KHL

Jokerien toimitusjohtaja otti ja lähti – tässä syy

Julkaistu:

khl
Helsinkiläisseuran johtoportaassa ei enää löydetty yhteistä juonta.
KHL-seura Helsingin Jokerit tiedotti maanantaina, että sen toimitusjohtajana vuodesta 2014 lähtien työskennellyt Jukka Kohonen jättää tehtävänsä ja hänen tilalleen astuu Eveliina Mikkola. Tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa erityisesti kiekkofanit ovat spekuloineet kuumeisesti, jättikö Kohonen todella itse paikkansa vai oliko siihen jokin muu syy.

Nyt tilanteen kokonaiskuva on hahmottunut.

Jokereissa tapahtui hiljattain omistajanvaihdos: kiekkolegenda Jari Kurri osti seuran taustayhtiön osakkeet sataprosenttisesti liikemies ja kansanedustaja Harry Harkimolta. Alkuviikosta selvisi, että nikkeliyhtiö Norilsk Nickel Harjavalta Oy, Jokerien uusi taustarahoittaja, oli puolestaan ostanut 40 prosentin osuuden Kurrilta.
Omistajanvaihdosten yhteydessä myös yhtiöiden operatiivinen johto menee usein uusiksi. Jokerien kohdalla tätä ratkaisua olisi voinut pitää loogisena jatkumona, sillä seura teki Kohosen toimitusjohtajakaudella yli 50 miljoonan euron jättitappiot.

Ilta-Sanomat selvitti asiaa useista sisäpiirilähteistä. Niistä saatujen tietojen perusteella piirtyi vankka kuva siitä, että Kohonen olisi halutessaan saanut jatkaa Jokerien toimitusjohtajana, mutta hän halusi nimenomaan itse jättää paikkansa.

Syy löytyy omistajanvaihdokseen liittyvistä asioista. IS:n tietojen mukaan Kohonen oli Jokerien uusien omistajien kanssa väkevästi eri mieltä erityisesti Jokerit Hockey Club Oy:n markkinointi- ja viestintästrategioista. Kohosen ja uusien omistajien välillä ei nähty draamaa tai edes varsinaista kitkaa, mutta osapuolten näkemyserot Jokerien toiminnan kehittämisestä kasvoivat suuriksi – Kohosen mielestä liian suuriksi.

Kurri ja Mikkola vakuuttelivat alkuviikosta mediassa, että jatkossa Jokerit pyörittäisi toimintaansa puhtaasti suomalaisrahoitteisesti, mikä aiheutti kummastusta ennen kaikkea kiekkofanien keskuudessa.
Tähän asti Jokerien toiminta on rahoitettu lähes tyystin venäläisten oligarkkien, nimenomaan miljardööri Gennadi Timsthenkon, kahisevilla, ja venäläisrahoituksen katsotaan olevan seuran elinehto myös tulevaisuudessa.

Juuri kukaan ei tunnu olevan vakuuttunut mielikuvasta, jonka mukaan Jokerit pyörisi jatkossa erityisesti suomalaisrahoitteisesti. Norilsk Nickel Harjavalta Oy on kaupparekisteritietojen mukaan sataprosenttisesti venäläisomistuksessa. Yhtiö kuuluu miljardööri Vladimir Potaninin omistamaan Norilsk Nickel -jättikonserniin. Kohonen olisi IS:n tietojen mukaan esimerkiksi halunnut, että Jokerien johto olisi kertonut julkisuudessa avoimesti Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n venäläisomistuksesta ja siitä, että seura tarvitsee jatkossakin venäläisrahoitusta elääkseen suurkustannuksellisessa KHL:ssä. Ex-toimitusjohtaja tiettävästi painotti kulisseissa, että avoimuus olisi yksi seuran imagollisesti tärkeimmistä selkänojista tulevaisuudessa.

IS yritti keskiviikkona tavoitella Kurria kommentoimaan toimitusjohtajan lähtöön sekä muihin Jokeri-kuvioihin liittyviä tietoja, tuloksetta. Kohonen vastasi puhelimeensa, mutta hän ei halunnut millään tavalla kommentoida lähtöönsä liittyviä syitä.

– Viiden ja puolen vuoden jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että on aika jättäytyä pois seurasta. Nämä ovat olleet vaiheikkaita vuosia, joiden aikana Jokerit on saavuttanut hyviä tuloksia monella eri osa-alueella. Seura on tällä hetkellä KHL:n rankingin ykkönen ja suomalaistuneen joukkueen myötä hyvässä asemassa lähdössä tulevaan kauteen, Kohonen, 55, kertoi Jokerien tiedotteessa alkuviikosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt