KHL

KHL:n uusi aavikkoprojekti jakaa rajusti mielipiteet – Hannu Jortikalta suorat sanat: ”Kun rahaa on, ihminen tekee kaikkea hullua”

Julkaistu:

KHL
Venäläisen bisneshaukan Vladimir Burdunin tavoitteena on, että vuonna 2021 KHL:ää pelataan Lähi-idän aavikolla.
Mikäli venäläisen liikemiehen Vladimir Burdunin toive toteutuu, Itä-Euroopan kiekkoliiga KHL laajenee vuonna 2021 Lähi-idän aavikoille.

Arabiemiraattien jääkiekkoliigan johtoon syksyllä 2018 nousseen Burdunin tavoitteena on, että muutaman vuoden päästä Dubailla on oma KHL-joukkue.

– Arabiemiraattien joukkueesta tulee KHL:n Las Vegas. Jos haluatte, että (KHL:n suurseuroilla) SKAlla ja TsSKAlla olisi varteenotettava haastaja, se olemme me, Burdun hehkutti keväällä venäläislehti Sport Ekspressille.

Burdun oli tuolloin delegaatioineen Slovakian MM-kisoissa tapaamassa Venäjän maajoukkuetähtiä – ja houkuttelemassa muun muassa Aleksandr Ovetshkinia ja Jevgeni Malkinia pelaamaan uransa viimeiset vuodet Dubain lämmössä.

Ovetshkin ja Malkin suhtautuivat ehdotukseen huumorilla, mutta Burdunin mukaan Dubain jääkiekkojoukkueeseen on ilman heitäkin tyrkyllä laatupelaajia.

Venäläinen bisneshaukka uskoo vakaasti, että Arabiemiraattien lämpö, korkea elintaso ja anteliaat palkat maistuvat tulevaisuudessa Pohjois-Amerikan ja Euroopan huippukiekkoilijoille.

– Olen jutellut KHL:ssä pelaavien kanadalaispelaajien kanssa. He ovat käyneet Emiraateissa tapaamassa minua ja sanoneet, että Dubaissa olisi parempi pelata kuin Magnitogorskissa. He ovat valmiita tulemaan saman tien Dubaihin, Burdun sanoi.
  • Arabiemiraattien kiekkoliigan nokkamies Vladimir Burdun julkaisi keväällä jääkiekon MM-kisoissa Instagram-tilillään kuvan NHL-tähti Aleksandr Ovetshkinin seurassa.
KHL:n mahdollinen laajeneminen Lähi-idän dyyneille on jakanut rajusti mielipiteitä. Takavuosien menestysvalmentaja Hannu Jortikka ei lämpene ajatukselle.

– Olivat kyseessä poliittiset tai taloudelliset syyt, siinä mennään mielestäni liian kauas. Ymmärtäisin, jos KHL laajenisi Eurooppaan, mutta minulta ei tule ymmärrystä jollekin Dubaille. Sitten vaan lennetään entistä enemmän, KHL-seuroja Amur Habarovskia ja Admiral Vladivostokia valmentanut Jortikka, 62, sanoo Ilta-Sanomille.

Entinen huippuluotsi ei vakuutu Dubain mahdollisen KHL-ryhmän vertaamisesta Las Vegasin NHL-joukkueen Golden Knightsin menestystarinaan.

– En jaksa uskoa siihen. Pitää ymmärtää, että Las Vegas on viihdeteollisuuden kärkipaikka. Sitä ei voi verrata Dubaihin. Tietysti jalkapallossa ja jääkiekossa on nähty ennenkin, että kun rahaa on, ihminen tekee kaikkea hullua.


Rahavuorista huolimatta Dubain KHL-projektilla riittää epäilijöitä.

KHL-seura Jokerien hyökkääjä Jesse Joensuu sanoi ennen kauden alkua Urheilulehdelle, ettei KHL:n pitäisi laajentua yhteenkään maahan, jossa ei ole ennestään kovaa jääkiekkokulttuuria. Kokenut jääkiekkovalmentaja ja Ilta-Sanomien lajiasiantuntija Ismo Lehkonen ei ole arviossaan ihan yhtä jyrkkä.

– Jääkiekkoromantikkona ajattelen, että tällaiselle pienelle lajille kaikki laajenemisyritykset ovat hyväksi. Ne on kuitenkin tehtävä oikein, Lehkonen sanoo.

– Tässä lajissa tärkein osa alkaa lasten luistelukoulusta. Kun ruohonjuuritasolla on riittävän laaja joukko, voi panna pikkuhiljaa omaa sarjatasoa kuntoon ja kehittää lajikulttuuria muuten.

Arabiemiraateissa työskentelevät pohjoisamerikkalaiset, venäläiset ja eurooppalaiset ovat kylväneet Lähi-itään pieniä kiekkokulttuurin siemeniä, mutta vakavasti otettavasta jääkiekkomaasta ei voi todellakaan puhua.

– Kiina on kehittänyt lajia ruohonjuuritasolla. Maassa on iso määrä suomalaisia ja kanadalaisia juniori-, maalivahti- ja luisteluvalmentajia, ja sinne rakennetaan uusia halleja. Se on hieno asia – ei se, että jääkiekko viedään jonnekin öljylähteille, Jortikka painottaa.


Arabiemiraattien kiekkoliiga on ollut olemassa kymmenen vuotta. Viime kaudella sarjassa pelasi viisi joukkuetta, joista kolme oli Dubaista, yksi Abu Dhabista ja yksi Al Ainista.

25 vuotta Emiraateissa asuneen Burdunin mukaan suurin este KHL-unelman tiellä eivät ole pelaajat tai valmentajat vaan jää.

– Meillä on viisi kaukaloa kolmessa kaupungissa, mutta ne ovat liian pieniä. Dubaissa pelaamme ostoskeskuksen jäällä, jonka varrella on vain 300 istumapaikkaa, Burdun sanoi Sport Ekspressille.

Dubaihin valmistui kesällä uusi 17 000-paikkainen areena, mutta sitä ei ole tarkoitus käyttää jääkiekkoon.

– Heti kun saamme jäätä, voimme haastaa kaikki KHL-joukkueet.

Kun Itä-Euroopan kiekkoliiga perustettiin vuonna 2008, venäläispäättäjät puhuivat uuden kiekkomahdin syntymisestä ja maailman kovimman kiekkoliigan NHL:n haastamisesta. Nyt KHL harkitsee laajentumista maahan, jossa pohditaan kuumeisesti, mistä saada jäätä jääkiekon pelaamiseen.

Yhtälö kuulostaa eittämättä surkuhupaisalta.

– Rahalla on järjetön voima, Ismo Lehkonen toteaa.

Kovimpien kriitikoiden mukaan Dubain KHL-joukkueen myötä Itä-Euroopan kiekkoliiga menettäisi viimeisetkin rippeet uskottavuudestaan.

– En sanoisi vielä, että KHL on epäonnistunut, mutta hiekka tiimalasissa käy koko ajan vähiin. Nykyään mestaruudesta pelaavat ne seurat, joilla on oikein paksu lompakko, ja päättäjät suosivat sitä toimintaa. Siinä on niin monta negatiivista juttua, Lehkonen pohtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt