Kommentti: Jari Kurri on venäläisten bulvaani Jokereissa – Teemu Selänne tulossa narrien taustavaikuttajaksi

Jokerien omistajanvaihdos tarkoittaa käytännössä sitä, että seuraan tuli uusi bulvaani. Samalla Teemu Selänteen tie Jokerien taustalle aukeni, kirjoittaa Marko Lempinen.

Jari Kurrista tuli perjantaina Jokerien omistaja.

24.5.2019 18:10

Jääkiekon KHL-seura Jokerit tiedotti perjantaina asiasta, josta Ilta-Sanomat uutisoi ensimmäisen kerran jo maaliskuussa 2018: Jokereita 28 vuotta johtanut ja omistanut Harry ”Hjallis” Harkimo siirtyy syrjään ja tilalle nousee kiekkolegenda Jari Kurri.

Uusi tieto on se, että koko Jokerien osakkeet siirtyy Kurrin omistukseen. Harkimo omisti pitkään 51 prosenttia Jokerit Hockey Club Oy:n osakkeista, ja loput 49 prosenttia kuuluivat venäläis-suomalaisten miljardöörien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin eri yhtiöidensä kautta omistamalle ja hallinnoimalle Arena Events Oy:lle.

Alun perin Timtshenko ja Rotenberg suunnittelivat, että Arena Events hankkisi 51 prosentin osuuden Harkimolta ja siirtäisi sen Kurrille. USA:n asettamat talouspakotteet ovat kuitenkin viime vuosina suututtaneet oligarkkeja niin rajusti, että nyt he päättivät kikkailla itsensä teknisesti kokonaan ulos helsinkiläisseurasta.

Tällä järjestelyllä Timtshenko ja Rotenberg helpottivat oleellisesti Jokerien elämää. Suurella todennäköisyydellä he myös varmistivat sen, että maan suurin kiekkolegenda Teemu Selänne liittyy lähitulevaisuudessa Jokerien taustavaikuttajiin.

Harry Harkimo ja Jari Kurri paiskasivat kättä Jokerien tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Olen tutkinut tarkasti Jokerien ja Hartwall Arenasta sataprosenttisen äänivallan omistavan Arena Eventsin kulissien takaista valtataistelua, ja olen jokseenkin varma, että nyt räätälöity omistajakuvio oli ennen kaikkea Selänteen ja hänen taustatiiminsä asettama ehto.

Venäläisten pakotepanna on jarruttanut Selänteen intoa. Jos USA:ssa vakituisesti asuva Selänne olisi lähtenyt Jokerien omistajaksi venäläisliikemiesten rinnalle, hän olisi saattanut joutua liiketaloudellisiin hankaluuksiin rapakon takana.

Ja kuten IS myös jo taannoin uutisoi, Selänne ei tässä uudessakaan omistajatilanteessa ole lähdössä virallisesti Jokerien omistajaksi, vaan hänestä ollaan leipomassa merkittävää urheilupuolen toimijaa seuran taustalle – erillisen yhteistyösopimuksen kautta.

Taloudellisesti murskatappioita vuodesta toiseen tehnyt Jokerit on nyt virallisesti suomalaisomistuksessa. Tarkoittaako tämä, että Jokerien tappiot – jotka viidessä kaudessa olivat peräti yli 50 miljoona euroa – lähes tyystin rahoittaneet venäläisomistajat katoavat kokonaan seuran tutkakuvasta?

Ei.

Venäläisten rooli ei mitä ilmeisimmin juuri muutu.

Enemmänkin kyse on siitä, että bulvaani vaihtuu.

Pitkä vääntö rahasta

Huhtikuussa 2018 kansanedustaja Harkimo julisti, että hän myy Jokerit lopukesään mennessä. Kokoomuksesta eronnut Harkimo oli juuri perustanut kansanliike Liike Nytin ja suuntasi katseensa kevään 2019 eduskuntavaaleihin.

Timtshenko ja Rotenberg eivät tienneet ilmoituksesta etukäteen mitään, mutta se sopi myös heille, koska välit Harkimoon olivat tulehtuneet jo yhteiselon alkuvaiheessa vuosina 2013–2014. Jokerien rahoittajat olivat pitäneet Harkimon seuran keulakuvana ainoastaan pakotteista johtuneiden vaikeuksien vuoksi.

Jos 51 prosenttia ei olisi ollut suomalaisomistuksessa, Jokerien toiminta olisi lähes varmuudella lakannut omaan mahdottomuuteensa.

