NBA-sarjaraportti: Kun paraskaan ei riitä

Julkaistu:

NBA
Cleveland Cavaliers saattoi menettää parhaan tilaisuutensa ottaa finaalisarja haltuun.
Koripallossa ei saata kuvitella juuri parempaa asetelmaa kuin sitä, mikä tarjottiin Cleveland Cavaliersille ensimmäisen NBA-finaalin lopussa Golden State Warriorsia vastaan. 24 sekuntia peliaikaa jäljellä ja pallo LeBron Jamesin hyppysissä.

James on kahdesti aiemmin upottanut viime sekunnin voittokorin Oracle Arenalla. Kerran olen ollut paikan päällä todistamassa sitä – ja se oli huikea näky. Yleisöstä aisti TV:nkin välityksellä, että nyt valmistauduttiin samaan kohtaloon.


Jamesin heitto painui ohi. Upeasti taistellut Iman Shumpert sai vielä tilaisuuden aivan viime sekunnilla upottaa paluupallo, mutta yritys ei uponnut. Jatkoajalla Cavs heitti kaikki paitsi yhden pelitilanneheiton ohi, ja Warriors meni menojaan.


Tuskaa lisää se, että aivan varsinaisen peliajan lopussa Kyrie Irving loukkasi jälleen vasemman polvensa ja nilkutti erittäin tuskaisena pukukoppiin. Ottelun jälkeen hän liikkui kepeillä. Irving oli kuntoutunut kahdeksan lepopäivän aikana upeaan iskuun ja tarjoili juuri toivotunkaltaisen kakkosnyrkin Jamesin tueksi. Nyt, jos Irving on jatkossa poissa, on Cavaliersilla liki mahdoton vuori ylitettävänään.

Totuus on, että tämän parempaa tilaisuutta ottaa sarja komentoonsa Cleveland tuskin saa. Voittoon oli kaikki edellytykset, ja Cavs pääsi sinne Jamesin uskomattomilla otteilla. 44 pistettä ja aarrearkullinen kaikkea muuta hyvää – tukena Irvingin ja Timofey Mozgovin erinomaiset otteet – eikä sekään riittänyt.

James uurasti uskomattoman iltapuhteen. Joku saattaa tuijottaa LeBronin 38 heittoyritystä ja sanoa, että olipa itsekästä. Todellisuudessa LeBronilla ei ollut juuri vaihtoehtoja. Apukaartista JR Smith, Matthew Dellavedova ja Iman Shumpert epäonnistuivat tulituen antamisessa.

Warriors päätti selvästi keskittää voimansa Jamesin apurien vaimentamiseen, ja se toimi juuri riittävän hyvin. James sai operoida yhden miehen vartioinnissa lähes koko ottelun, ja LeBron hyödynsi tilanteen dominoimalla ottelua postissa. Cavaliersin pelikirja oli koko ottelun läpi samanlainen: LeBronille pallo maalatun alueen tietämillä, ja sitten Kunkku töihin. Ja taktiikka myös hyvin pitkälti toimi.

Pelitapa on yksilölle uuvuttava, kun puolustajat saavat töniä ja puolustaa (täysin sääntöjenmukaisesti) erittäin fyysisesti. Rankka hinta näkyi viimeisillä minuuteilla ja jatkoajalla, kun Irving ei pystynyt enää auttamaan. Muita vaihtoehtoja ei ollut, ja Golden State meni menojaan.

Huolestuttavinta Clevelandin kannalta on, että tästä ottelusta juuri Warriors jätti mielestäni enemmän parantamisen varaa. Irving ja James löivät pöytään liki maksimaaliset suoritukset, ja Mozgov sekä Tristan Thompson pelasivat myös mainiosti. Cavaliers sai 94 heittoa ottelussa, mutta upotti vain 41,5-prosenttisesti. Siinä on toki parannettavaa, mutta realistisesti on epätodennäköistä, että kaikki Cavaliersin aseet laulavat tehon säveltä yhtäaikaisesti JA pelaavat korkeatasoista puolustusta neljä kertaa pudotuspelisarjan aikana.

Sen sijaan Warriors jätti etenkin avaus- ja kolmosneljänneksellä paljon toivomisen varaa. Hyökkäys hukkasi avopaikkoja ja oli pallon kanssa huolimaton. Draymond Green ja Klay Thompson heittivät huterasti. Penkkimiehet Marreese Speights (!!) ja Andre Iguodala toivat vasta kaivatun piristysruiskeen hyökkäyspeliin. Warriorskin heitti joukkueena vain 44,3-prosenttisesti.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Golden State voitti, sen suoritusten maksimikatto on selvästi korkeammalla kuin Cavaliersilla, kuten Urheilusanomien ennakossa kirjoitin. Kun Thompson ja Green ovat vaikeuksissa, löytyy Warriorsilta silti roolipelaajien joukosta mm. Speights, Iguodala, Harrison Barnes ja Shaun Livingston tai jopa Leandro Barbosa, jotka pystyvät tarjoamaan tarvittaessa kipinän.

Jos Clevelandilla kukaan joukosta Smith, Dellavedova tai Shumpert epäonnistuu, ei korvaajia oikeastaan ole. James Jones voi löytää tulisuutensa yhdessä tai kahdessa pelissä hyökkäyspäässä, mutta toiseen suuntaan häntä kuritetaan armotta.

Irvingin loukkaantumisen ohella Cavsille huolestuttavinta on, etten tiedä mitä enempää LeBron James pystyy enää tekemään auttaakseen omiaan. OK, 38 heittoa on todella paljon yhdelle miehelle, mutta jos samaan aikaan Smith on 3/13-vireessä, jakaisitko sinä enää palloa eteenpäin? Irvingkin heitti 2/8 kaaren takaa. Cavaliers laittoi pelin Jamesin hyppysiin, mutta hänkin tarvitsee enemmän tukea. En vain tiedä, pystyvätkö kaikki Cavsin roolipelaajat onnistumaan samaan aikaan neljä kertaa kuudessa seuraavassa pelissä. Se nimittäin kävi selväksi – kuten ennalta saattoi odottaa – että ilman koko joukkueen käytännössä täydellistä onnistumista Cleveland ei voi voittaa.

Nyt finaalisarjan suurin jännitys siirtyy Irvingin polven seuraamiseen. Jos hän on sivussa, ovat Cavaliersin vaihtoehdot seuraavat: Kendrick Perkins, Brendan Haywood, Joe Harrus, Shawn Marion ja Mike Miller.

Gulp.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt