KHL

KHL

Entinen superlupaus Teemu Pulkkinen aloittanut lupaavasti Valko-Venäjällä – toivoo yhä palaavansa NHL:ään

Julkaistu:

KHL
Teemu Pulkkinen kohtaa uransa ensimmäisessä KHL:n kotiottelussaan heti kasvattajaseuransa Jokerit.
Yksi kesän kohauttavimpia suomalaisia KHL-siirtoja oli Teemu Pulkkisen hyppäys viiden Pohjois-Amerikan vuoden jälkeen Minskin Dinamoon.

– Ajattelin, että en halua mennä enää Pohjois-Amerikkaan, jos on vaarana joutua farmisarja AHL:ään. Minulla oli vaihtoehtoja myös Ruotsissa ja Sveitsissä, mutta halusin KHL:ään. Minskin Dinamo omisti oikeuteni, joten se oli ainoa mahdollinen paikka, Pulu kertoi helteisessä Minskissä Dinamon sunnuntaisten harjoitusten jälkeen.

Siirron jälkeen oli jonkin verran puhetta, että Dinamo käyttäisi 26-vuotiasta Pulkkista vain kauppatavarana: tekisi sopimuksen ja myisi eteenpäin isommille seuroille hyvällä voitolla. Dinamo kuitenkin asetti Pulkkisen hintapyynnin niin korkealle, että muut seurat vetäytyivät yksi toisensa jälkeen.

Niinpä Pulu jäi Minskiin – mistä Pulkkinen itse ei ole lainkaan pahoillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä on hieno kaupunki! Todella siisti, roskia ei ole kaduilla. Antoi todella hienon vaikutelman.

Vapaa-ajallakaan aika ei käy pitkäksi, siitä pitävät huolen avopuoliso ja viime vuonna syntynyt Emily-tyttö. Kielimuurikaan ei ole haitannut.

– Ravintoloissa osataan aika hyvin englantia, ruokakaupoissa on vähän eri asia. Itse puolestani yritän opetella venäjää joka päivä vähän lisää. Tervehdykset ja kiitokset alkavat olla hallussa, Pulkkinen hymyilee.

– Joukkueen valmennuskieli on kuitenkin englanti (päävalmentajana kanadalainen Gordie Dwyer), ja apuvalmentajat tulkkaavat puheet sitten venäjäksi. Sen takia toimimme aika pitkälti pohjoisamerikkalaisella tavalla. Vaikka olemme treenanneet kovaa, niin harjoituksia on ollut vain yksi päivässä.

– Lisäksi asun vain 200–300 metrin päässä jäähallista. Olisin voinut mennä asumaan keskustaankin mutta halusin ihan tähän hallin viereen. Tässä on ympärillä useita ostoskeskuksia, eli kaiken saa, mitä tarvitsee, Pulkkinen hymyilee.

Dinamon alkukausi sujunut mollivoittoisesti

Seuraavaksi Dinamo tarvitsee voittoja. Dinamo voitti kauden alla kymmenestä harjoitusottelustaan vain yhden, ja runkosarja on alkanut kolmella peräkkäisellä vierastappiolla.

– Kauden aikaisemmat pelit pitää unohtaa saman tien. Ottelut olivat kaikki maalin pelejä, ja olimme niissä hyvin mukana, mutta pelit kääntyivät kotijoukkueille. Kyllä se vähän joukkueen itseluottamuksessa näkyi.

Mutta ei Pulkkisen itseluottamuksessa. Pulkkinen oli harjoituskauden ainoan voiton pääarkkitehti (hattutemppu Moskovan Spartakia vastaan), ja runkosarjassa Pulkkinen on tehnyt Dinamon kolmesta maalista kaksi.

– Nyt on vasta alkukausi... Ei kannata yhtään hötkyillä vaan pysyä ihan perustasolla. Tuli voitto tai tappio, hyvä peli tai huono peli, niin töitä on tehtävä. Ja joukkueen suunta pitää nyt muuttaa! Kyllä tämä tästä kääntyy vielä, ja voittoja alkaa tulla. Aloitamme heti maanantaina, Pulkkinen painotti.

Dinamon tämän illan kotiavaus on Pulkkiselle mahdollisimman herkullinen. Heti ensimmäisenä vastaan tulee puhtaalla pelillä oleva Jokerit, josta Pulkkinen aikoinaan ponnisti maailmalle.

– Kauden ensimmäinen kotipeli olisi ollut joka tapauksessa erityinen, ja nyt vastaan tulee vielä Jokerit! On hauska aloittaa kotipelit Jokereita vastaan, Pulkkinen nauraa.

