NBA-sarjaraportti: Prosenttipeliä Houstonissa - Koripallo - Ilta-Sanomat

NBA-sarjaraportti: Prosenttipeliä Houstonissa

James Harden on Houstonin pelin moottori.

James Harden on Houstonin pelin moottori.

Julkaistu: 21.11.2014 0:18

Houston Rockets ei hurmaa, mutta voittaa (paitsi tietysti Lakersia vastaan).

Houstonin nolo tappio onnettomalle Lakersille tekee tämän jutun ajoituksesta hieman nolon, mutta menköön.

Houstonin GM Daryl Morey on vannoutunut tilastomies. Moreyllä ei ole NBA-taustaa, mutta hänellä on tietojenkäsittelytutkinto, ja hän on tilastoanalyysin edelläkävijöitä urheilun parissa, hieman kuten maineikkaampi Billy ”Moneyball” Beane baseballissa.

Morey nousi Houstonin GM:ksi jo 2007 vain hieman yli 35-vuotiaana. Hänen pestaamisensa oli iso riski, mutta se on kannattanut. Morey on malleillaan löytänyt seuraan vuosien varrella pitkän listan perinteisin arvioin tehtävää mainettaan paljon tehokkaampia pelaajia. Rockets on ollut käytännössä aina pudotuspelijoukkue, vaikka on tänä aikana joutunut mm. tulemaan toimeen Yao Mingin ja Tracy McGradyn menetysten kanssa.

Lyhyestä virsi kaunis: Morey löytää hyvää arvoa sieltä, mistä muut eivät. Se auttoi Rocketsin hyvään asemaan jo ennen Dwight Howardin ja James Hardenin hankintoja.

Moreyn hankintoja voi ylistää myöhemminkin. Välittömän tulevaisuuden kannalta on oleellisempaa huomioida, miten asiat kulkevat Houstonissa käsi kädessä. Valmentaja Kevin McHale on ajan saatossa omaksunut Moreyn ideologian ja siirtänyt sen suoraan parketille.

Moreyn tärkeimpiä – joskaan ei suinkaan ainoita – löydöksiä on pitkän kahden pisteen heiton näyttäminen pelin ylivoimaisesti turhimmaksi ja heikoimmaksi heitoksi. Kolme pistettä on enemmän kuin kaksi (ihanko totta??), joten jos meinaa paukuttaa kaukaa, niin astu saman tien kolmosviivan taakse. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa pitkä kakkonen on ollut pitkään volyymiheittäjien suosikkeja.

Pitkä kakkonen oli vuosikymmeniä NBA-pelaajien lempiheitto ihan ymmärrettävästä syystä: se on aina helpoiten otettavissa, etenkin sankaripallon ollessa muodissa. Ei olekaan yllätys, että edelleen esimerkiksi Kobe Bryant luottaa tähän tavaramerkkiheittoon, upposi tai ei. Muut ovat siirtymässä enemmän ja enemmän kohti kolmosviivaa ja hakevat jatkuvalla pallon liikuttamisella vapaampia heittoja.

Tehokkaimmat heitot tietysti ovat korin lähellä, koska (jälleen yllättäen) lähempää on helpompi osua kuin kaukaa. Ja korin lähellä on helpompi kalastaa virheitä ja päästä bonusviivalle. Kolmoset taas osuvat prosentuaalisesti yhtä hyvin kuin pitkät kakkoset, joten ylimääräinen piste kannattaa aina hakea pois.

Rocketsin ottelun heittokartta puhuu paljon: joukkue heittää enemmän kolmosia kuin kukaan muu, ja joskus jopa enemmän kolmen- kuin kahden pisteen heittoja. Se on todella poikkeuksellista, vaikka muu liiga liikkuu perässä kohti samaa suuntaa.

Kun samaan aikaan Howard ja Harden pääsevät vapaaheittoviivalle liki ennätystahtiin, on yhdistelmä hyvin tehokas. Etenkin Hardenin eurostep matkalla korille on kuin ilmainen virhe joka kerta. Se raivostuttaa vastustajia ja katsojia (pelit ovat pitkiä ja ratkeavat vapaaheittoviivalla), mutta se on tehokasta. Ei se nyt mikään Hellenio Herreran catenaccio ole, mutta noudattaa joukkueurheilun peruspilareita: löydä optimaalisin tapa voittaa, ja nykysäännöillä Rockets on löytänyt itselleen erittäin toimivan reseptin.

Rockets heittää yli 10 prosenttia vähemmän heittoja alueelta josta heitto on tulkittavissa pitkäksi kakkoseksi kuin mikään muu seura koko liigassa.

Kaikki tämä kertoo siitä, että Rocketsin johto, valmennus ja pelaajat ovat samalla sivulla. Se on auttanut Rocketsia toipumaan Jeremy Linin ja Ömer Asikin menetyksistä ja pelaamaan vielä tehokkaammin kuin viime kaudella.

Tässä kohdassa Moreyn pelaajapolitiikka tulee peliin: kylmä totuus on se, että iso osa pelaajista tähtikategorian takana on korvattavissa oikeilla pelaajatyypeillä. Morey löytää tähtien ympärille tarkkoja kolmosheittäjiä, aggressiivisia puolustajia sekä miehiä, jotka täydentävät tähtien heikkouksia ja ruokkivat vahvuuksia. Tänä vuonna he saattavat olla Dontas Motiejunas, Trevor Ariza, Isaiah Canaan tai Troy Daniels, ensi kaudella taas mahdollisesti muut miehet.

Siitä ei ole juuri näyttöä, kantaako tällainen pelitapa pudotuspeleihin saakka, joten sen toimivuutta pitkällä aikavälillä on vielä hyvin vaikea arvioida. Selvää ainoastaan on, että Houston on tällä kaudella huomattavasti vaarallisempi kuin odotettiin. Rockets on mainio osoitus siitä, miten seura voi kehittyä jatkuvasti parketilla, vaikka ottaisi takapakkia kabinetissa ja siirtomarkkinoilla.