KHL

KHL

Kommentti: Eeli Tolvanen joutui kärsimään – KHL:n päätös on täydellinen häpäisy

Julkaistu:

KHL
Eeli Tolvasen sivuuttaminen KHL:n vuoden tulokkaan tittelistä oli käsittämätön ja huono pila, kirjoittaa Petri Seppä.
On vaikea kuvitella, mitä valinnan tehneiden henkilöiden päässä on liikkunut. Vai onko yhtään mitään?

Keskiviikkona pidettiin KHL:n kauden virallinen päätöstilaisuus, ja tilaisuudessa tehtiin kauden viimeiset palkintovalinnat.

Tilaisuus eteni ansioituneiden pelaajien palkitsemisella: SKA:n Nikita Gusev, runkosarjan arvokkain pelaaja, SKA:n Ilja Kovaltshuk, runkosarjan pistepörssin voittaja, Barysin Nigel Dawes, runkosarjan maalikuningas, Ufan Philipp Larsen, runkosarjan tehokkain puolustaja, Ak Bars Kazanin Justin Azevedo, pudotuspelien arvokkain pelaaja, Traktorin Pavel Francouz, kauden paras maalivahti...

Odotettuja, riidattomia ja kritiikittömiä valintoja kaikki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Aivan näin härskiksi ei urheilupolitiikan tarvitsisi mennä.

Kunnes tuli kauden parhaan tulokkaan vuoro. Siinä kohdassa ei enää tiennyt, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, kun ilmoille kajahti Traktorin Vitali Kravtsovin nimi.

Kravtsov, 18, teki runkosarjassa pelaamissaan 35 ottelussa vaatimattomat tehot 4+3=7. Muuan Eeli Tolvanen mylläsi kaikki KHL:n tulokkaiden ennätykset uusiksi: runkosarjan 49 ottelussa Tolvanen, 19, teki 19 maalia ja antoi 17 maalisyöttöä.

Seitsemän kuukautta unohtui

Miten ihmeessä yli viisinkertaisella pistemäärällä voi tulla sivuutetuksi vuoden tulokkaan valinnassa?

On toki totta, että Kravtsov nousi Traktorin tärkeimpien pelaajien joukkoon pudotuspeleissä. Kravtsov teki Itäisen konferenssin loppuotteluun edenneessä Traktorissa 16 pudotuspelissä 6+5=11 tehopistettä ja oli pudotuspeleissä joukkueensa kolmanneksi tehokkain hyökkääjä.


Siltikin – Tolvanen teki pudotuspeleissä samat kuusi maalia, vieläpä viisi ottelua vähäisemmällä pelimäärällä. Sen takia on myös luonnollista, että Kravtsov teki pudotuspeleissä enemmän tehopisteitä kuin Tolvanen (11–7).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kravtsov saattoi olla kauden kaksi viimeistä viikkoa terävämpi kuin Tolvanen, mutta mihin arvioinnista unohtuivat kauden ensimmäiset seitsemän kuukautta?

Voi vain ihmetellä, mitä Tolvasen olisi vielä pitänyt tehdä enemmän ja paremmin, jotta hänet olisi voitu valita.

Kravtsovin valinta vuoden tulokkaaksi on täydellinen häpäisy kaikkien Tolvasen upean tulokaskauden aikana tekemien KHL-ennätysten jälkeen.

Urheilupolitiikka vaikutti

On selvää, että valintaan vaikuttivat myös kaukalon ulkopuoliset asiat. Vastakkainasettelussa olivat ”oma poika” ja Tolvanen ”jostain Suomesta”. Venäläisellä yltiöpatrioottisella ajattelumallilla valinta kohdistui luonnollisesti omaan poikaan.

Toisekseen, Tolvanen lähti NHL-seura Nashville Predatorsiin KHL-kauden ollessa vielä meneillään – siis KHL:n suurimpaan viholliseen ja kovimpaan kateellisuuden kohteeseen. Jo se oli KHL:lle riittävä tekosyy jättää Tolvanen valitsematta.

Aivan näin härskiksi ei urheilupolitiikan kuitenkaan tarvitsisi mennä. Tolvasen valitsematta jättäminen on samaa luokkaa kuin jos esimerkiksi Jokerien Henri Ikonen (4+9=13) olisi sivuuttanut Kultainen maila -palkinnon (runkosarjan arvokkain pelaaja) valinnassa 62 tehopistettä keränneen Gusevin.

Sille olisivat nauraneet naurismaan aidatkin – ja niin pitää tehdä myös Kravtsovin valinnalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt