Näin Jari Kurrin Jokerit rahoitetaan – taustalla uusi venäläinen oligarkki

Jokerit saa merkittävän uuden rahoittajan. Taustalla on venäläinen oligarkki, jonka avokätinen sponsorointi mahdollistaa pelaamisen KHL:ssä.

Jari Kurri (vas.) ja Vladimir Potanin.

7.6.2019 7:03

KHL-Jokerit tiedotti taannoin, että kiekkolegenda Jari Kurrista tuli seuran taustayhtiön pääomistaja ja puheenjohtaja.

Samalla varmistui, että Jokereita noin 28 vuoden ajan johtanut Harry ”Hjallis” Harkimo siirtyy syrjään.

Mutkikkaiden, lähes vuoden mittaisiksi venyneiden omistusjärjestelyjen jälkeen kysymys on kuulunut, miten Jokerien rahoitus tulevaisuudessa järjestyy. Onko seura jatkossakin riippuvainen venäläisrahasta?

Jokerit kärsi viiden ensimmäisen KHL-kautensa aikana yli 50 miljoonan euron jättitappiot, jotka seuran taustalla vaikuttava venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtshenko kuittasi suureksi osaksi omasta pussistaan.

Nyt Timtshenkon yhtiöidensä kautta hallinnoima Arena Events Oy vetäytyi Jokerit Hockey Club Oy:n omistuksesta.

Ilta-Sanomat uutisoi pian tiedotustilaisuuden jälkeen, että iso kuva ei muutu jatkossakaan. Timtshenko on ja pysyy paitsi Arena Eventsin äänivaltaisesti omistavan Hartwall-areenan myös Jokerien ”kummisetänä”.

Gennadi Timtshenko (vas.) ja Vladimir Potanin

Muutos on siinä, että jatkossa Timtshenko ei osallistu virallisesti Jokerien toimintaan, mutta epävirallisesti kylläkin.

Uusi rahoittaja löytyi

IS:n tietojen mukaan Timtshenko on adjutanttiensa kanssa löytänyt Jokereille uuden, merkittävän rahoittajan: oligarkki Vladimir Potaninin, joka kuuluu Nornickel -konsernin omistajiin. Nornickeliä pidetään yhtenä maailman johtavista nikkelijalostamoista.

Potaninin omistamaan Nornickel -konserniin kuuluu Nornickel Harjavalta Oy, jonka kanssa Jokerit solmi jo vuoden 2018 alussa merkittävän yhteistyösopimuksen.

Jokerit tiedotti tuolloin, että yhtiö on jatkossa yksi seuran pääkumppaneista.

Vankkojen lähdetietojen mukaan juuri Nornickel Harjavalta on Potaninin siunauksella Jokerien uusi suurrahoittaja. Yhtiö tiettävästi siirsi jo kauden 2018–2019 aikana suuria summia Jokereille, ja jatkossa sen rahoittajan rooli vain kasvaa.

Mitta täyttyi

Timtshenko lupasi rahoittaa Jokereita vuosien 2014–2017 ajan kuuden miljoonan euron vuotuisilla konserniavustuksilla. Miljardöörin pettymykseksi Jokerit ei Harkimon komennossa tullut tuolla avustuksella toimeen, vaan joka kauden jälkeen hänen oli kaivettava rutkasti lisää kuvetta ja hoidettava tappiot pääomalainoina.

Vladimir Potanin

Nornickel Harjavalta lienee valmis vähintään samansuuruisiin vuosisijoituksiin, mutta ero aiempaan on siinä, että se maksaa avustuksensa sponsorituloina Jokereille.

Tavallaan Jokereissa kaikki alkaa siis alusta. Tämän uudenkin järjestelyn takana häärii kuitenkin Timtshenko, joka on yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin suurimmista KHL-saagan sanansaattajista. Hän tuntee Potaninin hyvin.

Pakotteet painavat

Uuden järjestelyn taustalla painavat USA:n asettamat talouspakotteet, jotka ovat merkittävästi hankaloittaneet Jokerien toimintaa viime kausina.

Kun Timtshenko on ollut pakotelistalla, ulkomailta tulevan rahan kierrättäminen Jokerien tilille ei ole ollut yksinkertaista, ja tämän vuoksi seuralta on jäänyt usein esimerkiksi pelaajapalkkoja rästiin.

