Suomeen viivana lähtenyt KHL-pelaaja kertoo venäläisten suhtautumisesta koronauhkaan: ”Erikoista”

Salavat Julajev Ufan ulkomaalaispelaajat ovat paenneet nopeasti pois Venäjältä.

Juha Metsola helpottui, kun hän pääsi palaamaan Venäjän rajan takaa Suomeen. Kuva on vuodelta 2017.

19.3.2020 21:30

Venäläisen Championat-sivuston mukaan Salavat Julajev Ufan suomalaispelaajat Teemu Hartikainen, Sakari Manninen ja Juha Metsola ovat palanneet Suomeen.

IS tavoitti torstaina Metsolan sekä Salavat Julajevin apuvalmentajana työskentelevän Tomi Lämsän, jotka palasivat Suomeen keskiviikkona.

– Joo, täällä kotimaassa olen, karanteenissa Tampereella, maalivahti Metsola kertoo.

– Lensimme Juhan kanssa tavallisella reittikoneella ensin Ufasta Moskovaan ja sieltä Helsinkiin. Muut joukkueen ulkomaalaiset matkasivat yhteisellä charter-lennolla, Lämsä puolestaan tarkentaa.

Lämsä viittasi charter-kyytiläisillä Hartikaiseen ja Manniseen sekä ruotsalaiseen Linus Omarkiin ja tanskalaiseen Philip Larseniin.

Salavat Julajevin ulkomaalaiset tekivät ratkaisunsa sen jälkeen, kun KHL:n pudotuspelit oli keskeytetty huhtikuun 10. päivään saakka koronaviruksen takia.

Seura oli samassa yhteydessä päättänyt itsenäisesti, että se päästää pelaajansa lomalle maaliskuun 30. päivään asti.

– Kun seura antoi luvan lähteä, varasin lennot viivana. Oli tärkeää päästä lähtemään heti, Metsola sanoo.

Venäläisen median mukaan Salavat Julajev odottaa ulkomaalaispelaajiensa palaavan takaisin ruotuun viimeistään huhtikuun alussa, sillä silloin heille on suunniteltu terveystarkastus.

Venäjä sulki kuitenkin rajansa 18. maaliskuuta ulkomaalaisilta aina toukokuun alkuun asti, ja kun myös Suomen ulkorajat ovat kiinni, paluu Venäjälle voi koitua ongelmalliseksi.

Tässä kohti ymmärrys alkaa loppua joukkueen suomalaisilta. Nimittäin KHL:n pudotuspeleistä ovat jo vetäytyneet Jokerit ja Barys, eikä ole kaukana, että näin toimisi myös sarjan suurseuroihin lukeutuva Ak Bars Kazan.

Juha Metsola on pelannut KHL:ssä viimeiset viisi kautta.

Samaan aikaan koronaviruspandemia pahenee koko ajan maailmalla, ja Venäjänkin tartuntahuiput ovat asiantuntijoiden mukaan vasta edessäpäin.

– KHL:n pudotuspelien jatkamisessa ei olisi mitään järkeä sen paremmin urheilullisesti kuin terveydellisestikään, Metsola alleviivaa.

– Jos nyt yhtäkkiä KHL:n pudotuspelit päätettäisiinkin pelata huhtikuussa, niin mikä olisi sellaisen mestaruuden arvo? Ei mikään. Eikä peleihin pystyisi kunnolla latautumaan. Ei se tuntuisi oikealta, kun koko maailma on kriisissä.

Metsola myöntää, että alati kasvanut koronauhka on askarruttanut, tietyssä mielessä hieman pelottanutkin häntä.

– Koronatartunnat ovat levinneet hurjaa vauhtia maailmalla, ja miksi ihmeessä tilanne olisi erilainen Venäjällä? Erikoista ehkä, mutta ainakaan Ufassa koronauhka ei näkynyt ihmisten arjessa millään tavalla. Ihmisiä riitti kadulla aivan normaalisti, Metsola kertoo.

– Siinä vaiheessa alkoikin kasvaa huoli ennen kaikkea siitä, miten sieltä pääsee enää palamaan Suomeen. On tosi outoa, että KHL enää edes miettii pudotuspelien pelaamista.

Apuvalmentaja Lämsä puhuu samoista asioista. Hänen mukaansa Ufassa myytiin edelleen jopa pääsylippuja joukkueen peleihin.

– Koronaepidemia on kohta täysillä käsillä Venäjälläkin, ja sitten me olisimme ainakin jääneet jumiin sinne, Lämsä uskoo.

Metsola ja Lämsä eivät mielellään enää palaisi kuluvana kautena Venäjälle, mutta molemmat tunnustavat, että jos käsky käy, sitä on vaikea ohittaa. Rajakiellot eivät välttämättä koske työvelvoitteita.

– KHL:ssä seurojen pomot pystyvät tekemään oikeasti isojakin päätöksiä, Lämsä sanoo.

– En kuitenkaan millään usko, että KHL jatkuu huhtikuussa. Kukaan pelaajistamme ei ainakaan haluaisi jatkaa kautta, ja siinähän tullaan siihenkin, että ensin meidän tulisi olla parisen viikkoa karanteenissa siellä päässä. Siis jos asioita haluttaisiin hoitaa vastuullisesti.

Juttua on korjattu kello 21.42. Venäjä laittoi rajansa kiinni toukokuun alkuun asti, ei toukokuun loppuun asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?