitahyökkääjä, mutta hän ei ole yhden tempun taikuri. Ketterästi liikkuva pelaaja käsittelee palloa taidokkaasti ahtaassakin tilassa. Markkanen pystyy heittämään tarkasti kolmosia ja viimeistelemään voimalla korin alta.

Tässä vaiheessa uraa pelaaminen NCAA:ssa on parasta mahdollista marinointia maailman absoluuttiselle huipulle, NBA:han.

– Joka ottelussa on todella kovia vastuksia. Mikäs sen parempi paikka kehittyä, kun ympärillä on kovia jätkiä, Markkanen kokee.

Elämä ei ole Arizonan auringon alla pelkkää koripalloa. Urheilullisen menestyksen lisäksi opiskelumenestyksestä ei voi tinkiä.

– Kouluaineet eivät ole läheskään niin vaikeita, mutta töitä pitää tehdä joka päivä. Suomessa lukiossa tuli myös läksyjä, mutta siellä kaikki painottui enemmän koeviikoille. Täällä loppukoe ei vaikuta niin paljon. Joka viikko pitää tehdä paljon hommia.

Suomen lahjakkain koripalloilija on noussut rakettimaisesti Yhdysvaltojen yliopistosarjan NCAA:n kuumimpien pelaajien joukkoon.

Tammikuun alussa suomalainen arvostettiin 25 parhaan NCAA-pelaajan joukkoon. Listalle arvioitiin kauden puolivälin kunniaksi 25 pelaajaa, joilla on parhaat mahdollisuudet kilpailla kauden päätteeksi parhaalle yliopistopelaajalle jaettavasta John R. Wooden -palkinnosta.

Markkasta povataan ensi kesän NBA:n varaustilaisuuden kymmenen kärkeen. Toistaiseksi korkein suomalaisvaraus on Petteri Koponen, joka varattiin vuonna 2007 ensimmäisellä kierroksella numerolla 30.

Markkanen ei halua asettaa itselleen turhia paineita tai aikataulua, jolloin NBA:han on päästävä.

– Minun ei tarvitse stressata sitä, milloin se tapahtuu. Yritän vain elää päivä kerrallaan, nauttia pelaamisesta ja hoitaa kouluhommat kunnialla.

Yksi asia on varma. Vuonna 2017 Lauri Markkasen nimi vilahtelee otsikoissa entistä enemmän – sekä Suomessa että Pohjois-Amerikassa.

Lauri Markkanen

Syntynyt: 22. toukokuuta 1997, Vantaalla.

Pituus: 213 cm

Paino: 104 kg

Pelipaikka: iso laitahyökkääjä

Seura: Arizona Wildcats

Aiemmat seurat: BC Jyväskylä, HBA-Märsky

Saavutukset: Alle 20-vuotiaiden EM-kisojen korikuningas ja valinta tähdistöviisikkoon 2016. Alle 18-vuotiaiden EM-kisojen korikuningas 2015. Ehdolla Suomen urheilugaalassa Vuoden läpimurto -kategoriassa.

Muuta: isä Pekka oli maajoukkuetason koripalloilija. Samoin äiti Riikka pelasi SM-tasolla ja maajoukkueessa. Veljistä Eero pelaa jalkapalloa ammatikseen Ruotsin Allsvenskanissa ja kuuluu Suomen A-maajoukkuerinkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?