Venäjän varapääministerinä 1990-luvulla tovin toiminut Potanin ei ole millään pakotelistalla.

– Jokereille on merkittävästi hyötyä siitä, että seuran venäläistaustainen rahoitus tulee Suomessa toimivan ja pakotteiden ulottumattomissa olevan yhtiön kautta, ja siis nimenomaan normaalina sponsoritulona. Jos pakotteita ei olisi, tätä järjestelyä ei tarvittaisi, IS:n sisäpiirilähde sanoo.

Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida IS:n tietoja.

– Tilanne on se, että en valitettavasti voi kommentoida näitä Jokerien omistuskuvioihin liittyviä asioista, Kohonen perusteli.

Jukka Kohonen

– Seura tulee näissä asioissa ulos sitten, kun kaikki on selvää.

Yhtiö tukee myös Ässiä

IS esitti haastattelupyynnön Nornickel Harjavalta Oy:n toimitusjohtajalle Joni Hautojärvelle, mutta tämä oli työmatkalla eikä päässyt kommentoimaan asiaa. Siihen otti torstaina illansuussa kantaa Nornickel Harjavallan henkilöstöjohtaja Elina Salo.

Tietojemme mukaan Nornickel Harjavalta on yksi Jokerien suurimmista rahoittajista ensi kaudella, pitääkö tämä paikkansa?

– Olemme tehneet pitkään yhteistyötä suomalaisen jääkiekon parissa – niin Porin Ässien kuin Helsingin Jokerien kanssa. Yhteistyö Jokerien kanssa on jatkumassa myös ensi kaudella, Salo vastaa.

Mutta onko sponsorirahoituksenne kasvamassa merkittävästi, useiden miljoonien tasolle?

– Emme halua tässä vaiheessa kommentoida yhteistyötämme sen tarkemmin. Nämä ovat sellaisia juttuja, että sopimusten sisällöistä ei yleensä puhuta ulospäin, Salo sanoo.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä kumpaankin yhteistyösopimukseemme jääkiekon parissa.

Liikemies nimeltä Vladimir Potanin löytyy konserninne omistajakaartista. Onko Venäjän tai suoraan Potaninin suunnalta tullut toivetta tämän yhteistyösopimuksen tekemiseen? Tai onko Harjavallan yksikkö hakenut ja saanut siunauksen yhteistyölle Venäjältä?

– Tuohon asiaan en osaa kommentoida mitään. Ainoastaan sen, että tätä yhteistyötä on tehty jo pitempään, ja se siis jatkuu.

Venäjän kuudenneksi rikkain liikemies

Talouslehti Forbesin mukaan Vladimir Potanin, 58, on tällä hetkellä Venäjän kuudenneksi rikkain liikemies. Hänen omaisuutensa arvoksi arvioidaan noin 16 miljardia euroa.

Nornickelin tehdasaluetta Harjavallassa.

Potanin ei ole joutunut Euroopan unionin tai Yhdysvaltain pakotelistalle. Keväällä 2018 Yhdysvaltain hallinto mainitsi hänet kuitenkin niin sanotulla ”Putin-listalla”, jolle oli koottu Venäjän presidentin läheisimpiä tukijoita ja liikemiehiä eli mahdollisia tulevien pakotteiden kohteita.

Potanin omistaa noin kolmasosan Nornickelistä, joka on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja.

Potanin oli yksi Sotshin talviolympialaisten (2014) suurimmista rahoittajista ja koko hakuprosessin ideoijista. Hän rakennutti kisoja varten muun muassa Roza Hutorin talviurheilukeskuksen.

Forbesin mukaan Potanin on intohimoinen jääkiekon seuraaja. Hän pelaa usein jääkiekkoa Vladimir Putinin kanssa. Nornickel on myös allekirjoittanut sponsorisopimuksen Venäjän jääkiekkoliiton kanssa siitä, että yhtiö auttaa maan jääkiekkomaajoukkuetta valmentautumaan Pekingin talviolympialaisiin 2022.

Potanin on tukenut useita muitakin urheilulajeja. Hän on tukenut avokätisesti myös Pietarin Eremitaasin museota.

Potanin on naimisissa toista kertaa. Kun hän erosi ensimmäisestä vaimostaan, ex-pari kävi katkeran oikeusriidan omaisuudesta.

Potaninilla on ensimmäisestä avioliitostaan kolme lasta ja uudesta kaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?