Jokerien Jesse Joensuu pitää koko KHL:n tulevaisuutta epävarmana – toivoo apua Venäjällä pelaaville suomalaistähdille

Jesse Joensuu ei näe KHL-jääkiekkoliigalle tulevaisuutta ja toivoo Venäjälle jumittuneiden pelaajakollegoidensa saavan apua.

Jokerien veteraanipelaaja Jesse Joensuu kertoo aavistaneensa Jokerien kauden päättyvän kesken jo hyvän aikaa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

28.2.2022 18:21

Kun Jokerien puheenjohtaja Jari Kurri viime perjantaina vahvisti joukkueen kauden KHL:ssä päättyvän saman tien, tieto saattoi osalle pelaajista tulla jopa yllätyksenä.

Tähän joukkoon ei kuulunut yhteiskunnallisia asioita koko ikänsä seurannut laitahyökkääjä Jesse Joensuu, 34. Jokereissa vuodesta 2015 saakka jääkiekkoillut porilainen ei elätellyt haavekuvia kevään osalta.

– Kun olin uutisia seurannut, sieltä asiantuntijoita kuunnellut ja todennut Venäjän joukkojenkeskityksen Ukrainan rajalle, minulle oli käynyt selväksi, ettei tämä kausi pääty normaalilla tavalla. Kukaan ei bluffaa tuollaisella voimalla, Joensuu sanoi Ilta-Sanomille maanantaina.

Hän antoi heti Jokerien vetäytymisilmoituksen jälkeen Yle Urheilulle haastattelun, jota itsekin pitää poikkeuksellisen avoimena jääkiekkoilijan antamaksi. Siinä Joensuu katsoi, että Jokerien taival KHL:ssä on peruuttamattomasti ohi.

– Siitä en ole saanut yhtään negatiivista palautetta. Jokerit oli ensiluokkainen työnantaja, hoiti kaikki velvoitteensa täydellisesti ja sain pelata maailman toiseksi parhaassa sarjassa.

Lue lisää: Hurja siirtosuma Jokereista SM-liigaan! Leijonien kultasankari palaa Pelicansiin

Lue lisää: Yksi virke paljastaa, miksi Jokerien lähtö Venäjän KHL:stä on vaikeaa – näin SM-liigan pomo ajattelee mahdollisesta paluusta

Joensuu sai tarjouksia muualtakin.

– Monesti tuli tarjous pelata myös venäläisissä KHL-seuroissa, mutta jäin Helsinkiin, vaikka se verotussyistä maksoi minulle paljon rahaa. Se kertoo juuri Jokereista työnantajana.

Kahdet MM-kisat pelannut hyökkääjä on edelleen teknisesti Jokerien sopimuspelaaja. Hän sanoo, että sydämellä ehkä olisi enemmänkin kuin tässä tilanteessa on varaa julkisuuteen sanoa. Hän toteaa, ettei missään nimessä halua arvostella ketään tai antaa mielikuvaa kuin puhuisi kaikkien suulla.

Lue lisää: Jesse Joensuu lataa kovaa tekstiä Ylelle – ”Se Jokerit, minkä nyt olemme tunteneet, se loppuu”

Joensuu myöntää pohtineensa moneen otteeseen venäläisissä KHL-seuroissa pelaavien suomalaisten tilannetta. Moni näistä mm. olympiajoukkueen rungon muodostaneista pelaajista on hänen hyvä ystävänsä.

Usea pelaaja haluaa todennäköisesti nopeasti Suomeen sotaa käyvästä maasta ja jättää pudotuspelit pelaamatta. Matkassa on kuitenkin monta muttaa, kuten pelaajasopimus sekä laajat lentokiellot Venäjän ulkopuolelle.

– Nyt toivoisin todella, että nämä pelaajat saisivat systeemitasolta, kuten Jääkiekkoliitosta, tarvitsemansa avun.

Moni saattaisi kummeksua suomalaispelaajia, jotka tämän kauden jälkeen palaisivat KHL:ään jatkamaan uraansa. Joensuu arvelee, että ongelma hoituu itsestään.

Jokerien KHL-taipaleen päättyminen tarkoittaa myös Ilmalan areenan säännölliseen jääkiekkotarjontaan todennäköisesti pitkähköä taukoa.

– Kyllähän koko KHL:n jatkumisen näkymä on tosi sumuinen. Ruplan kurssi sukeltaa Venäjän talous kyljessään, ja puhumme sarjasta, joka enemmän tai vähemmän on tämän sodan aloittaneen johtajan (Venäjän presidentti Vladimir Putin) luomus.

Joensuun oma ura on jatkumassa Suomessa ja SM-liigassa, ja samalla tavalla saattaa toimia moni muukin KHL:ssä tällä kaudella pelannut suomalainen.

– Ukrainan sodasta ei seuraa mitään inhimillistä hyvää. Mutta se siitä seuraa, että länsieurooppalaiset jääkiekkosarjat, niiden joukossa SM-liiga, vahvistuvat merkittävästi.

Jokerien KHL-projektin mukana venäläisrahoituksesta täysin riippuvainen seura nykymuodossaan siirtyy historiaan. Jesse Joensuu ei kuitenkaan usko, että narrilogo poistuisi pysyvästi suomalaiselta kiekkokartalta.

– Kun tiedetään brändi ja sen arvo ja pitkä historia, niin on varsin loogista ennustaa, että Jokerit jollakin aikavälillä pelaa taas Suomen pääsarjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?