KHL

Veli-Matti Savinainen lataa Jokereille kovan tavoitteen – ”Se on selvä”

Julkaistu:

KHL
Tuore maailmanmestari odottaa jo vesi kielellä tulevaa KHL-kautta. Savinainen nostaa esille Jokereiden satsaukset tulevaan kauteen.
Veli-Matti Savinainen hehkuu kultamitali kaulassa Jokerien t-paita päällä kesäkuisessa Hartwall-areenassa. Ulkona helottavat hellelukemat ja hallin pihalla on faneja jonoksi asti odottamassa suosikkipelaajansa nimikirjoitusta.

MM-kisojen aikana tuoreen jokerihyökkääjän Veli-Matti Savinaisen maalittomuus oli iso puheenaihe, mutta pelaaja itse ei siitä turhaa stressiä rakentanut.

– Ei sitä maalittomuutta tullut ajatelleeksi, mutta kyllä me vitsailtiin siitä, että se (maali) tulee, jos on tullakseen ja tehdään maali sitten kun pitää tehdä.

– Ei tarvinnut tehdä lopulta maalia, mutta pystyin auttamaan joukkuetta muulla tavalla turnauksessa. Silloin kun joukkue voittaa tällaisessa turnauksessa, niin ei niitä omia pisteitä mieti tai ajattele oikeastaan yhtään. Pääasia, kun on parin viikon rupeama, niin tärkeintä on oman joukkueen voitto. Silloin kaikilla on hyvä olla, Savinainen muistutti.


Arvokisadebytantteja oli mestaruusjoukkueessa 18, joten Savinainen kuului joukkueen kapeaan kokeneiden pelaajien kaartiin. Varakapteenin ”A” koristikin kisoissa espoolaislähtöisen hyökkääjän vasenta rintamusta Bratislavan kisoissa. Juuri runsas kokemus kisoista antaa perspektiiviä maailmanmestaruudelle.

– Olen pelannut kuitenkin viidet kisat, niin onhan se aika hienoa voittaa tämä kultamitali ja millä tarinalla vielä. Kukaan ei meihin uskonut ja silti tultiin ja oltiin sitkeä Suomi-nippu, joka voitti kaikennäköiset NHL-tähdet.

Kun puhe siirtyy Savinaisen ensi kauden joukkueeseen, niin velmun pelimiehen kasvoilta ei hymy hyydy eikä puhe taukoa.

– Minun mielestäni Jokerit on KHL:n mittapuulla top-3 joukkue, jos laittaa organisaatiot ynnä muut, miten asioita hoidetaan, järjestykseen. Olen nähnyt KHL:ssä sen puolen, kun joukkueessa ei välttämättä rullaa asiat niin hyvin. Nyt kun katsoo meidän kokoonpanoa, niin on siinä aika huimia äijiä tällä tasolla neljään kenttään asti. Saan kerrankin oikeasti pelata hyvässä joukkueessa tätä sarjaa, ja sitten nähdään mitä oikeasti saadaan aikaiseksi hyvien jätkien rinnalla.

– Sami Lepistö on näyttänyt, että on huippupakki ja pystyy tekemään pisteitä vuodesta toiseen. Antti Niemi, Stanley Cup-voittaja, suomalainen maalivahti tulee Jokereiden maalille, niin onhan se hieno asia kun Jokerit kiinnostaa myös NHL-pelaajia ja Stanley Cup-voittajia, Savinainen hehkuttaa.


Savinainen ei ole aiemmin päässyt pelaamaan Venäjän ruplaliigaa näin hyvissä olosuhteissa. Aiemmat kaudet ovat menneet Venäjällä Torpedon ja Jugran joukkueissa. Lisäksi viime kaudella Savinainen pääsi kokemaan Kiinan KHL-joukkueen Kunlun Red Starin.

– Pari vuotta Jugra Hanti-Mansijskissa olleena voin sanoa, että on hienoa kun ei tarvitse tänä vuonna lähteä mihinkään heinäkuussa, vaan saa olla omassa kotikaupungissa. On hienoa, että saan olla Jokereissa.

Uuteen joukkueeseen saapumista ei ainakaan haittaa, että tuttuja pelaajia Jokereissa on paljon. Leijonien mestaruusjoukkueesta samassa joukkueessa ensi kaudella pelaavat Marko Anttila ja Mikko Lehtonen. He myös muodostivat Bratislavan kultajoukkueen kapteeniston. Lisäksi Savinainen on pelannut maajoukkueessa Jokerien päävalmentajan Lauri Marjamäen alaisuudessa.

– Pelattu monien kanssa yhdessä seura -ja maajoukkueessa. Tunnen varmaan 85 prosenttia ennalta koko joukkueesta. Kyllä se on hienoa päästä tällaisten suomalaisten huippuäijien kanssa pelaamaan.

Savinainen puhuu ensi kauden tavoitteista harvinaisen suoraan eivätkä tavoitteet ole myöskään perisuomalaisen vaatimattomia.

– Ei tätä lajia kannatta pelata, jos ei halua voittaa mestaruuspokaalia. Se on selvä tavoite ja kun katsoo meidän rosteria, niin onhan siellä voittanut yksi sun toinenkin jotain urallaan. Varmasti tullaan menemään pitkälle ja meidän pitääkin mennä pitkälle. Nämä kaikki satsaukset ja hankinnat kertovat siitä, että tosissaan metsästetään Gagarin-cup Helsinkiin,Savinainen paaluttaa.

– Meillä on neljä kovaa kenttää jokainen, ennalta ajateltuna aika sama kenen kanssa haluaa tai saa pelata, sillä jokainen äijä on aika kovan luokan pelimies. Totta kai oma henkilökohtainen tavoite on päästä tulosyksiköihin, pelata ylivoimaa ja tehdä sitä tulosta.


Savinaiselle ei ole jäänyt epäselväksi, että joukkueen general manager Jari Kurri on myös seuran uusi omistaja.

Kovaa työtä paiskiva hyökkääjä näkee, että omistajuusvaihdokset ja suomalainen keulakuva näyttäytyy positiivisena asioina seuran tulevaisuudessa.

– On iso asia, että Jokerit on taas suomalainen. Kurri tuli omistajaksi ja päälle vielä kaikki suomalaiset pelaajat jotka on hankittu. Näen, että se vetää enemmän porukkaa ja ihmisiä kiinnostaa paljon enemmän, kun on suomalaisia huippupelaajia pelaamassa kuin ulkomaalaisia. Näen tämän vahvuutena, että joukkuehenki on sitten viimeisen päälle kun tosipelit alkavat.