KHL

KHL

Kalervo Kummolalta yllätysväite: KHL kääntänyt takkinsa olympiaboikotin suhteen

Julkaistu:

Jääkiekko
Kalervo Kummola uskoo, ettei KHL boikotoi talviolympialaisia, koska sarja ei halua ongelmia Kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa.
Miten Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF reagoi, jos Itä-Euroopan kiekkoliiga KHL kieltää pelaajiaan osallistumasta helmikuussa pidettäviin Etelä-Korean olympialaisiin?

Kysymys puhuttaa kansainvälisiä kiekkopiirejä. Monet pelkäävät, että venäläisten hallinnoima KHL toteuttaa rajun ukaasinsa kostaakseen Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle, joka tiistaina päätti sulkea Venäjän olympialaisista. Venäjää on syytetty valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä.

– Asia ratkeaa ensi tiistain ja keskiviikon aikana. Emme kaipaa uusia selkkauksia, IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoo IS:lle.

KOK:n mukaan venäläisurheilijat saavat osallistua olympialaisiin ainoastaan ns. neutraalin urheilijan statuksella. Se tarkoittaa, ettei kisoissa nähdä urheilijoilla Venäjän kansallistunnuksia tai kuulla maan kansallishymniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylipäätään kisoihin kelpuutetaan venäläisistä vain ne urheilijat, jotka pystyvät todistamaan puhtautensa.

Tämä ei välttämättä kelpaa KHL:lle. Esimerkiksi Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Oleg Znarok kutsui kilpailemista olympialaisissa ilman maan omaa lippua ”idiotismiksi”. Monet merkittävät venäläiset urheiluhahmot tukevat Znarokin näkemystä.

KHL:n poisjäänti tarkoittaisi, etteivät liigassa pelaavat ulkomaalaiset, esimerkiksi suomalaiset, saisi lupaa osallistua olympialaisiin.

– Ei KHL jää pois! Eivät ne uskalla tehdä sellaista ratkaisua, Kummola jyrähtää.

Lausunto yllättää, sillä vielä muutama viikko sitten Kummola arveli, että KHL olisi tosissaan ukaasinsa kanssa.

Mitä tässä välissä on oikein tapahtunut?

– No, siis saamamme tiedon perusteella KHL ei ole lähdössä boikotointitielle. Ei, koska sarjan johdossa tiedetään, että se tietäisi jatkossa hankaluuksia IIHF:n kanssa. KHL olisi suoraan sanoen lirissä IIHF:n kanssa, Kummola selvittää.

Sulkisiko IIHF siinä tapauksessa Venäjän jääkiekon MM-kisoista?

– En voi tässä vaiheessa ottaa asiaan kantaa. Enkä kyllä haluakaan, koska en usko uhan realisoitumiseen. KHL:n osallistumisen puolesta puhuvat myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuoreet lausunnot. Kokonaan toinen juttu on, kuinka moni Venäjän maajoukkuekiekkoilijoista täyttää dopingtestaukseen liittyvät kriteerit.

Kummolan mukaan lontoolainen laboratorio on tehnyt kauden aikana dopingtestauksia KHL:ssä.

– En kuitenkaan tiedä, kuinka paljon niitä testejä on tehty. Ehkä on tehty riittävästi, ehkä ei. Toivottavasti kaikki on kunnossa, mutta tämä testaamisasia saattaa vielä muodostua ongelmaksi ainakin joidenkin Venäjän maajoukkuepelaajien kohdalla, Kummola näkee.

Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga NHL ilmoitti jo aiemmin vetäytyvänsä olympialaisista. Kummola myöntää, että jo se oli isku olympiakiekon arvostukselle.

– On jo pakko myöntää, että tulevan olympialätkän arvostus on kärsinyt kovan kolauksen, Kummola linjaa.

– Toisaalta olympiavoitto on aina olympiavoitto, eikä kukaan muistele jälkikäteen, miten ne ovat tulleet. Esimerkiksi Los Angelesissa 1984 suomalaiset voittivat kultamitaleja, kun puoli maailmaa oli poissa. Silti he ovat kansan silmissä tasaveroisia muiden olympiavoittajien kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt