Venäläistaustainen firma osti jättisiivun Jokereista, uusi toimitusjohtaja: ”Olemme sataprosenttisesti suomalainen yritys”

Eveliina Mikkola on Jokerien uusi toimitusjohtaja.

Eveliina Mikkola nimitettiin Jokerien toimitusjohtajaksi.

17.6.2019 19:45

Jääkiekon KHL-seura Jokerien taustoilla tapahtui jälleen myllerrystä, kun seura tiedotti tuoreista käänteistä maanantaina.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy osti 40 prosenttia seuran osakkeista. Kauppasummaa ei kerrottu. Jari Kurri säilyy yhä pääomistajana 60 prosentin osuudellaan.

Lisäksi Jokerien toimitusjohtajana vuodesta 2014 työskennellyt Jukka Kohonen väistyi Eveliina Mikkolan tieltä.

Mikkolasta tuli näin ollen seurahistorian toinen ja KHL-joukkueen ensimmäinen naistoimitusjohtaja.

– Olen tosi iloinen, että minua kysyttiin tähän tehtävään. On upeaa työskennellä Jarin ja koko organisaation kanssa. Olen aivan innoissani, Mikkola hehkutti tuoreeltaan.

Jokerit on tehnyt viisivuotisen KHL-taipaleensa aikana jo yli 50 miljoonan euron tappiot. Viulut on kuitattu suurilta osin seuran entisten osaomistajien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin suunnalta.

Uusi toimitusjohtaja kuitenkin vakuuttaa, etteivät synkät talousluvut huoleta.

– Ihan luottavainen mieli. Ei ole mitään hätää. Minulla on varmasti kaikki hyvin, eikä mikään asia häiritse minua. On todellakin hieno homma olla tässä.

Jokerien ympärillä keskustelu on viime vuosina ollut julkisuudessa negatiivissävytteistä. Esillä ovat olleet seuran jättitappioiden lisäksi muun muassa sen rahoitusjärjestelyt ja salamyhkäiset yhteydet Venäjälle.

Joukkueen urheilulliset esitykset Itä-Euroopan areenoilla eivät nekään ole olleet järin loistokkaita.

Mikkola toivoo, että jatkossa keskustelu pysyisi ensisijaisesti seuran jääkiekkojoukkueen ympärillä.

– Ajattelen niin, että puhun mielelläni joukkueesta, mahdollisuuksista ja keskityn siihen olennaiseen eli jokerijoukkueeseen, joka on kuitenkin tämän kaiken ydin. Toivon, että keskustelut voidaan pitää niissä ympyröissä, koska se on se tärkein asia. Joukkueen ympärille rakennamme tätä koko tuotetta ja elämystapahtumaa.

Mikkolan ja Jokerien historia ulottuu 1990-luvun alkuun asti. Mikkola aloitti seuran palveluksessa vuonna 1991, kunnes siirtyi uunituoreen Hartwall-areenan leipiin vuosikymmenen loppupuoliskolla. Välissä hän oli poissa kuvioista yli kymmenen vuoden ajan mutta palasi Hartwall-areenaan kaupalliseksi johtajaksi vuonna 2012.

– Näin silloin 1990-luvun menestysvuodet ihan siitä Jyväskylän ensimmäisestä mestaruudesta lähtien. Olihan se touhu silloin aika lailla erilaista.

– Olen iloinen, että Jokerit on nyt siellä missä on, mutta ehkä toiminnan puolelle tykkään tuoda lisää joitakin elementtejä, joita oli silloin 90-luvun kulta-aikoina. Kyllähän silloin oli ainutlaatuinen tunnelma. Olen varma, että onnistumme saamaan sellaisen aikaan myös KHL-Jokerien kannattajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Nikkelifirma taustalle

Mikkolan nimitysuutisen lisäksi Jokerit kertoi maanantaina, että Norilsk Nickel Harjavalta Oy ryhtyi seuran merkittäväksi tukijaksi.

Viimeisimpien, joulukuussa 2018 kirjattujen kaupparekisteritietojen mukaan Norilsk Nickel Harjavalta Oy on sataprosenttisesti venäläisen MMC Norilsk Nickelin omistama yhtiö.

Yhtiön taustalla häärii venäläisoligarkki Vladimir Potanin, joka on siis Jokerien uusi suurrahoittaja. Talouslehti Forbesin mukaan Potanin, 58, on tällä hetkellä Venäjän kuudenneksi rikkain liikemies. Hänen omaisuutensa arvoksi arvioidaan noin 16 miljardia euroa.

Potanin ei ole EU:n tai USA:n pakotelistalla toisin kuin seuran aiemmat osaomistajat Timtshenko ja Rotenberg.

Toimitusjohtaja Mikkola suitsuttaa tuoretta sopimusta.

– Merkittävä yhteistyökumppanuus. Varmasti tulee muitakin merkittäviä yhteistyökumppaneita mukaan. Todella hieno juttu.

– Jokerit pysyy sataprosenttisesti suomalaisomistuksessa.

Tämä Norilsk Nickel on kuitenkin 100-prosenttisesti venäläisomistuksessa.

– Harjavalta on suomalainen yritys.

Jatkossakin siis venäläisraha virtaa Jokereihin.

– Olemme sataprosenttisesti suomalainen yritys. Sen kommentoin tänään, että näin on.

Aiotteko pitääkin asian jatkossa niin?

– Juu kyllä, ja näistä asioista vastaa sitten tietysti enemmän Jari. Hän on meidän pääomistaja ja vastaa varmasti sitten näistä, Mikkola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?