Yrityselämän asiantuntija listaa outouksia Jokereiden ja venäläisfirman liitossa – ”Summa on aivan hurja lukema”

Jokereiden uusi osaomistaja Norilsk Nickel Harjavalta Oy teki Suomessa 37,4 miljoonan euron tuloksen viime vuonna. Jokerit on puolestaan tehnyt viiden viime vuoden aikana tappiota yli 50 miljoonaa euroa.

Jari Kurri omistaa Jokereista 60 prosenttia.

19.6.2019 15:57

Jääkiekkoseura Jokerien omistaja- ja rahoituskuviot ovat olleet viime viikkoina kuuma puheenaihe Suomessa. Liikemies Harry Harkimo ja seuran muut omistajat myivät osuutensa jääkiekkolegenda Jari Kurrille.

Kurri oli hetken seuran ainoa omistaja. Norilsk Nickel Harjavalta Oy 40 prosenttia seuran osakkeista maanantaina. Kauppasummaa ei kerrottu. Jari Kurri jatkaa pääomistajana 60 prosentin osuudellaan.

Norilsk Nickeliä osattiin odottaa tavalla tai toisella Jokerien taustalle jo seuran Kurrille myynnistä saakka. Venäläinen nikkelialan suurtekijä omistaa Norilsk Nickel Harjavalta Oy.

Siitä huolimatta, että Harjavallan yhteys Venäjälle on melko ilmeinen, on Jokerit kertonut olevansa sataprosenttisesti suomalaisessa omistuksessa. Kurri on eri haastatteluissa antanut ymmärtää, että Jokerien rahoitus tulisi jatkossa yksinomaan Suomesta.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ei ymmärrä Jokerien viestintää.

Osake- ja rahastonvälittäjäyritys Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo Ilta-Sanomille, että yhteistyön motiivit eivät ole samanlaiset kuin normaalissa sponsoroinnissa.

– Intressin on oltava jokin muu kuin taloudellinen tuotto. On vaikeaa nähdä liiketoiminnallinen yhteys tässä tapauksessa. Harjavalta ei tee kuluttajamyyntiä, Oksaharju muistuttaa.

Useimmiten merkittävimmät urheilusponsoroijat ovat yrityksiä, jotka haluavat myydä tuotteitaan sponsorointikohteen avulla. Näihin lukeutuvat usein esimerkiksi teleoperaattorit, panimoalan yritykset, kaupat ja muut suoraan kuluttajien kanssa asioivat yritykset.

– Harjavallan myynti on business to business. Vaikea nähdä, miten he tästä hyötyvät.

Jokerit on länsimaisena seurana jo pelkästään pr-mielessä arvokas KHL:lle. Siksi liigalle oli tärkeää löytää toimiva rahoitus seuralle.

– Jokerit on KHL:n tärkein vientituote. Siksi venäläiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa taatakseen seuran rahoituksen, sisäpiirilähde kertoi IS:lle kesäkuun alussa.

Jokerit on ollut voimakkaasti tappiollinen läpi koko KHL-aikansa ja nojannut vahvasti oligarkkirahoitukseen. Pakotteet vaikeuttivat Jokerien rahoittamista. Tappioita kertyi viiden vuoden aikana yli 50 miljoonaa euroa.

Jokerien entinen rahoittaja ja nykyinen vierekkäin: Gennadi Timtshenko (vas.) ja Vladimir Potanin.

Jos Jokereita tuetaan samansuuruisilla summilla Harjavallan kautta, niin osa yrityksen voitosta sulaisi sen seurauksena ilman venäläisen pääomistajan konserniavustusta. Vuonna 2018 Harjavalta teki 37,4 miljoonan euron positiivisen tuloksen. Vuotta aiemmin tulos oli 34,5 miljoonaa.

– Toistaiseksi ei ole julkaistu suomalaisesta taustasta tulevaa uutta pääomaa. Suomalainen tausta on keskeinen sanapari. Suomeen rekisteröityjä yhtiöitä on pilvin pimein, mutta niilläkin omistaja päättää, mihin investoidaan ja mihin ei. Ja tässä tapauksessa omistaja ei ole suomalainen, Oksaharju sanoo.

Oksaharju painottaa, että sellaisen yksittäisen sponsorin ilmaantumista, joka laittaisi tuollaisen summan yhteen seuraan taloudellinen tuotto mielessään on vaikea kuvitella. Normaalisti urheilusponsorointibudjetit Suomessa ovat hänen mukaansa hyvin vaatimattomia.

Marko Anttila (keskellä) oli yksi Jokerien MM-kultapelaajista keväällä.

– Jos summa on entisten omistajien tasolla (noin 10 miljoonaa euroa vuodessa) niin se on aivan hurja lukema urheilusponsorointiin Suomessa. Tietysti pitää muistaa, että KHL on monikansallinen liiga ja kumppaniyrityksen toiminta-alueen pitäisi sopia KHL:n toiminta-alueeseen maksimihyödyn saamiseksi.

Oksaharju ihmettelee myös Jokerien tiedotusstrategiaa asian tiimoilta. Hänen mielestään avoimuus uusista järjestelyistä ja siitä, mistä rahat tulevat, olisi riittänyt ihmisille. Norlisk Nickelin omistajiin kuuluva oligarkki Vladimir Potanin ei kuulu Yhdysvaltain pakotelistalle, toisin kuin Jokerien aiemmat venäläisomistajat.

– Viestintäoperaatio kokonaisuudessaan herättää epäilyksiä, kun halutaan voimakkaasti painottaa suomalaisomistusta ja pyritään siirtämään keskustelu pois taustalla olevasta rahoituksesta. Pr-strategiassa on tehty virhearvio. Mikäli kuvio olisi kerrottu avoimesti auki, niin todennäköisesti kannattajien ja muidenkin keskuudessa kaikki olisi hyväksytty.

Juttua on korjattu: 19.6.2019 kello 17.08: Toisin kuin jutussa ensin kerrottiin, Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n tulos ei viime vuonna ollut 9,8 miljoonaa euroa, vaan 37,4 miljoonaa euroa. Toissa vuoden tulos ei ollut 11,5 miljoonaa euroa, vaan 34,5 miljoonaa euroa. Toisin kuin alkuperäisessä jutussa sanottiin, jos venäläinen rahoitus Jokereille on ollut keskimäärin 10 miljoona euroa vuodessa, koko Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n voitto ei sulaisi, vaan siitä voisi sulaa noin neljännes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?