Pulkkinen pelasi Jokerien liigamiehistössä 2009–13, ja samaan aikaan joukkueessa pelasivat Tomi Mäki, Steve Moses ja Tommi Kivistö.

Ovatko puhelinlinjat käyneet kuumana Helsingin suuntaan ennen ottelua?

– Heh, eivät. Emme ole puhuneet. Kivistön kanssa kävin samalla salilla kesällä, ja siellä vähän juttelimme, Pulkkinen virnistää.

Pulkkisen kanssa Jokereita yrittää kaataa yli 10 000-päinen fanaattinen kotiyleisö, josta lähtee korvia huumaava meteli.

– Pelasimme harjoituskaudella vain yhden kotipelin. Halli ei ollut läheskään täynnä, mutta tunnelman pystyi aistimaan.

Fanien innokkuus kävi selväksi heti, kun Pulkkinen astui Minsk Arenan ovesta ulos. Pari fania halusi nimmarit Pulkkisen Detroitin-vuosien aikaisiin keräilykortteihin - ja yhteiskuvat totta kai.

– Maanantaina pelin jälkeen tässä on porukkaa tungokseen asti. Niin minulle on kerrottu, Pulkkinen naurahtaa.

Mieli vetää yhä NHL:ään

Teemu Pulkkisella on mainiot muistot Minskistä jo keväältä 2010. Silloin hän oli kaupungissa järjestetyissä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa turnauksen paras maalintekijä ja pistemies.

Pulkkinen teki 6 otteluun uskomattomat tehot 10+5=15 ja oli MM-pronssia voittaneen Suomen avainpelaaja.

Kisoissa olivat mukana mm. Kanadan joukkueessa pelannut Quinton Howden – Pulkkisen nykyinen ketjukaveri Dinamossa – sekä Mikael Granlund, Joonas Donskoi ja Venäjän Jevgeni Kuznetsov, jotka kaikki ovat luoneet vahvan NHL-uran.

Viidestä Pohjois-Amerikassa vietetystä vuodesta huolimatta Pulkkisen NHL-pelien määrä jäi 83:een, ja hän ehti edustaa kolmea eri NHL-seuraa (Detroitia, Minnesotaa ja Arizonaa).

– Pohjois-Amerikasta jäi kaikkinensa hyvä maku, vaikka ei käynytkään ihan niin, että olisin saanut jalkani kunnolla NHL:ssä oven väliin. Lähimpänä vakituinen pelipaikka oli Detroitissa ennen olkapään sijoiltaan menoa, Pulkkinen sanoo.

– Siinä välitilassa en ole ollut vain minä. Siellä on satoja pelaajia, jotka miettivät, että juuri minun kuuluisi saada mahdollisuus.

Pulkkinen myöntää, että maailman paras kiekkosarja NHL on yhä tavoitteena. Se kuitenkin vaatii vahvaa kautta Dinamossa.

– NHL on nuorentunut tosi paljon. Seurat ajavat entistä voimallisemmin omia lupauksiaan sisään. Sinne on vaikea päästä vähän vanhemmalla iällä takaisin, kun et ole enää lupaus.

Toinen mahdollisuus antaa kovia kansainvälisiä näyttöjä on maajoukkue, jonka toiminnasta Pulkkinen on ollut Pohjois-Amerikan vuosien takia sivussa yhtä MM-turnausta lukuun ottamatta.

– Talvelle on taas useita turnauksia tulossa. Maajoukkuepelit ovat iso näyteikkuna myös NHL:n suuntaan.

Teemu Pulkkinen

Syntynyt: 2.1.1992 Vantaalla

Pituus/paino: 179 cm/ 83 kg

Pelipaikka: laitahyökkääjä

Kätisyys: right

Seurat: Jokerit –2013 (kevät 2013 Grand Rapidsissä),Detroit (+ farmiseura Grand Rapids) 2013–2016, Minnesota, Arizona ja Iowa (AHL) 2016–17, Chicago (AHL) 2017–18, Minskin Dinamo 2018-

Yhteensä: SM-liigassa 185 ottelua, 49+79=128, NHL:ssä 83 ottelua 13+9=22, AHL:ssä 241 ottelua, 112+110=222

Saavutukset: MM-hopea 2016, kaksi alle 18-vuotiaiden MM-kisojen pronssia (2009 ja 2010), AHL:n mestaruus 2013, SM-liigan pronssi 2012, SM-liigan Vuoden tulokas 2011

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt