Ismo Lehkonen nosti esiin tekijän, joka päätti Jokerien KHL-kauden – venäläisvalmentajan peliliike puhutti

IS:n jääkiekkoasiantuntijan Ismo Lehkosen mukaan Jokereilla oli täydet mahdollisuudet viedä ottelusarja seitsemänteen peliin. Narripaitojen esitys kotihallissa ei kuitenkaan riittänyt kaatamaan suurseura TsSKA:aa.

Jokerit joutui kesälomalle lauantain ottelun jälkeen.

24.3.2018 21:22

Jokerien KHL-kausi tuli lauantaina päätökseensä, kun narripaidat hävisivät Helsingissä Moskovan TsSKA:lle maalein 3–4.

Tappio tiesi sitä, että moskovalainen suurseura eteni läntisen konferenssin finaaleihin voitoin 4–2.

Hartwall-areenassa pelattu kuudes ottelu oli äärimmäisen tiukka. Edellisen maratonottelun vienyt Jokerit johti ottelua kahdesti, mutta TsSKA onnistui nousemaan rinnalle ja lopulta ohi Sergei Andronovin toisen erän osumalla. Kolmannessa erässä ei maaleja enää nähty.

Ilta-Sanomien jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen nosti tasaisesta ottelusta esiin etenkin Jokerien toisen erän otteet. Helsinkiläiset tulivat erään 2–1-johdossa. Asetelma kääntyi reilussa kymmenessä minuutissa 3–4-tappioasemaksi.

– Toisessa erässä tuli kolme tosi halpaa maalia, jotka olivat vähän sattumien summia. Yksi oli ylivoimamaali, jossa kiekko meni maaliin oman pakin jalasta. Sitten tuli kaksi aloitustappiota, joiden jatkotilanteet kolahtivat omiin.

– Sitten tullaan siihen, miten takaiskuja käsittelee. Oli tiedossa, että KHL on venäläisten sarja, jossa tuomarit vetävät kotiinpäin. Ottelussa tuli hetkiä, joissa kiihkoa ei hallittu. Huudettiin vähän tuomarille, tuli (Tommi) Huhtalan ulosajo... Erä meni kiihkoiluun, kun keskittyminen olisi täytynyt pitää pelaamisessa, Lehkonen pohti.

TsSKA:n Kirill Petrov ja Bogdan Kiselevitsh juhlivat voittoa.

Ottelun seuraajia puhutti myös TsSKA:n päävalmentajan Igor Nikitinin ratkaisu ensimmäisen erän jälkeen. Nikitin otti joukkueensa ykköstorjujan Ilja Sorokinin vaihtoon ja määräsi maalin suulle ruotsalaisveskari Lars Johanssonin.

Johansson oli ollut viimeksi torjuntahommissa kuukausi sitten, kun TsSKA hävisi Severtstalille 1–4. Runkosarjassa ruotsalainen pelasi vain 21 ottelussa.

Lehkosen mukaan venäläisvalmentajan peliliike oli looginen ottaen huomioon, että Sorokinilla oli alla yli 142 minuuttia kestänyt maratonottelu torstailta.

– Nikitin varmaan laski, että edellisen pelin kuorma oli Sorokinille liian kova. Hän ei ollut terävimmillään. Jokerien kaksi ensimmäisen erän maalia tulivat suorista hyökkäyksistä, ja näytti, että joukkue oli hieman karkaamassa. Valmentaja halusi ottaa jäälle tuoreemman veskarin, mikä osoittautui ihan ok ratkaisuksi.

Ottelun merkittävimmäksi ratkaisutekijäksi kokenut kiekkovalmentaja nosti kuitenkin aloitusvoitot.

– Jokerit hävisi 60 minuutin aikana ihan järjettömän määrän aloituksia. Tämä oli ottelusarjan ensimmäinen peli, jossa aloituksia hävittiin noin selvästi. Aloitusten jälkeen pelin hallinta oli lähtökohtaisesti TsSKA:lla. Siinä on todella vaikea hakea tasoitusta.

TsSKA kohtaa läntisen konferenssin finaalissa pietarilaisen ökyseuran SKAn. Joukkueet ovat olleet tälläkin kaudella sarjan suurimpia ennakkosuosikkeja.

KHL:ää on kritisoitu, että sarja olisi pedattu SKA:lle ja TsSKA:lle. Mitä mieltä olet siitä?

– Eihän siitä ajatuksesta pääse millään eroon. Toisaalta sehän tekee tästä jutusta hienon. Kun ajatellaan tätäkin peliä, Jokereilla oli oikeasti saumat viedä se. Parempi keskittyminen aloituksiin ja fokuksen pitäminen 60 minuuttia, niin seitsemänteen peliin olisi ollut asiaa. Jos tässä sarjassa on, täytyy hyväksyä, että ne vetää kotiinpäin. Mutta vastustaja on mahdollista kampittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?