KHL

KHL

Tehopelaaja Miro Aaltonen löysi tutun ponnahduslaudan KHL:stä – tähtäimessä yhä paikka NHL:ssä: ”Haluan sinne takaisin”

Julkaistu:

KHL
Miro Aaltonen viihtyy hyvin Moskovan esikaupunkiseurassa Vitjaz Podolskissa.
Podolsk on noin 200 000 asukkaan kaupunki 40 kilometriä Moskovan eteläpuolella. Se kuuluu Moskovan esikaupunkialueeseen.

Podolskista ei Suomessa paljon tiedetä. Kaupungin nimi mainitaan suomalaismediassa vain silloin, kun Podolskin ylpeys Vitjaz pelaa KHL:ssä ja seuran suomalainen ykkössentteri Miro Aaltonen loistaa.

– Podolsk on hyvä kaupunki. Olen tykännyt olla siellä. Meillä on hyvät kämpät, asumme ulkomaalaisten kanssa hyvillä paikoilla, Aaltonen sanoi Jokereille kärsityn 1–4-tappion jälkeen.

– Jos on vapaapäivä, on helppo käydä Moskovassa, ja jos tulee pidempi vapaa, niin on lyhyt matka Suomeen, Aaltonen jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aaltonen on pelaamassa toista loistokasta kauttaan Vitjazissa. Ensimmäisen sarjaneljänneksen jälkeen Aaltonen on KHL:n tehokkain suomalainen yhdessä Jokerien Sakari Mannisen kanssa. Aaltosen tehopisteet 17 ottelun jälkeen ovat 6+8.

– Ei tehopisteitä pelatessa mieti, mutta kyllähän onnistumiset antavat itseluottamusta. Olen saanut pelata isossa roolissa, ja silloin pitääkin tulla onnistumisia.

Aaltonen pelasi Vitjazissa jo kauden 2016–17. Se oli tuolloin 23-vuotiaalle hyökkääjälle uran ensimmäinen pesti ulkomaille. Takana oli kolme nousujohteista liigakautta, kaksi Bluesissa ja yksi Kärpissä.

– Kun agentti kertoi, että Vitjaz oli kiinnostunut, halusin lähteä Venäjälle. Ei minulla edes ollut paljon muita vaihtoehtoja. Seurajohdon puolelta oli puhetta, että saisin Vitjazista ison roolin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aaltosta ei kauhistuttanut edes se, että Vitjazilla on KHL:ssä synkkä leima. Se oli 2010-luvun taitteessa puhdas tappelu- ja törkyjoukkue, joka haali riveihinsä kanadalaisia farmitappelijoita ja miehitti KHL:n jäähypörssin kärkisijat.

– Seura oli kuitenkin pelannut jo vuosikaudet kunnon jääkiekkoa, Aaltonen hymähti.

Tähtäin yhä NHL:ssä

Ison roolin Aaltonen tosiaan Vitjazista sai. Debyyttikausi KHL:ssä toi tehot 19+25=44, poiki MM-kisapaikan ja myöhemmin kesällä NHL-sopimuksen legendaarisen Toronto Maple Leafsin kanssa.

Aaltonen lähti viime kaudeksi suurin toivein Torontoon ja pelasikin hyvän kauden. Ei kuitenkaan Maple Leafsissa vaan farmiseura Marliesissa. NHL-otteluja ei tullut tilille ensimmäistäkään.

– Se oli kaikesta huolimatta hyvä ja opettavainen kausi. AHL on kova sarja, ja voitimme kuitenkin siellä mestaruuden. Näin, mitä pienen kaukalon peli on. Ja Toronto oli todellinen jääkiekkokaupunki. Aina kun telkkarin avasi, niin joltakin kanavalta tuli jääkiekkoa, Aaltonen naurahti.

Jäikö harmittamaan, että ovet NHL-peleihin eivät auenneet?

– Se antoi melkeinpä lisää voimaa. Haluan sinne takaisin. Tavoite on päästä Pohjois-Amerikkaan uudelleen.

Ponnahduslaudan uuteen NHL-yritykseen Aaltonen haki tutusta paikasta, Moskovan esikaupunkialueelta.

– Viimeksi kaikki asiat hoidettiin tosi hyvin. Halusin palata Vitjaziin, koska sen kauden aikana kehityin urallani eniten. Nyt Vitjazissa on sama valmentaja (Valeri Belov) ja aika monta samaa pelaajaakin, Aaltonen kuvasi.

Juuri Aaltosen ensimmäisellä kaudella Vitjaz pääsi seurahistoriassaan ensimmäistä kertaa KHL:n pudotuspeleihin. Nyt se on jälleen kiinni pudotuspelipaikassa, tällä hetkellä läntisessä konferenssissa seitsemäntenä.

– Olemme pystyneet voittamaan muutaman ison: Ufan ja Kazanin. Olemme menossa parempaan suuntaan.

Jokereita vastaan tuli kuitenkin tappio 1–4.

– Peli oli tasainen. Loppunumerot eivät kerro ihan koko totuutta pelistä. Oli meiltä ihan hyvä taistelupeli, mutta valitettavasti jäimme pisteittä. Oli ihan kiva pelata pitkästä aikaa Suomessa, kun perhe ja ystävät olivat katsomossa.

Leijonat mielessä

Aaltosella on A-maajoukkuekokemusta vain edelliseltä KHL-visiitiltä kaudelta 2016–17. Silloin Aaltonen pelasi kolme EHT-turnausta ja oli mukana MM-kisajoukkueessa, jossa rooli jäi kuitenkin pieneksi.

– Totta kai maajoukkue kiinnostaa vastaisuudessakin. On minulle iso juttu, jos pääsen Leijoniin, Aaltonen sanoi.

Kuin sanojen vahvistukseksi Leijonien uusi päävalmentaja Jukka Jalonen piti Aaltosen kanssa kahdenkeskisen palaverin areenan käytävällä ottelun jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt