KHL

Kommentti: Jokerien touhussa on vihdoin kirkas ja järkevä idea – KHL on silti merkityksetöntä mössöä suomalaisille

Julkaistu:

Helsingin Jokerit vaikuttaa kuudennen KHL-kautensa alussa kiinnostavammalta kuin vuosiin, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Kun Jokerit suuren kohun saattelemana siirtyi Venäjän KHL:ään 2014, joukkue oli kiinnostava. Oli Juhamatti Aaltosta, Jere Karalahtea ja Ossi Väänästä. Ensimmäisen vaiheen päävalmentaja Erkka Westerlund rakensi ”Jokereista suomalaista yritystä KHL:ään”.

Alkuinnostus laimeni pian. Jokereista ei tullut suomalaisen jääkiekon kehittäjää KHL:ssä vaan pikkuhiljaa lähes merkityksetön omituisuus.

Tanskalaispelaajin tähdittämän joukkueen narratiiviksi tulivat oligarkkien rahat, valtavat taloustappiot, laskevat yleisömäärät ja merkityksettömyyteen vajoaminen.

Kun viime kausi päättyi taas katkeraan pettymyksen, kirjoitin itsekin näin: ”Jokerit ei lähtenyt kehittämään tai kehittymään vaan se putosi paljon suuremmassa taloudellisessa ja kenties poliittisessa pelissä mustaan aukkoon, josta sen on päästävä pois kokonaan eri kasvoin, eväin ja ajatuksin.”
Tämän jälkeen Jokerit on löytänyt uuden luotettavan rahoittajan, joka kaiken lisäksi on suomalaiseksi kirjattu yhtiö. Raha tulee edelleen Venäjältä, mutta suomalaisen yhtiön kautta ja areenan pääomistaja Gennadi Timtshenko käyttää edelleen suurinta valtaa Jokereissa. Uuden rahoituskuvion ansiosta Jokerit voi kuitenkin siivota irvokkaat tilinpäätöksensä siisteimmiksi, kun pääomalainat muuttuvat sponsorituloksi.

Harry Harkimon kasvot nukkeomistajana ovat vaihtuneet Jari Kurrin kasvoihin. On vaikea sanoa, mikä asioiden yhteys on, mutta Jokerien strategia näyttää nyt pitkästä aikaa kirkkaalta.

Olisihan Kurri voinut jalkauttaa tällaista strategiaa jo GM:nä Harkimon ollessa omistajana, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Huomionarvoista kuitenkin on, että Jokerit tekee vuosikausiin fiksuimmat peliliikkeensä sillä hetkellä, kun Harkimo on poistunut yhtälöstä. Suomalaisuuteen nojaavassa strategiassa kuuluu uuden päävalmentajan Lauri Marjamäen ääni.


Kokoonpano pullistelee suomalaisia laatupelaajia. Odotan suurella mielenkiinnolla, millaisessa iskussa esimerkiksi Petri Kontiola, Veli-Matti Savinainen tai Henrik Haapala ovat Marko Anttilan vanavedessä. Tai miten Stanley Cup -voittaja Antti Niemi käynnistää uudelleen uransa.

Joukkue on kiinnostava ja laadukas. Voi jopa sanoa, että näillä värväyksillä Jokerit nosti merkityksellisyytensä suomalaisten silmissä aivan uudelle tasolle. Tällaiseen joukkueeseen on helppo kasvattaa tunneside.

Jos unohdetaan Kurrin nolot, oikeastaan valheelliset lausunnot joukkueen rahoituksesta ja keskitytään vain urheiluun – sikäli kun se on Kremlin politiikan suorana jatkeena toimivan sarjan kohdalla mahdollista – Jokerit on aidosti kiinnostava joukkue.

Nyt värvätyt suomalaiset tähtipelaajat ovat jo veteraani-iässä, eivätkä varsinaisesti matkalla urillaan eteenpäin, mutta vaikka MM-joukkueen terävin kärki ei olisikaan Jokereista, joka tapauksessa useampi pelaaja nousee kevään karkeloihin suomalaisesta KHL-joukkueesta.

Jos Jokerit pystyy jatkossakin värväämään, ja jos mahdollista jopa kehittämään, suomalaisia eturivin pelaajia Leijoniin ja NHL:ään, sen voi sanoa vihdoin vastanneen edes osittain alkuperäiseen lupaukseen auttaa suomalaista jääkiekkoa.

Seuran linja näyttää nyt selvästi olevan sen suuntainen, ja se osaltaan on varmasti virittänyt joukkueen ympärille positiivisemman latauksen kuin vuosikausiin.

Ongelmallisemmaksi Jokereille tulee KHL. Vaikka joukkuetta on nyt helppo markkinoida suomalaisilla huippupelaajilla, Jokerien on vaikeampi markkinoida KHL:ää Suomessa.

Pietarin SKA ja muut huippuryhmät tarjoavat laatuotteluita, mutta liigana KHL on yliarvostettu ja epäkiinnostava. Keskikastin ja sen alapuolella on valtava määrä harmaita, mitäänsanomattomia joukkueita, jotka pelaavat puolustusvoittoista ja seisovaa jääkiekkoa.


Matkustamisen ja pelimäärän takia KHL ei ole erityisen dynaaminen tai raikas sarja. Aikaerot ja lentomailit asettavat raa’at reunaehdot sarjan urheilullisuudelle. Ylivertaisista budjeteistaan huolimatta KHL on pelitavoiltaan Euroopan konservatiivisin sarja. Jopa siinä määrin, että useimmiten pelaajien kehitys mieluummin pysähtyy tai jopa taantuu kuin merkittävästi vauhdittuu KHL-ruljanssissa.

Puheet siitä, että KHL on kirkkaasti maailman toiseksi paras kiekkosarja NHL:n jälkeen, ovat aika rohkeita. KHL:ssä on todennäköisesti muutama joukkue, jotka ovat vähintään lähes NHL-tasoa. KHL:n kärkiryhmät edustavat Euroopan terävintä kärkeä.

KHL voi olla erilaisilla mittareilla mitattuna maailman kakkossarja, mutta esimerkiksi kotimaan SM-liigassa saati Ruotsin SHL:ssä pelataan huomattavasti luistelevampaa ja intensiivisempää jääkiekkoa kuin KHL:n keskikastissa jossakin Aasian rajoilla kylmänä tiistai-iltana. KHL:n huippu on terävä ja korkealla, mutta sen ero mediaaniin saati häntään on paljon suurempi kuin missään toisessa jääkiekon ammattilaissarjassa.

Ja kun taustalla kulkee aina KHL:n rooli Putinin pehmeän vallankäytön välineenä, on suomalaiselle sofistikoituneelle urheilukuluttajalle todella vaikea myydä sarjaa uskottavasti. Kyseessä on Putinin pakottamien oligarkkien rahoittama keinotekoinen sarja, jolla ei olisi ilman rajatonta talousdopingia mitään edellytyksiä toimia.

Mutta pelkän Jokerien kauppaamisen pitäisi sen sijaan tällä kaudella sujua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt