Asiakirjat kertovat: Näin Jokerien uusi omistus kiertyy Kyproksen kautta Venäjälle

IS selvitti Jokereiden uudet omistus- ja rahoitusjärjestelyt.

Jokereiden uusi omistus on muodollisesti Suomessa, mutta tosiasiallisesti iso siivu on ketjutettu Venäjälle Kyprokselle rekisteröityjen yhtiöiden kautta.

27.6.2019 11:43

KHL-liigassa pelaavan Jokereiden uusi omistus on muodollisesti Suomessa, mutta tosiasiallisesti iso siivu on ketjutettu Venäjälle Kyprokselle rekisteröityjen yhtiöiden kautta.

Taustalla on venäläinen suurliikemies ja oligarkki Vladimir Potanin, jota voi hyvällä syyllä tituleerata Jokereiden uudeksi pääsponsoriksi.

Hän ei omista Jokereita henkilökohtaisesti, vaan joukkueen uusi varsinainen omistaja on venäläinen pörssiyhtiö, kaivos- ja metallijätti MMC Norilsk Nickel. Potanin on sen suurin osakkeenomistaja.

Norilsk Nickel on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja, joka tuottaa myös lukuisia muita metalleja. Venäjän suurimpiin kuuluvalla yhtiöllä on jättiläismäiset kaivokset Siperiassa ja tuotantoa ympäri maailman. Suomen Harjavallassa sillä on tehdas, joka jalostaa nikkeliä.

MMC Norilsk Nickel ei sekään omista Jokereita suoraan, vaan useiden välikäsien kautta.

IS sai haltuunsa Kyprokselle rekisteröidyn yhtiön tilinpäätökset vuosilta 2015–2017. Niistä ja eri maiden kaupparekisteritiedoista selviää, kuinka Jokereiden omistusketju kulkee ja kuinka ketjun yhtiöillä on kytköksiä myös veroparatiiseina tunnettuihin saarivaltioihin.

Uuden kuvion konkreettinen valmistelu on aloitettu viimeistään toukokuussa, jolloin Jari Kurrin perustama uusi holding-yhtiö rekisteröitiin Suomessa.

Jack Promotions Oy:llä ei ole muuta tarkoitusta kuin omistaa Jokerit HC -yhtiön osakkeet, jotka ostettiin Hjallis Harkimolta ja edellisiltä venäläisomistajilta Gennadi Timtshenkolta ja Roman Rotenbergiltä.

Holding-yhtiöstä Kurri omistaa 60 prosenttia. Loput 40 prosenttia osti suomalainen Norilsk Nickel Harjavalta Oy, joka siis pyörittää edellä mainittua nikkelitehdasta.

Jari Kurri omistaa Jokereista 60 prosenttia.

Yhtiö on Suomen kaupparekisterissä, mutta sen omistus on ulkomailla. Harjavallan nikkelitehtaan omistaa kokonaan Kyprokselle rekisteröity yhtiö Norilsk Nickel Holdings (Cyprus) Ltd, joka kuuluu venäläisen kaivosjätin konserniyhtiöihin.

Harjavallan tehdasyhtiö on tämän kyproslaisen yhtiön tytäryhtiö.

– Maksamme osingot sinne. Muuta rahaliikennettä kyproslaisen emoyhtiön kanssa meillä ei ole. Sieltä osingot tietysti menevät eteenpäin koko konsernin emoyhtiölle ja sitä kautta sen osakkeenomistajille, Harjavallan tehdasyhtiön toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoo.

Tässä välissä on kuitenkin vielä yksi ketjutus. Norilsk Nickel Holdings (Cyprus) Ltd:n nimittäin omistaa kokonaan toinen kyproslainen yhtiö. Tämä on nimeltään Norilsk Nickel (Cyprus) Ltd. Se on rekisteröity Kyprokselle, mutta sillä on sivuliike myös Britanniassa.

