Jokereiden rahoittajasta tuli Venäjän rikkain liikemies – Forbes: Vladimir Potaninin omaisuus nyt liki 25 miljardia euroa - KHL - Ilta-Sanomat

Forbes: Jokereiden rahoittaja Vladimir Potanin nousi Venäjän kaikkien aikojen rikkaimmaksi liikemieheksi

KHL:ssä pelaavan jääkiekkojoukkue Jokereiden rahoittaja Vladimir Potanin on Forbesin mukaan nyt Venäjän kaikkien aikojen rikkain mies.

Jokereiden rahoittaja Vladimir Potanin kuvattuna 2017 presidentti Vladimir Putinin residenssissä Moskovan ulkopuolella.­

16.2. 17:38

Nikkeli- ja kaivosyhtiö Norilsk Nickel Harjavallan ja KHL-jääkiekkojoukkue Jokereiden taustalla vaikuttava liikemies Vladimir Potanin, 60, ei kärsi pikkurahan puutteesta.

Talouslehti Forbesin reaaliaikaisen omaisuusseurannan mukaan Potaninin omaisuus on noussut nyt yli 30 miljardiin dollarin eli liki 25 miljardiin euroon.

Forbesin mukaan summa on heidän listaustensa kaikkien aikojen ennätys venäläisten liikemiesten keskuudessa.

Potaninin omaisuudeksi Forbes laskee 30,1 miljardia dollaria. Hän on summalla koko maailman rikkaiden listalla sijalla numero 50.

Potaninin omaisuus on karttunut mukavasti viime keväästä, jolloin se oli vain 19,7 miljardia dollaria Forbesin listauksen mukaan. Hän oli tuolloinkin virallisesti Venäjän rikkain mies.

Vladimir Potanin ei omista Jokereita henkilökohtaisesti, mutta sponsorirahat kiertyvät silti monen mutkan kautta häneen.

Venäläistaustainen yhtiö Norilsk Nickel Harjavalta omistaa syksyn tiedon mukaan 40 prosenttia Jokereista. Potanin on puolestaan kaivos- ja metallijätti MMC Norilsk Nickelin suurin osakkeenomistaja.

Venäjän toiseksi rikkaimman miehen, Aleksei Mordashovin ja hänen perheensä omaisuus on puolestaan 28,5 miljardia dollaria.

Kolmanneksi rikkain venäläinen liikemies on Vladimir Lisin (26 mrd dollaria), nelossijalla on Leonid Mihelson (25,2 mrd dollaria) ja viidettä sijaa pitää Suomen kansalaisuudestaan tunnettu Gennadi Timtshenko (22,3 mrd dollaria).

Timtshenko tunnetaan niin ikään Jokereiden taustavoimana, aiempana rahoittajana ja Hartwall-areenan omistajana.

KHL-joukkue Jokerit pelaa kotiottelunsa Helsingissä.­

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole kuitenkaan virallisesti maailman rikkaimpien joukossa, vaikka esimerkiksi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on väittänyt palatsi-paljastuksensa yhteydessä Putinin olevan yksi maailman suurimmista salarikkaista.

Vladimir Potaninin osaomistama Norilsk Nickel tuomittiin vastikään jättikorvauksiin, kun yhtiön välillisesti omistamasta lämpövoimalan varastosta valui öljyä luontoon Norilskin lähellä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

146 miljardin ruplan ei noin 1,6 miljardin euron korvaussumma ei kuitenkaan horjuttanut pysyvämmin sijoittajien uskoa yhtiöön.

Yhtiö kertoo jo varanneensa korvaussumman maksettavaksi, vaikka se voi vielä valittaa oikeuden päätöksestä. Norilsk Nickelin mukaan kohtuullinen korvaussumma olisi ollut seitsemän kertaa pienempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?