Jokerit – maantieteen ikuinen vanki

Jokerit pelasi niin hyvän kauden kuin se pystyy kahden jättiläisseuran puristuksissa, kirjoittaa Petri Seppä.

24.3.2018 22:34

Maantieteelle ei luonnollisestikaan mitään voi. Mutta on Jokerien ikuinen kohtalo olla läntisessä konferenssissa samalla puolella ottelukaaviota armeijan suurseurojen Pietarin SKA:n ja Moskovan TsSKA:n kanssa.

Jokereille ei KHL:ssä tule koskaan yhtä suuria resursseja kuin hallitsevalla mestarilla SKA:lla tai TsSKA:lla. Eikä liioin yhtä suurta budjettia.

Tämän karun faktan takia Jokerit ei koskaan pysty kasamaan yhtä kovaa joukkuetta kuin Venäjän ökyseurat.

Jokereilla oli tänä vuonna historiansa paras joukkue. Sillä oli kaksi loistavaa maalivahtia, olympiakävijät Karri Rämö ja Ryan Zapolski, kolme olympiapelaajaa myös puolustuksessa ja laaja ja tulivoimainen hyökkäys keihäänkärkenään vasta 18-vuotias "ihmepoika" Eeli Tolvanen. Jokerien budjetilla ei olisi voinut koota juurikaan parempaa joukkuetta.

Silti – toinen pudotuspelikierros on Jokerien maksimi. Oli tällä kaudella ja on myös tulevaisuudessa. SKA:lla ja TsSKA:lla on niin mielipuolisen kovat ja laajat materiaalit, ettei niihin Jokerien hiluilla pysty.

Toki lähelle Jokerit pääsi. Jokerit pystyi järkyttämään ja horjuttamaan suurta ja mahtavaa TsSKA:ta toden teolla, mutta paukut loppuivat sitten kuitenkin kesken, kun olisi ollut jättiläisen kaatamisen paikka.

Jokerit aloitti konferenssivälierät kerrassaan luokattomasti. Sarjan ensimmäinen ottelu Moskovassa oli täydellinen ohipeli. Sellaisia ei saisi varsinkaan pudotuspeleissä koskaan tulla, kun Jokerit antoi TsSKA:lle ilmaiseksi yhden kiinnityksen konferenssifinaaleihin.

TsSKA:n Andrei Svetlakov (vas.) ja Jokereiden John Norman kamppailivat lauantaina kiekosta.

Päävalmentaja Jukka Jalonen korosti silloin, että pudotuspeleissä muistin pitää olla lyhyt ja edellisestä pelistä oppimisen nopeaa.

Jokerit paransikin ottelu ottelulta aina viidenteen peliin. Toinen ottelu muistutti Jalosen sanoin jo jääkiekkoa, ja kotiotteluissa Jokerit haastoi TsSKA:n jo toden teolla. Jokerit oli neljännessä ottelussa jo selvästi parempi, vaikka ottelun hävisikin.

Sitten koitti kuusi tuntia kestänyt maratonottelu Moskovassa. Jokerit onnistui pakkoraossa ryöstössään mutta taisi samalla väsyttää itsensä pahanpäiväisesti. Siinä juuri tulee yksi keskeisimmistä eroista: SKA ja TsSKA pystyvät tarvittaessa ottamaan reserveistä pari täysin uutta kentällistä kehiin pelitason juuri putoamatta. Jokereilla ei tällaista reserviä ole.

Kun siihen lisätään vielä kauden tärkeimmällä hetkellä tullut mittava loukkaantumis- ja sairastumissuma, 142 minuuttia ja 9 sekuntia kestänyt ottelu teki tehtävänsä. Energiat loppuivat.

Viimeinen niitti oli, kun Moskovassa uskomattomat 84 kertaa torjunut Karri Rämö ei pystynyt lauantaina pelaamaan. Rehellisyyden nimissä, Rämö oli pudotuspeleissä paljon vakuuttavampi kuin Ryan Zapolski.

Zapolskille meni lauantaina pari sellaista osumaa, jotka olisi ehdottomasti pitänyt pystyä torjumaan. Ne olivat kalliita ja satuttavia takaiskuja niihin paikkoihin. Huippuvireinen molari olisi voinut antaa Jokereille jatkoaikaa.

Pettynyt Ryan Zapolski ja muut Jokerien pelaajat kiittivät kannattajiaan lauantain ottelun jälkeen.

Jokerien kausi oli lopulta hyvin kaksijakoinen. Alku oli kuin satua. Jokerit rikkoi seurahistorian pisimmän voittoputken, kun se porhasteli peräti 16 voittoa putkeen.

Kun voittoputki taittui, Jokereilla alkoi hyvin ailahteleva ja vuoristoratamainen jakso, joka kesti kauden hamaan tappiin. Hyvät ja todella heikot jaksot vuorottelivat. Alkukauden huimaan lentoon Jokerit ei enää päässyt missään vaiheessa.

Jokereissa koittavat nyt isot muutokset. Päävalmentaja Jukka Jalonen siirtyy Leijonien päävalmentajaksi, ja vastaavasti Lauri Marjamäki tulee kevään MM-kisojen jälkeen maajoukkueesta Jokerien peräsimeen.

Myös pelaajistoon tulee muutoksia, mutta oleellinen kysymys on, pystyykö Jokerit rakentamaan vieläkin paremman joukkueen kuin tänä vuonna. Komeasta nimilistasta huolimatta joukkue oli kuitenkin liikaa 18-vuotiaan nuorukaisen tehojen varassa.

Itäisen konferenssin puolella Jokerit olisi hyvinkin voinut yltää ainakin konferenssifinaaliin, miksei aina Gagarin-cupin loppuotteluihinkin. Jääkiekkoilullisesti on Jokerien harmi, ettei Helsinki sijaitse jossakin Uralin tuolla puolen.

Toisaalta on hyvä, ettei sijaitse. Muutoin meillä olisi käytössä eri kieli ja katukylteissä erilaiset kirjaimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?