Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse - KHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

Vajaat viisi vuotta kestänyt teatraalinen näytelmä on ohi. Se päättyi yhtä totuudenvastaisissa tunnelmissa kuin taannoin alkoi, kirjoittaa Marko Lempinen.

21.4.2018 14:19 | Päivitetty 24.5.2019 17:30

Kommentti on julkaistu ensimmäisen kerran 21.4.2018.

Valot sammuivat estradilta lauantaina Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa, jossa Harry ”Hjallis” Harkimo ilmoitti luopuvansa KHL-seura Helsingin Jokerien omistuksesta – siitä kuuluisasta 51 prosentin osuudestaan.

Mutta toisin kuin kansanedustaja Harkimo antoi ohjelmassa ymmärtää, hän ei itse myy mitään – tai korkeintaan teknisesti. Kysymys on Harkimon kohdalla ollut koko ajan siitä, saako hän lähteä Jokereista kasvojaan ja rahojaan menettämättä.

Hän ei ole tässäkään vaiheessa se henkilö, joka sanelee KHL-seurassa ehtoja muille.

Todellinen päätäntävalta Jokereissa ei ole sitten kesän 2013 jälkeen ollut Harkimolla, vaan seurasta 49 prosenttia omistavalla Arena Events Oy:llä, jonka takaa löytyvät venäläis-suomalaiset miljardöörit Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg.

Arena Events Oy, joka omistaa sataprosenttisesti Hartwall-areenan, on kesästä 2013 lähtien rahoittanut Jokerien toimintaa lähes 40 miljoonalla eurolla.

Jokerit on tehnyt vuosi toisensa jälkeen jättiluokan taloustappioita – neljässä vuodessa miltei 50 miljoonaa euroa. Ilman venäläisoligarkkien rahoitusta Jokerien tarina olisi päättynyt jo aikoja sitten, sillä seurasta paperilla yli puolet omistanut Harkimo ei ole osallistunut lainkaan viulujen kuittaamiseen.

Harkimo on ollut Jokerien keulahahmona pelkkä kulissi.

Välit viilenivät

Ykkösaamussa nähtiin tyypillistä Harkimoa. Hän esiintyy julkisuudessa verbaalisesti niin taitavasti ja härskisti, etteivät katsojat ehdi edes pysähtyä epäilemään totuutta.

Harkimo vääntelee totuuksia itselleen sopivankaltaisiksi, koska luottaa siihen, ettei kukaan tartu niihin. Hän luottaa brändinsä vetovoimaan.

Jo aikanaan SM-liigan puheenjohtajana Harkimo linjasi suureen ääneen jääkiekkoväelle, että ”kaikki julkisuus ei ole positiivista, mutta kaikki julkisuus on kuitenkin hyvästä”.

Hän on pelannut paitsi politiikassa myös Jokerien keulanimenä nimenomaan mielikuvilla, ei faktoilla.

Kaikkia tämä ei ole miellyttänyt, ei varsikaan Jokerien taustalla vaikuttavia venäläismiljardöörejä. He hermostuivat Harkimoon ensimmäisen kerran heti kesän 2013 areenakauppojen jälkeen, kun paljastui yllättäen, että Jokerien piti maksaa SM-liigalle noin kolmen miljoonan euron korvaus KHL:ään siirtymisestä.

Koska Harkimo ei ollut puhunut tästä Timtshenkolle ja kumppaneille etukäteen mitään, luottamus alkoi rakoilla jo yhteistyön alkumetreillä.

Urheilulehden edeltäjä Urheilusanomat kertoi Jokerien taustan tapahtumista keväällä 2014.

Keväällä 2015 Harkimo väitti Ylen haastattelussa, ettei Jokerit tekisi lainkaan tappiota tuolta kaudelta. Tämä tapahtui vain pari viikkoa ennen eduskuntavaaleja ja vain noin kuukautta ennen Jokerien tilikauden päättymistä.

Timtshenko ja Rotenberg eivät olleet uskoa korviaan, sillä heidän mukaansa kaikki Jokereissa tiesivät jo siinä vaiheessa, että tappiota kertyy vähintään kymmenen miljoonaa euroa.

Arena Events alkoi etsiä Jokereihin uutta keulahahmoa jo syksyllä 2013, jolloin 49 prosentin osuus Jokerit Hockey Club Oy:stä siirtyi virallisesti sen nimiin. Keväällä 2014 suunnitelmat olivat jo pitkällä, kunnes Itä-Ukrainan kriisi puhkesi ja Hartwall-areenan omistajat joutuivat USA:n ja EU:n Venäjän-vastaisille pakotelistoille.

Siitä lähtien pakotteet ovat häirinneet Jokerien toimintaa. Helsinkiläisseuran rahaliikenne olisi pysähtynyt totaalisesti jo kaudella 2014–2015, ellei valtaosa seuran omistuksesta olisi ollut pakotteiden ulkopuolisella nimellä.

