KHL

SK: Jokerien osaomistajan toimitusjohtaja kiistää Venäjä-pakotteiden kiertämisen

Julkaistu:

KHL
Venäläistaustaisen Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi sanoo Satakunnan Kansassa, että Jokereihin käytettävä raha tulee Harjavallasta.
KHL-seura Jokerit siirtyi toukokuussa 100-prosenttisesti jääkiekkolegenda Jari Kurrin omistukseen, mutta 17. kesäkuuta uutisoitiin virallisesti, että Kurri on myynyt 40 prosenttia seurasta Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle.

Kurri pysyy seuran pääomistajana.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy kuuluu Vladimir Potaninin omistamaan venäläiseen Norilsk Nickel -jättikonserniin.

Venäläismiljardööri Potanin ei ole Yhdysvaltain asettamalla Venäjän vastaisella pakotelistalla, toisin kuin seuran aiempiin omistajiin kuuluneet venäläis-suomalaiset liikemiehet Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg.

Jokerit kärsi aiempien omistajiensa aikakaudella siitä, että omistajat olivat pakotelistalla. Uusien omistajakuvioiden taustalla on arvioitu olevan pakotteiden kiertäminen.

Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoi Satakunnan Kansan haastattelussa olevansa tietoinen epäilyistä, jotka yhtiön Jokeri-omistukseen on liitetty.

– Missään tapauksessa ei ole kysymys pakotteiden kiertämisestä. Meidän sponsorointirahamme Jokereille on aiemminkin perustunut ja perustuu jatkossakin puhtaasti omaan liiketoimintaamme, Hautojärvi sanoi SK:lle.

Yhtiö on ollut Jokereille merkittävä yhteistyökumppani vuodesta 2017 lähtien.

Jokerien johto on väittänyt eri haastatteluissa, että seuran rahoitus on jatkossa sataprosenttisesti suomalainen.

Tähän viittasi myös Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Hautojärvi.

– Jokereihin käytettävä raha tulee puhtaasti Harjavallasta ja on peräisin ihan normaalista liiketoiminnastamme, Hautojärvi sanoi.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n liikevoitto oli viime vuonna 37,4 miljoonaa euroa.

Jokerit on tehnyt viiden viime vuoden aikana yhteensä yli 50 miljoonan euron tappiot. Timtshenkon on uutisoitu kuitanneen tappioita eri järjestelyin omasta pussistaan.


Miksi Jokerit sitten on niin tärkeä KHL:lle? Jokerit on länsimaisena seurana jo pelkästään pr-mielessä todella arvokas KHL:lle. Siksi liigalle oli tärkeää löytää toimiva rahoitus seuralle.

– Jokereille on merkittävästi hyötyä siitä, että seuran venäläistaustainen rahoitus tulee Suomessa toimivan yhtiön kautta, ja siis nimenomaan normaalina sponsoritulona. Jokerit on KHL:n tärkein vientituote. Siksi venäläiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa taatakseen seuran rahoituksen, sisäpiirilähde kertoi Ilta-Sanomille kesäkuun alussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt