Jari Kurri vähäsanainen Jokerien miljoonatappioista – lupaa uutisia kumppaneista jo kesäkuussa: ”En istuisi tässä, jos olisin huolissani”

Jari Kurri valotti joukkueen tulevaisuuden näkymiä.

Tähtipelaaja Nicklas Jensen (oik) jatkaa Jokereissa myös ensi kaudella.

5.6.2019 21:54

Jääkiekkoseura Jokerien omistajan Jari Kurrin olemuksesta huokuu levollisuus uusien haasteiden edessä. Viisi NHL:n Stanley Cupia pelaajana voittanut Kurri kantaa kasvattajaseurassaan vastuuta general manager -tittelin lisäksi hallituksen puheenjohtajana ja omistajana.

– Omistajuus alkoi konkretisoitua vasta pari vuotta sitten, kun Harry Harkimo ilmoitti luopuvansa osakkeistaan lähitulevaisuudessa, Jokereissa 50 vuotta sitten aloittanut Kurri sanoi seuran tiedotustilaisuudessa.

Hän liittyi vuonna 1969 Vuosaaren Jokerien kaupunginosajoukkueeseen, jota kutsuttiin Toronto Maple Leafsiksi.

Jokerien taival SM-liigassa päättyi keväällä 2014. Hyppy maailman toiseksi kovimpaan jääkiekon ammattilaisliigaan eli KHL:ään kohahdutti heti, eivätkä spekuloinnit ole laantuneet viiden kauden jälkeen. Noin kymmenen miljoonan euron pelaajabudjetilla operoivan seuran tiedetään tehneen laskennallista tappiota vähintään saman summan verran kausittain.

Jari Kurri kantaa nyt suurta vastuuta Jokereissa.

– Haemme suomalaisia kumppaneita, keskusteluja on käyty jo pidempään. Vielä ei ole valmista, mutta ehkä viikon tai parin kuluttua voi olla jo julkaistavaa, Kurri paljasti.

– Pitää muistaa, että kyseessä ei ole vuoden pyrähdys, vaan asioita suunnitellaan pidemmällä aikajänteellä. KHL on meidän juttu, SM-liigaan paluuta emme ole edes miettineet, Kurri linjasi.

Kurri uskoo, että talouskierre oikenee.

– Seuran talousasiat ovat seuran asioita. Mutta en istuisi tässä, jos olisin huolissani, Kurri kiteytti vaieten yksityiskohdista.

Suomalaisuus valttina

Jokerit julkisti keskiviikkona kaksi pelaajasopimusta, ja niiden avulla ensi kauden joukkue on koossa. Maalivahti Antti Niemi palasi yhdentoista NHL:n kauden jälkeen kotimaahan vuoden sopimuksella, ja puolustaja Sami Lepistö allekirjoitti 1+1 vuoden jatkopestin.

– Urheilupuolella meidän pitää pyrkiä ottamaan yksi askel eteenpäin. Suomalaisuus on valttimme pelaajistossa, ja siinä olemme onnistuneet, Kurri myhäilee.

– Ensi kauden jälkeen tulee kova palkkakatto. Tavoitteena on seurojen tasoeron kaventaminen, siihen suuntaan pyritään rakentamaan, Kurri kertoi.

  Aasiassa valtava potentiaali

Kurri kuuluu jatkossakin KHL:n johtokuntaan. Hän on siis aitiopaikalla kuulemassa ja näkemässä sekä suunnittelemassa tulevaa.

Myös KHL muuttuu, mistä tuoreimpana esimerkkinä on slovakkiseura Slovanin ero liigasta. Näin Leijonille kaksi kertaa MM-kultanäyttämönä toimineella Bratislavan areenalla ei toistaiseksi pelata KHL-sarjaa.

– Jos homma ei toimi, sillä on seurauksensa. Pari vuotta sitten Zagreb ja Lada jätettiin pois, Kurri muistutti.

Joukkuemäärän kasvattamista on ennakoitu, minkä Kurrikin selvästi tietää.

– Aasian suunnassa on valtava potentiaali ja suurta mielenkiintoa KHL:ään. Joskus jatkossa siellä voisi olla oma Aasian KHL-lohkonsa, kuten on myös keskellä ja lännessä.

– Pitkään on spekuloitu, että josko Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä tai Englannistakin liittyisi tulokas KHL:ään. Mutta asioiden pitää olla kunnossa, Kurri sanoi.

Jääkiekkofanien jättiunelma voisi olla kilpailevien liigojen kohtaaminen, kuten aikoinaan Neuvostoliiton ja kanadalaisten pelit ikimuistoissa sarjoissa. Kenties NHL-legenda Kurri toimii asiassa osaltaan sillanrakentajana?

– Ei ole suljettu pois, että KHL ja NHL joskus kohtaisivat, sillä jääkiekko on globaali laji ja bisnes. NHL ehti jo aikanaan väläyttää suunnitelmiaan Eurooppaan laajentumisesta, Kurri maalaili.

Sami Lepistön (vas.) ja Antti Niemen sopimukset julkaistiin keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?