Jokerien rahoitus tulee yhä Venäjältä – tämän vuoksi rahahanat idästä pysyvät auki: ”Venäläiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa taatakseen sen”

Jokerien pääkumppaneihin ja rahoittajiin lukeutuva Nornickel Harjavalta on sataprosenttisesti venäläisomistuksessa.

Jokerien omistaja- ja rahoituskuviot ovat menneet uusiksi.

8.6.2019 8:02

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina KHL-seura Helsingin Jokerien tulevaisuuden rahoituskuvioista. Nämä ovat herättäneet laajasti mielenkiintoa.

Jokerien toiminnan kesästä 2013 lähtien mahdollistanut venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtshenko on IS:n tietojen mukaan löytänyt seuralle uuden ja merkittävän rahoittajan, oligarkki Vladimir Potaninin, joka kuuluu Norilsk Nickel -konsernin omistajiin.

Venäläistä Norilsk Nickeliä pidetään yhtenä maailman johtavista nikkelijalostamoista.

Jokerit tiedotti pari viikkoa sitten, että kiekkolegenda Jari Kurrista oli tullut seuran taustayhtiön omistaja ja puheenjohtaja. Samalla varmistui, että Jokereita noin 28 vuoden ajan johtanut Harry ”Hjallis” Harkimo siirtyy syrjään.

Tämän jälkeen Kurri on eri haastatteluissa antanut ymmärtää, että Jokerien rahoitus tulisi jatkossa yksinomaan Suomesta.

Tähän viittaavat Kurrin lausunnot ovat olleet yllättäviä ja kyseenalaisia.

Miljardööri Potaninin omistamaan Norilsk Nickel -konserniin kuuluu Nornickel Harjavalta, jonka kanssa Jokerit solmi jo vuoden 2018 alussa merkittävän yhteistyösopimuksen. Tuolloin Jokerit tiedotti, että ”yhtiö on jatkossa yksi seuran pääkumppaneista”.

Torstaina Nornickel Harjavallan henkilöstöjohtaja Elina Salo sanoi IS:lle, että ”yhteistyö Jokerien kanssa jatkuu myös ensi kaudella”.

Jari Kurri on Jokerien pääomistaja. Rahat tulevat muualta.

IS tutki perjantaina Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n tilinpäätös- ja omistajatiedot. Kaupparekisterin tuoreimpien tietojen mukaan Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n on sataprosenttisesti venäläisen MMC Norilsk Nickelin omistama yhtiö, siis täysin ulkomaalaisomistuksessa. Viimeisimmät kaupparekisteritiedot on kirjattu joulukuussa 2018.

Potaninin omistusosuus Norilsk Nickel -konsernista on Venäjän virallisten rekisterien mukaan vähintään noin 34 prosenttia. Todennäköisesti osuus on kuitenkin suurempi, koska kaikki pienemmät omistukset eivät näy rekisterissä. Potanin on konsernin isoin nimi.

Nämä taustat vahvistavat osaltaan tietoa, jonka mukaan Jokerit on myös jatkossa suuresti riippuvainen venäläisrahoituksesta. IS:n tietojen mukaan juuri Norilsk Nickel -konserni on Jokerien toiminnan päärahoittaja jatkossa, Potaninin siunauksella.

– Jokereille on merkittävästi hyötyä siitä, että seuran venäläistaustainen rahoitus tulee Suomessa toimivan yhtiön (Nornickel Harjavalta) kautta, ja siis nimenomaan normaalina sponsoritulona, IS:n sisäpiirilähde sanoo.

– Jokerit on KHL:n tärkein vientituote. Siksi venäläiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa taatakseen seuran rahoituksen.

Jokerit kärsi viiden ensimmäisen KHL-kautensa aikana yli 50 miljoonan euron jättitappiot, jotka Timtshenko kuittasi suureksi osaksi omasta pussistaan.

Vladimir Potanin on Norlisk Nickel -konsernin pääomistajia.

IS:n tietojen mukaan Timtshenko on ja pysyy jatkossakin paitsi Arena Eventsin äänivaltaisesti omistavan Hartwall Arenan myös Jokerien ”kummisetänä”. Muutos on siinä, että jatkossa Timtshenko ei osallistu virallisesti Jokerien toimintaan.

Timtshenko lupasi rahoittaa Jokereita 2014–2017 kuuden miljoonan euron vuotuisilla ”konserniavustuksilla”. Miljardöörin pettymykseksi Jokerit ei Harkimon komennossa tullut tuolla avustuksella toimeen, vaan joka kauden jälkeen Timtshenkon oli kaivettava rutkasti lisää kuvetta ja hoidettava tappiot pääomalainoina.

Nornickel Harjavalta lienee valmis vähintään samansuuruisiin vuosisijoituksiin, mutta ero aiempaan on siinä, että se maksaa avustuksensa sponsorituloina Jokereille.

Timtshenko on yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin suurimmista KHL-saagan sanansaattajista. Hän tuntee Potaninin hyvin. Uuden järjestelyn taustalla painavat USA:n asettamat talouspakotteet, jotka ovat hankaloittaneet merkittävästi Jokerien toimintaa viime kausina.

Potanin ei ole millään pakotelistalla.

– Jos pakotteita ei olisi, tätä järjestelyä ei tarvittaisi, sisäpiirilähde alleviivaa.

IS ei perjantaina useista yrityksistä huolimatta tavoittanut Jari Kurria kommentoimaan uusia Jokeri-tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?