Jokerit teki historiallisen tempun Suomen jääkiekossa – ja voitti

Jokerien kokoonpanossa oli ensimmäistä kertaa enemmän ulkomaalaispelaajia kuin suomalaisia. ”Muukalaislegioona” raapi kuitenkin Kunlun Pekingistä 6–3-voiton.

Peter Regin (vas.) ja Steve Moses (kesk.) juhlivat Jokerien maalia.

3.9.2018 20:57

Jokerit teki KHL-kauden avauksessaan sellaisen tempun, jollaista ei suomalaisessa jääkiekossa ole nähty koskaan. Ensimmäistä kertaa Suomessa pelaavan suomalaisen joukkueen pelipöytäkirjaan merkityssä kokoonpanossa oli enemmän ulkomaalaisia kuin suomalaisia pelaajia.

Jokerit ilmoitti avausotteluunsa Kunlun Pekingiä vastaan 21 pelaajan kokoonpanon, jossa oli 12 ulkomaalaista pelaajaa ja vain 9 suomalaista. Suomalaisistakaan seitsemänneksi puolustajaksi merkitty Eemeli Räsänen ei pelannut ottelussa.

Määrä voi nousta vielä, sillä ulkomaalaispuolustajat Jesper Jensen ja Mike Lundin ovat loukkaantuneiden kirjoissa.

Esimerkiksi viime kaudella Jokereissa pelasi koko kauden aikana 11 ulkomaalaista pelaajaa, mutta heistä oli kerrallaan kaukalossa maksimissaan yhdeksän.

Jokerien temppu on hyvin lähellä ainutlaatuista koko suomalaisessa palloiluhistoriassa. Lähimmäksi pääsee oletettavasti koripalloilu, esimerkiksi Korisliigassa jollakin joukkueella saattaa olla kerrallaan kentällä jopa neljä ulkomaalaista, mutta kun huomioon otetaan koko 12 pelaajan ilmoitettu kokoonpano, koripalloilussakin suomalaisjoukkueilla on suomalaispelaajien enemmistö.

Jokerit sai neljällä ensimmäisellä KHL-kaudella houkuteltua riveihinsä vahvan suomalaiskatraan, mutta tänä kesänä ovi kävi rajusti ulospäin. Tämän kesän aikana joukkueen jättivät maalivahti Karri Rämö, puolustaja Rasmus Rissanen ja hyökkääjät Petteri Wirtanen, Eeli Tolvanen, Olli Palola ja Tommi Huhtala. Uusina suomalaispelaajina joukkueeseen liittyivät vain Sakari Manninen ja puolustaja Räsänen, loput lähtijät korvattiin ulkomaan hankinnoilla.

Jesse Joensuu onnistui tekemään maalin.

Jokerien muukalaislegioona raapi kuitenkin avauspelistään helpottavan 6–3-voiton kiinalaisseura Kunlun Pekingistä – ja suomalaisiakin maalintekijöitä nähtiin, kun Sakari Manninen iski heti uransa ensimmäisessä KHL-ottelussaan kaksi maalia ja Jesse Joensuu teki yhden. Joensuu teki ottelun 3–1:een ja Manninen heti perään 4–1-maalin. Manninen vielä naulasi loppuluvut 6–3:een vajaat neljä minuuttia ennen loppua.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää kulki vahvasti Jokerien komennossa. Palkinto tuli sitten toisessa erässä, kun Jokerit teki vajaaseen viiteen ja puoleen minuuttiin kolme maalia. Ryppäässä onnistuivat Joensuun ja Mannisen lisäksi Steve Moses.

Jokerit johti kahden erän jälkeen 4–1, ja kaikki näytti selvältä. Kunlun kuitenkin osoitti vaarallisuutensa, kun se nousi päätöserässä kuin varkain maalin päähän. Lopullisen naulan ottelulle iski sitten kapteeni Peter Regin maalin edestä ajassa 51.15.

Liekö aikainen ajankohta (syyskuun alku), kesäinen sää, tuntematon vastustaja vai suomalaispelaajien puute vaikuttanut, mutta Jokerien kotiavausta seurasi virallisen tiedon mukaan 9 213 katsojaa. Silmämääräisesti yleisöä ei kuitenkaan ollut niin paljon, vaan määrä jäi alle 9 000:n.

Kunluniin verrattuna Jokerien kotimaisuusaste oli silti huimaa luokkaa. Kunlunissa pelasi vain kolme kiinalaista, kaikki heistä Kanadassa syntyneitä ja varttuneita kahden passin miehiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?