KHL

KHL

Kommentti: KHL-seuran absurdi kohtalo ällistytti – tosiasiassa se on vain yksi esimerkki Venäjää piinaavasta jättiongelmasta

Julkaistu:

KHL
Avangard Omskin sortumisvaarassa oleva areena on yksi luku lisää Venäjän rakennusbisneksen synkkään tarinaan, kirjoittaa Jelena Leppänen.
Siitä ei ole kuin muutama kuukausi, kun KHL-seura Avangard Omskin puheenjohtaja Maksim Sushinski ja muu seurajohto julistivat nostavansa Omskin Venäjän kiekkopääkaupungiksi.

Menestysprojektin alku ei olisi voinut olla synkempi.

Pari päivää Sushinskin puheiden jälkeen Omskin seurajohto joutui ilmoittamaan, ettei KHL-joukkueen kotipyhättö, noin 10 000-paikkainen Omsk Arena ollut pelikunnossa. Kiusallisen pyörittelyn jälkeen asiat sanottiin lopulta suoraan: halli oli sortumisvaarassa vain 11 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Sen seurauksena vuoden 2012 KHL-finalisti pelaa nykyään kotiottelunsa Balashihan kaupungissa Moskovan alueella – yli 2 500 kilometrin päässä Omskista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaasujätti Gazpromin tukeman seuran talouteen tilanne ei varsinaisesti vaikuta, mutta jääkiekkoa rakastavan siperialaiskaupungin lajikulttuurille rakennusfarssi on iso takaisku.

Avangardin edellinen kotihalli, vuonna 1987 rakennettu SKK-areena on sekin romahtamispisteessä.

Vielä ei tiedetä, voidaanko Omks Arena korjata vai joudutaanko kaupunkiin rakentamaan uusi halli. Varmaa on joka tapauksessa, ettei kiekkohullussa paikassa nähdä KHL-pelejä tällä (eikä luultavasti seuraavallakaan) kaudella.

Rakennusbisneksen kierot kiemurat

Omskin tapaus ole Venäjällä ainoa laatuaan, päinvastoin. Avangardin hajoamispisteessä oleva areena on vain yksi lukemattomista esimerkeistä siitä, mihin välinpitämättömyys ja ahneus ovat itänaapurissa johtaneet.

Venäläismiljardööri Roman Abramovitshin rahoilla rakennettu Omsk Arena maksoi virallisten arvioiden mukaan yli 130 miljoonaa euroa. Rakennustöistä vastasi Abramovitshin tuolloin johtama Sibneft- eli nykyinen Gazprom Neft -yhtiö.

Hehkutetun hallin pystyttämisessä tuli kova kiire, sillä areena piti saada valmiiksi syksyllä 2007 pelattaviin nuorisomaaotteluihin. Merkkejä huolimattomuudesta ilmaantui jo muutama kuukausi rakennustöiden loppumisen jälkeen. Marraskuussa 2007 kerrottiin areenan katsomosta löytyneestä halkeamasta.


Käsittämättömään tilanteeseen on pohjimmiltaan yksinkertainen ja ihan liian tuttu syy. Venäjän rakennusbisnestä ovat leimanneet pitkään hyvävelisuhteet ja korruptio.

Ylin poliittinen eliitti ja aluepäättäjät tilaavat usein rakennusurakoita samalta, tuttujensa hallitsemalta piiriltä – ja varmistavat näin osuutensa tuottoisasta kakusta.

Kilpailutuksen täydellinen puuttuminen on johtanut laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen.

Päättäjät ja rakennuspomot keskittyvät vuolemaan rakennusprosessilla itselleen rahaa sen sijaan että oikeasti mietittäisiin, miten satojen miljoonien stadionit pysyisivät kunnossa muutamaa vuotta pidempään.


Seuraukset ovat nähtävissä ympäri maata. Jalkapallon MM-kisoista ei ole kulunut puoltakaan vuotta, mutta esimerkiksi Volgogradin ja Samaran upouudet MM-puitteet ovat osoittaneet rapautumisen merkkejä. Lepsun rakentamisen jälkiä on helppo huomata myös tavallisessa katukuvassa: kävelykaduilla, maanteillä kuin asuintaloissakin.

Niin sanottua tavallista kansaa tilanne ärsyttää, mutta isot kihot luottavat siihen, että lahonneiden puitteiden tilalle saa ennen pitkää uutta.

Lue lisää: Kuvat: Venäjän MM-kisat ehtivät hädin tuskin loppua – satoja miljoonia maksaneen stadionin taru päättymässä katastrofiin

Vaikenemisen kulttuuri

Tuttua on sekin, ettei kukaan halua ottaa nykyisestä ongelmatilanteesta vastuuta. Avangardin pitkäaikainen puheenjohtaja Vladimir Shalajev ilmoitti venäläismedialle, ettei sano Omsk Arenan lyhyestä elinkaaresta sanaakaan.

– Pahoittelut, mutta minulla on siihen syy, entinen seurapomo totesi.

Syitä on löytynyt muiltakin, kuten areenan rakennusprosessia innolla seuranneelta Omskin ex-kuvernööriltä Leonid Polezhajevilta. Uuden areenan avajaistilaisuudessa julkisuus kelpasi, mutta nyt Polezhajev on pessyt jupakasta kätensä.

– Tiedätte, kuka rakensi areenan. Ne ihmiset eivät päästäneet meitä seuraamaan prosessia. Lahjahevosen suuhun ei katsota, aluepomo perusteli.

Surullisinta absurdissa tilanteessa on, ettei siitäkään tunnuta oppivan mitään.

Päättäjien ja talouselämän suurten kihojen pakoillessa velvollisuuksiaan Omskin kaupungin asukkaat saavat seurata rakastamansa lajikulttuurin hiljaista rapautumista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt