KHL:ssä valmentanut Marko Torenius huojentui päästyään pois Venäjältä koronauhan alta - KHL - Ilta-Sanomat

Suomalaisvalmentajan piina päättyi – pääsi pois Venäjältä: ”Kotiin karanteeniin ja sauna päälle”

KHL:ssä valmentanut Marko Torenius huojentui päästyään pois Venäjältä koronauhan alta.

Maalivahtivalmentaja Marko Torenius pääsi Venäjältä Suomeen. Arkistokuva.

26.3.2020 21:01

Epätietoisuus on usein piinallista, tunnetasolla usein pahempaa kuin itse lopputulos tai totuus.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut epätietoisuutta yhdelle jos toiselle.

Tämän tietää hyvin myös jääkiekkovalmentaja Marko Torenius, joka vietti kymmenkunta viime päivää motissa Pietarissa.

Maineikkaan Pietarin SKA:n maalivahtivalmentajana jo useita vuosia työskennellyt Torenius, 43, ei voinut olla varma, pääsisikö hän palaamaan koti-Suomeen vai joutuisiko jäämään karanteeniin Venäjälle.

Eikä kolmen lapsen isä toisaalta tiennyt, mihin ylikansallisen kiekkoliigan KHL:n pomojen jahkailu lopulta johtaisi – jatkuisivatko kesken jääneet pudotuspelit huhtikuussa vai päättyisikö kausi 17. maaliskuuta alkaneeseen taukoon.

Keskiviikkona KHL antoi lopulta periksi ja ilmoitti kauden päättymisestä.

– Suomen puolella ollaan! Kyllä nyt on huojentunut olo, sanoi Torenius, jonka IS tavoitti torstaina kesken kotimatkan.

– Eikä enää ole pitkä matka kotiin Kirkkonummelle – ei kylläkään myöskään kahden viikon karanteenin alkuun. Se tässä on vaimoni kanssa seuraavaksi edessä.

”Inhottavaa ja kuluttavaa”

Kesästä 2014 lähtien Euroopan rikkaimmassa kiekkoseurassa työskennellyt Torenius oli Pietarissa liikkeellä omalla autolla, mikä helpotti hänen kotiinpaluusuunnitelmiaan. Rajojen ollessa kiinni ja lentomatkailun lähes lakattua vitsit olisivat muutoin voineet olla vähissä.

Tauon alkaessa osa KHL-seuroista päästi pelaajansa palaamaan koteihinsa, kuten Salavat Julajev, mutta Pietarin SKA:lta lupaa ei herunut. Tämä ei ollut mieluinen uutinen Toreniukselle, sillä samaan aikaan uutiset maailman koronaepidemiatilanteesta pahenivat päivä päivältä.

Vaarana oli, että tilanteen pitkittyessä koronaepidemia olisi levinnyt kulovalkean tavoin myös Venäjällä, ja silloin maan johto olisi saattanut turvautua oitis järeisiin toimiin, kuten vaikkapa ulkonaliikkumiskieltoon. Toreniuksen pattitilanne olisi saattanut venähtää pitkäksi.

– Oli inhottavaa ja kuluttavaa odottaa, että mitä oikein tulisi tapahtumaan ja milloin. Epätietoisuus tuntui epämukavalta ja turhauttavalta. Monta ajatusta kävi mielessä, Torenius totesi.

– Kauden päättymisilmoituksen jälkeen oli helpottavaa kuulla, että omalla autolla rajanylitys vielä lähes varmuudella onnistuisi. Nimittäin selväähän se on, että korona aiheuttaa ennen pitkää isoja haasteita myös Venäjällä.

Tapparan entinen juniorimaalivahti Marko Torenius kuvattuna Pietarissa 2018.

KHL:n mestaruuden 2015 ja 2017 voittaneen Toreniuksen mukaan kauden peruminen oli nykyolosuhteissa oikea ratkaisu.

– Totta kai harmittaa, että hyvät pudotuspelit jäivät kesken. Maailman tila on kuitenkin vakava, ja elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin jääkiekko, Torenius linjaa.

– Ei kauden jatkaminen olisi tässä tilanteessa onnistunut mitenkään.

Pietarin SKA ei päästänyt pelaajiaan lomalle, vaan harjoitukset jatkuivat säännöllisesti. Joukkueessa nähtiin neljä suomalaispelaajaa: hyökkääjät Jori Lehterä, Jarno Koskiranta, Miro Aaltonen ja Joonas Kemppainen.

– Treenien ulkopuolella ei oikein tullut tehtyä enää mitään. Kotona istuin ja seurasin uutisia. Koronaakaan ei kuitenkaan jaksanut määräänsä enempää, vaan katsoin myös paljon stand upia, jotta sain hymyn naamalleni, Torenius kertoo.

– Venäjällä koronauhkaa ei vielä noteerattu juuri mitenkään. Joukkueemme treeneissä hygieniasta alettiin kuitenkin huolehtia, eli esimerkiksi kättelyt loppuivat.

Toreniuksella on kolme poikaa aiemmasta suhteestaan. Hänen sopimuksensa SKA:n kanssa päättyi nyt.

– Tulevaisuuteni on täysin auki. En ole miettinyt lätkää yhtään, enkä osaa sanoa, haluanko vielä palata Venäjälle, Torenius sanoo.

– Nyt kotiin karanteeniin ja saunomaan, hän summaa naurahtaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?