Harry Harkimo omisti Jokerit vuosina 1991–2019.

Vaikka valta yhtiöissä on lopulta aina toiminnan rahoittajalla, Harkimo sai syksyyn 2017 asti käytännössä itse päättää Jokerien asioista – ja hän myös päätti. Venäläiset olisivat voineet pakottaa Harkimon maksumieheksi ja riisua tämän kaikesta vallasta, mutta edelleen: pakotteet häiritsivät, ne pitivät Harkimon vallankahvassa.

Sisäpiiritietojen mukaan Harkimo halusi syksystä 2017 lähtien oma-aloitteisesti keskittyä politiikan tekemiseen, eikä hän enää sen jälkeen osallistunut kuin lähinnä seuran taustayhtiön hallituksen kokouksiin. Sen jälkeen hän jäi pitkälti bulvaaniksi seurassa.

Miksi neuvottelut venyivät noin vuoden mittaisiksi?

Ensin venäläismiljardöörien oli vaikea vakuuttua siitä, mikä olisi Jokereille nykytilanteessa optimaalinen omistuspohja. Kun asia ratkesi, ongelmaksi muodostui Harkimon hintapyynti. Vaikka oligarkit olivat maksaneet kymmeniä miljoonia kansanedustajan omistaman yhtiön kassaan, tämä tiettävästi vaati huomattavaa rahakorvausta 51 prosentin osakesalkustaan.

Se taas ei istunut venäläisten pirtaan, ja siksi he halusivat tahallaan venyttää ratkaisun eduskuntavaalien yli. Nyt riitaisat osapuolet viimein löysivät kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.

Kuuden miljoonan avustuspotti

Miksi Jari Kurri ostaisi yhtiön, joka on tuottanut vuosittain yli kymmenen miljoonan euron tappiot? Miksi kukaan ottaisi jättitappiota kontolleen?

Ei pidä olla naiivi.

Kaiken saatavilla olevan sisäpiiritiedon perusteella Kurri ei todellakaan ole laittamassa omia rahojaan Jokereihin. Tuskin on kukaan muukaan suomalainen sijoittaja. Kurrilla on jatkossa entistä isompi rooli ja valta Jokereissa, mutta omistajamielessä hän jäänee bulvaanin asemaan.

Timtshenkon jo vuosien takaa hyvin tuntema Kurri on taatusti hoitanut yhtiönsä kautta uudet omistusjärjestelyt juridisesti oikein, samoin Harkimo. Summatkin selviävät varmasti aikanaan, mutta tämä kaikki on enää kosmetiikkaa.

Nyt kiinnostavaa on tietää, miten Jokerien rahoitus tulevaisuudessa järjestyy. Jokerit ei nouse vuodessa tai kahdessa voitolliseksi yhtiöksi – ei ainakaan ilman huomattavaa uutta sponsoria. En yllättyisi, jos Timtshenko ja Rotenberg takaisivat Jokereille jatkossakin kuuden miljoonan vuosittaisen ”konserniavustuksen” – jatkossa siis kuitenkin sponsoritulona tai jonain vastaavana. Tämän saman summan he lupasivat Harkimolle vuosiksi 2014–2016. Eivät yhtään enempää, vaikka Hjallis on muuta väittänyt.

Teemu Selänne oli Jokerien tähtipelaaja 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.

Kuusi miljoonaa on summa, joka toisi uskottavuutta myös Selänteen ja hänen taustatiiminsä suuntaan. Tämä oli tieto ainakin vielä alkuvuodesta. Tuolloin Selänteen ehtona oli myös se, ettei hän suostuisi mihinkään rooliin Jokereissa Harkimon ollessa omistajana.

Entisten ystävien välit ovat viime vuosikymmeneltä alkaen viilenneet.

– Teemu saattaa olla yhä kiinnostunut lähtemään Jokerien taustavaikuttajaksi. Nyt uudet omistajakuviot ovat selvillä, ja nimenomaan nyt voimme käydä asiasta konkreettisia neuvotteluja, Selänteen Ari Lehto asianhoitaja kommentoi tuoreeltaan perjantaina.

Kurri ja Selänne Jokerien taustahahmoiksi? Ratkaisu olisi Jokerien kannalta lottovoitto. Se tarkoittaisi, että koko Jokerien KHL-saaga alkaisi tavallaan alusta.

Juttuun lisätty klo 11.25 tieto, että Arena Eevents omistaa Hartwall Arenasta sataprosenttisen äänivallan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?