Tällä yhtiöllä on ollut omistuksessaan sijoitus- ja rahastoyhtiöitä eri puolilla maailmaa. Kyproksen lisäksi yhtiöitä on ollut ainakin Singaporessa, Sveitsissä, Britanniassa ja Cayman-saarilla.

Norilsk Nickel (Cyprus) Ltd:stä Jokeri-omistus ketjuttuu lopulta Venäjälle, sillä sen omistaja on pörssiyhtiö MMC Norilsk Nickel.

Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin (oik.) kiekkoilivat Punaisella torilla joulukuussa 2018.

Kyproksen yhtiöillä on sikäläisessä kaupparekisterissä molemmilla samat vastuuhenkilöt. Kaksi heistä on kyproslaisia naisia, jotka todennäköisesti ovat palkattuja asiainhoitajia eivätkä oikeita päätösvallan käyttäjiä.

Kolmas vastuuhenkilö ei ole henkilö lainkaan, vaan Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö. Tiedoista ei ilmene, kuka tai ketkä sen takana ovat.

Neitsytsaaret ja Cayman-saaret ovat veroparatiiseina tunnettuja valtioita. Kypros ei ole tässä suhteessa täysin puhtoinen maineeltaan sekään. Jokereiden omistusketjussa itsessään ei kuitenkaan ole mitään laitonta tai rikollista.

Omistussuhteet selviävät suomalaisen ja kyproslaisen yhtiön tilinpäätöksistä.

Kyproksen yhtiön tilinpäätöksistä ilmenee, että nappikauppaa kaivosbisnes ei ole. Mittakaavasta kertoo se, että omistaja kuittasi kolme vuotta sitten pääomajärjestelyllä 5,9 miljardia euroa yhtiölle kirjattuja tappioita, jotka lienevät olleet peruja jostakin aiemmasta yrityskaupasta tai muusta operaatiosta.

Ja tämä Kyproksen yhtiö hallinnoi vain yhtä yksittäistä alahaaraa Norilsk Nickel -konsernin globaalissa imperiumissa. Jokereihin upotettavat miljoonat ovat venäläisessä kaivosbisneksessä pikkurahaa.

Uusista järjestelyistä viime viikolla kertoessaan Jari Kurri iloitsi, että Jokerit on löytänyt suomalaisen tukijan.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja Joni Hautojärvi, onko osuutenne Jokereista nyt suomalaisessa vai ulkomaisessa omistuksessa?

– Juridisesti 40 prosenttia on suomalaisessa omistuksessa. Olemme suomalainen, Suomeen rekisteröity osakeyhtiö. Toisaalta olemme ulkomaisen pörssiyhtiön tytäryhtiö, osa konsernia.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja Joni Hautojärvi arkistokuvassa.

Jatkossa tuki Jokereille maksetaan Harjavallan yhtiöstä. Rahoitus järjestyy niin, että omistaja tinkii omista osingoistaan.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme investoineet Suomeen yli 200 miljoonaa euroa ja samaan aikaan pystyneet maksamaan merkittäviä osinkoja. Kun sponsoroimme urheilua tai kulttuuria, niin se on pois osingonmaksukyvystä. Sieltä käytännössä tulevat rahat Jokereille siltä osin kuin mitä Harjavalta rahoittaa, Hautojärvi kertoo.

Juridisesti rahoitus siis on vastedes kuitenkin suomalaista. Jokereissa ei enää jatkossa tarvinne kantaa huolta Venäjä-pakotteista.

Riski piilee siinä, jos Harjavallan toiminta joskus muuttuisi niin tappiolliseksi, ettei osingonjakokykyä enää olisi. Silloin Jokeri-tuki pitäisi kaapia yhtiön omasta pussista.

Tällä hetkellä sellaista huolta ei ole näköpiirissä. Norilsk Nickel Harjavalta tekee erinomaista tulosta. Viime vuonna se maksoi osinkoja 20 miljoonaa euroa. Siitä olisi riittänyt Jokereillekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?