KHL

KHL

Kommentti: Jokerit on ollut KHL:ssä täysi urheilullinen, taloudellinen ja poliittinen fiasko – yksikään lupaus ei ole täyttynyt

Julkaistu:

KHL
Jokerien neljä kautta ruplaliigassa ei ole täyttänyt ainuttakaan lupausta tai toivetta, kirjoittaa uutispäällikkö Juha Hiitelä.
Jokerit aloitti maanantaina viidennen kautensa KHL:ssä, ja samalla alkoi suomalaisen jääkiekon entisen ihmelapsen Lauri Marjamäen taival KHL-seuran päävalmentajana.

Marjamäki, 41, on suomalaisvenäläisen seuran kolmas päävalmentaja KHL:ssä. Jossain uskottavammassa urheilusarjassa kolmas päävalmentaja viiden vuoden aikana herättäisi kysymyksiä seurajohdon pätevyydestä ja pitkäjänteisyydestä, mutta KHL:ssä se on enemmän normi kuin poikkeus.

Kun Harry Harkimo myi Hartwall-areenan kesällä 2013 ja vajaata vuotta myöhemmin myös osan Jokereista venäläissuomalaisille sijoittajille, hän myönsi, ettei halunnut jättää tappiollista areenaa perinnöksi lapsilleen. Samalla hän – ja siirrolle siunauksensa antanut Jääkiekkoliiton silloinen puheenjohtaja Kalervo Kummola – julistivat, että narrilaivan siirtyminen KHL:ään oli ainoastaan hyvä asia suomalaiselle jääkiekolle.

Urheilullinen fiasko

Neljä vuotta myöhemmin on perusteltua sanoa, että toisin on käynyt. Jokerien lähtö oli menetys kansalliselle pääsarjalle, ja seuran Venäjän-seikkailusta ei ole ollut mitään hyötyä suomalaiselle jääkiekolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuinka moni suomalaispelaaja on mennyt urallaan ratkaisevasti eteenpäin Jokereissa? Eeli Tolvanenkin oli jo NHL:n ykköskierroksen varaus, kun veti ensimmäistä kertaa Jokerien paidan päälleen. Tommi Huhtala, Masi Marjamäki ja muutama muu pääsivät pelaamaan KHL:ssä ja tienaamaan rahoja, joita eivät muuten olisi tienanneet, mutta lukuun ottamatta muutamien pelaajien taloudellista hyötyä Jokerien merkitys suomalaiselle jääkiekolle on ollut lähinnä negatiivinen.

Ilmalasta on tullut tukikohta ja ponnahduslauta monelle ulkomaalaiselle pelaajalle, jotka ovat Jokereista siirtyneet rikkaampiin KHL-seuroihin. Tanskalaislegioona, etunenässä Peter Regin, on erinomaisia kiekkoilijoita, mutta heidän pelaamisensa Jokereissa ei edistä suomalaista jääkiekkoa mitenkään.

Urheilupuolesta vastaavat Jari Kurri ja Janne Vuorinen ovat tehneet joukkueita rakentaessaan surkeaa työtä suomalaispelaajia etsiessään. Jokerien avain onneen olisi ollut löytää urallaan eteenpäin menossa olevia, todellista tasoaan halvempia kotimaisia pelaajia, joihin myös kannattajat olisivat voineet samaistua. Puolivahingossa käsiin pudonnutta Tolvasta lukuun ottamatta kaksikko ei ole löytänyt ainuttakaan sellaista.

Taloudellinen fiasko

Taloudellisesti Jokerien taival KHL:ssä on ollut täydellinen fiasko. Tappioita on tullut yli 42 miljoonaa, eikä viimeistä tilinpäätöstä ole vielä edes julkaistu. Vuosien varrella sekä Harkimo että toimitusjohtaja Jukka Kohonen ovat antaneet kulloisestakin taloudellisesta tilanteesta lausuntoja, joiden perusteella voi vetää johtopäätöksen, etteivät sen enempää kippari kuin perämieskään ole tietoisia missä heidän laivansa seilaa.

Positiiviset lausunnot ovat muuttuneet karuiksi tappioiksi, ja selitykset venäläisomistajien pääomalainoista osana liigan sponsorisopimuspakettia asettavat koko touhun naurunalaiseksi.

Jokerien viimeinen julkistettu liikevaihto oli vain reilut 7 miljoonaa euroa, mikä tietäisi missä tahansa normaalissa yrityksessä lopputiliä toimitusjohtajalle. Suomen mittakaavassa jättimäisessä areenassa pelaavan Jokerien pitäisi olla eurooppalainen huippuseura, mutta sen liikevaihto on pienempi kuin useiden SM-liigaseurojen ja pienempi kuin jopa Veikkausliigan HJK:n.

Yleisö ei tule, elleivät liput ole puoli-ilmaisia. Eikä tilannetta auta, että ainakin muutama Jokerien entinen ja nykyinen sponsori pitävät Kohosta ja hänen myyntipuolen alaisiaan paitsi epäpätevinä, myös ylimielisinä ja laiskoina. Samaa ilmiötä esiintyi aikanaan Espoon Bluesissa. Espoossa luotettiin Jussi Salonojan kuittaavan laskut, Jokereissa rahat tulevat venäläisten omistamien veroparatiisissa majailevien yhtiöiden tileiltä. Sikäli mikäli joku pankki niitä suostuu ottamaan vastaan.

Poliittinen fiasko

Ei ole mikään salaisuus, että KHL on Venäjän vallanpitäjien propagandatuote. Presidentti Vladimir Putin sanoi sen itse jo silloin, kun liiga pantiin kymmenen vuotta sitten pystyyn.

Venäjän vihreiden miesten tunkeutuminen Krimille 2014 ja siitä lähtien käynnissä ollut konflikti Ukrainan kanssa eivät ole varsinaisesti vahvistaneet KHL:n asemaa entisen Varsovan liiton maiden ulkopuolella. Ja internetin käyttäjämäärien lahjomattomat mittarit kertovat aika aukottomasti, että suomalaisiakaan eivät Jokerien seikkailut ruplaliigassa erityisemmin kiinnosta.

KHL:stä ei ole tullut venäläisten pehmeän vaikuttamisen työkalua siinä mittakaavassa kuin Kremlissä ja sen lähipiirissä toivottiin. Kummolaa ja Harkimoa lukuun ottamatta venäläiset eivät ole suurista puheistaan huolimatta löytäneet uskottavia yhteistyökumppaneita eurolaajentumiseensa, ja suomalaistenkaan mielipiteitä ja Venäjän tuntemusta KHL ei ole parantanut.

Eivätkä venäläiset ole päässeet Harkimon kautta edes uimaan presidentti Sauli Niinistön lähipiiriin, mikä oli yksi koko projektin tavoitteista. Koko projekti on ollut enemmän tai vähemmän epäonnistunut, kaikkien osapuolten näkökulmasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt