Kommentti: Jokerien uudelta johdolta heti uskomaton töppäys – pakeneeko Teemu Selänne?

Jokerien uusi johto yritti puhua mustan valkoiseksi. Siitä seurasi pr-katastrofi, kirjoittaa Marko Lempinen.

Jari Kurri töppäsi heti alkuunsa.

18.6.2019 18:02

Kuka uskoo aidosti siihen, että KHL-seura Helsingin Jokereita pyöritetään jatkossa puhtaasti suomalaisrahoitteisesti, kuten seuran johto itsepintaisesti väittää?

Kättä pystyyn vaan, jos siltä rehellisesti tuntuu.

Eipä taida käsiä juuri nousta.

Siis ihan oikeasti: kuka suomalainen sijoittaja tai mikä suomalainen yritys pumppaisi vuositasolla miljoonia ja taas miljoonia euroja jääkiekkoseuraan, joka on viidessä vuodessa tehnyt 50–60 miljoonan euron jättitappiot?

Millä tavoin suomalainen sijoittaja tai yritys hyötyisi tällaisesta haaskauksesta? Tai siis suoremmin: kuka olisi niin hullu, että heittäisi miljooniaan ehdoin tahdoin kankkulankaivoon?

Kansanedustaja Harry Harkimon komennossa Jokerit oli suuri taloudellinen puhallus, mutta sinä aikana seura sentään pääpiirteittäin tunnusti, ettei se olisi millään ilveellä pyörinyt ilman venäläisten oligarkkien rahoitusta. Venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtshenko kuittasi 2014–2019 Jokerien hirmutappiot lähes tyystin omasta pussistaan, seuran vähemmistöosakkaan Arena Events Oy:n suomina pääomalainoina.

Toukokuun lopussa miljardööri Timtshenko adjutantteineen junaili Jokerit sataprosenttisesti kiekkolegenda Jari Kurrin omistukseen ja maanantaina seura puolestaan tiedotti, että Norilsk Nickel Harjavalta Oy oli ostanut 40 prosentin osuuden sen osakekannasta. Tässä ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, sillä Ilta-Sanomat uutisoi seuran uudesta venäläisrahoittajasta jo puolisentoista viikkoa sitten.

Uskomattomia sen sijaan olivat Kurrin ja Jokerien uuden toimitusjohtajan Eveliina Mikkolan selitykset siitä, että tämän järjestelyn myötä seura pyörisi täysin suomalaiskahisevalla. Joo, Norilsk Nickel Harjavalta Oy on toki suomalaiseen kaupparekisteriin kirjattu, vieläpä Suomen maaperällä toimiva yritys, mutta se on puhtaasti venäläisomistuksessa. Firma kuuluu venäläisoligarkki Vladimir Potaninin johtamaan Norlisk Nickel -jättikonserniin, eikä sitä faktaa pääse karkuun.

Ei ihme, että somessa räjähti. Moni suomalainen tuntui nauravan katketakseen.

Informaatiovaikuttamista

Väännetään rautalangasta.

KHL on Venäjän valtion, pitkälti maan presidentin Vladimir Putinin, urheilullinen propagandaväline. Jokerit on pitkälti oligarkkien – Putinin käskystä – pyörittämälle KHL:lle korvaamattoman tärkeä vientituote, kiitos länsimaisuutensa. Itänaapurin herrojen mielestä Jokerien imagollinen merkitys on niin hurja, ettei sitä voi edes rahalla mitata.

Jokerit on Venäjän valtiolle informaatiovaikuttamisen väline lännessä. Tätä mieltä on uskoakseni myös ex-puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).

Koska näin on, rahalla ei ole väliä. Timtshenko ei missään nimessä olisi halunnut Jokerien tuottavan tappiota, mutta tiukan paikan tullen hänelle oli yksi lysti, maksoivatko Jokerien viulut 5 vai 15 miljoonaa euroa. Vaikka ”GT” ei Harkimoon luottanut, em. syistä hän ei ikinä olisi antanut Jokerien mennä konkurssiin.

Miksi Potanin ja miksi Norilsk Nickel Harjavalta Oy ilmestyivät Jokerien taustalle? Syy on selkeä: USA:n asettamien talouspakotteiden vuoksi Arena Eventsin kannatti virallisesti vetäytyä Jokerien taustalta.

Gennadi Timtshenko (vas.) ja Vladimir Potanin (oik.) junailivat Jokereille uudet rahoituskuviot.

Timtshenko tuntee pakotepannalta välttyneen Potaninin hyvin, joten oli ilmeisen kätevää järjestellä asiat uusiksi niin, että jatkossa Jokerit saa vuositasolla hurjasti sponsorirahaa juuri Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ltä. Simppeliä.

Pakeneeko Selänne?

Jokerien uusi johto yritti puhua mustan valkoiseksi. Ei se tietysti mennyt läpi.

Siitä seurasi pr-katastrofi.

Kurrin omistajuuden myötä Jokereilla olisi ollut kaikkien aikojen sauma pelastaa kasvonsa ja aloittaa toimintansa puhtaalta pöydältä. Seuran ei olisi tarvinnut tehdä muuta kuin kertoa avoimesti, että okei, iso osa rahoituksesta tulee jatkossakin venäläisomistuksessa olevalta yhtiötä, tässä tilanteessa Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ltä.

Tämä selitys olisi kelvannut suomalaisille urheilun ystäville. Jokerit olisi saattanut saada kaikki viime vuosien sähläämisensä kerralla anteeksi. Totta kai olisi, koska suomalaiset rakastavat rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä.

Vastaavasti suomalaiset vihaavat sitä, että heitä pidetään tyhminä. Kun seurasi maanantaina erinäisiltä some-kanavilta ihmisten reaktioita, monet vaikuttivat erittäin pettyneiltä Jokerien uutisointiin. Vitsien perusteella uutisointi tuntui yhtä lailla naurattaneen useita.

Sopii ihmetellä Jokerien toimintaa, sillä seuran pr-töppäyksellä voi pahimmassa skenaariossa olla arvaamattoman suuria vaikutuksia.

Kiekkolegenda Teemu Selänne on kertonut olevansa kiinnostunut Jokerien merkittäväksi taustavaikuttajaksi lähtemisestä. Somessa alati viihtyvä Selänne olisi Jokereille kultakimpale, mutta mitä mainettaan ääritarkasti varjelema ex-maalitykki ajattelee ideasta tilanteessa, jossa seuralle nauretaan?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?