Tämän vuoksi oligarkit ovat tarvinneet Harkimoa – suomalaisen lätkäbisneksensä kulissiksi.

Urheilusanomat (nyk. Urheilulehti) maaliskuussa 2014.

Selänne tulee?

Pakotteet painavat yhä, mutta silti Harkimo lähtee. Miksi saaga päättyi juuri nyt?

Ehkä kaikkein räikeimmin Harkimo suututti venäläisliikemiehet viime vuoden lopussa, kun paljastui, että Jokerien liikevaihto oli laskenut vain noin seitsemään miljoonaan euroon, mikä on selvästi vähemmän kuin esimerkiksi sen SM-liigassa pelaavalla arkkivihollisella HIFK:lla (noin 10 miljoonaa).

– Kun Hjallis selitteli tappioita, eikä ottanut mitään niiden aiheutumisesta omaan piikkiinsä, venäläisliikemiehillä meni hermot. He eivät voineet hyväksyä surkeaksi laskenutta liikevaihtoa, ja voikin sanoa, että Hjalliksen kykenemättömyys seurapomona vauhditti omistajanvaihdosprosessia, IS:n sisäpiirilähde kertoo.

– Pitää muistaa, että juuri venäläisliikemiehet pelastivat aikanaan Harkimon Jokerit ja Hartwall-areenan konkurssilta.

Nyt venäläisliikemiehet ovat saaneet junailtua uudet omistajakuviot sellaisiksi, että he voivat irrottaa napanuoransa Harkimoon.

Halutessaan he voisivat pistää Harkimon maksamaan lähes 40 miljoonan euron pääomalainat takaisin, mutta herrasmiehenä tunnettu Timtshenko ei siihen vaihtoehtoon turvautune korrektiussyistä.

Neljäkymmentä milliä on pikkuraha hänelle, ja toisaalta hän haluaa säilyttää välejä presidentti Sauli Niinistöön, jonka kaveripiiriin Harkimo on tällä vuosikymmenellä soluttautunut.

Timtshenko neuvotteli jo kesällä 2015 kuumeisesti kiekkolegenda Teemu Selänteen kanssa. Timtshemko lennätti tämän Selänteen yksityiskoneellaan Moskovaan. Kuten IS maaliskuussa 2018 uutisoi, oligarkit ovat halunneet juuri Selänteen Jokerien uudeksi pr-kasvoksi.

Selänne on ollut kiinnostunut pestistä, mutta ei tätä nykyä enää mahtuisi samaan bisnespöytään Harkimon kanssa. Selänne kokee Harkimon vedättäneen häntä esimerkiksi Hartwall-areenan taannoisissa osakekaupoissa.

Toisaalta myös pakotteet ovat jarruttaneet Yhdysvalloissa pääasiassa bisneksiään pyörittävää Selännettä.

Nyt nämä esteet ovat todennäköisesti kaikilta osin poistuneet, sillä Jokerien uudesta omistuspohjasta ei välttämättä löydy lainkaan Arena Eventsiä – tai jos löytyy, sillä saattaa olla uudet omistajat. Itse uskon, ettei Selänne ainakaan vielä tässä vaiheessa suostu Jokerien kasvoiksi, mutta ehkä jo vuoden tai parin päästä.

Uusista omistajista ei ole tihkunut tietoja. Jossain määriin jäljen johtanevat joka tapauksessa Kiinaan.

Jokerit ei ole erityisen houkutteleva ostokohde muutenkaan. Kolmessa vuodessa se on tehnyt yli 40 miljoonaa euroa tappiota eikä seura omista areenaa, jossa se pelaa.

Lupaus lapsille

Kun Harkimo sai tiedon uusien omistajajärjestelyiden onnistumisesta, hän erosi kokoomuksesta ja järjesti tiedotustilaisuuden uudesta poliittisesta hankkeestaan, Liike Nyt ry:stä. Kaikki oli etukäteen laskelmoitua ja suunniteltua.

Jokereista irtautumisen jälkeen hänellä ei ole samanlaista painolastia yhteyksistään venäläisoligarkkeihin, mikä olisi saattanut tahrata uuden liikkeen julkikuvaa.

Bisnes- ja urheilumaailmassa Harkimo on suututtanut monia toiminnallaan. Nyt hän yrittää edetä politiikassa huipulle keinoja kaihtamatta – uuden näytelmänsä voimalla.

Kun on seurannut Harkimon julkisia esiintymisiä tällä viikolla, mieleen on väistämättä tullut kesän 2013 kuuluisa tiedotustilaisuus Hartwall-areenassa, jossa hän ilmoitti suureen ääneen:

– En koskaan myy Jokereita, koska sitä omat lapseni eivät antaisi ikinä anteeksi, Harkimo vakuutteli.

Käytännössä Harkimo oli myynyt Jokerit jo syksyllä 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?