Veli-Matti Savinainen on nähnyt KHL:n todellisen nurjan puolen – Siperiassa nyt ilman ”hokivaimoja”

Veli-Matti Savinaisen kausi Jugra Hanti-Mansijskissa ei ole ollut ruusuilla tanssimista.

Veli-Matti Savinainen tositoimissa viime kevään MM-kisoissa.

8.11.2017 16:32

Veli-Matti Savinainen oli SM-liigan runkosarjan viime kauden maalikuningas. Hän iski Tapparassa 55 ottelussa hurjat 30 maalia.

Ei ihme, että Savinainen lähti kovin odotuksin uransa toiselle visiitille siperialaisseura Jugra Hanti-Mansijskiin. Ensimmäinen yritys kaudella 2013–14 jäi vaatimattomaksi (49 ottelua, 13+6=19), nyt tahdin piti muuttua.

Vaan ei ole muuttunut. Savinainen on tälläkin kaudella törmännyt KHL:n nurjaan puoleen: oma peli ei ole kulkenut (26 ottelua, 6+3=9) eikä joukkueen peli, mikä johti siihen, että valmentaja vaihtui syyskuun lopussa – myös likipitäen puolet joukkueesta on vaihtunut. Hyvin perusvenäläistä meininkiä siis.

Valmentajanvaihdoksella oli lyhyt piristävä vaikutus. Jugra voitti uuden valmentajan Anatoli Jemelinin viidestä ensimmäisestä pelistä neljä, mutta sen jälkeen kyyti on ollut jälleen yhtä kylmää kuin Hanti-Mansijskin talvi, jolloin pakkanen voi laskea jopa 50 asteeseen: 12:sta viime pelistä Jugralla on vain kolme voittoa.

– Meille tuli hyvä hetki vaihdoksen jälkeen. Saimme pelisysteemiämme uuteen kuntoon. Nyt on ollut viime aikoina jälleen haastavampaa, Savinainen muotoili kohteliaasti Leijonien keskiviikon harjoitusten jälkeen.

Valmentajanvaihdos piristi myös Savinaista. Kauden aloittaneen Igor Zaharkinin komennossa Savinainen sai 14 ottelussa kasaan vain tehot 1+1, Jemelinin ajan 12 ottelussa tehopisteitä on tullut 5+2, ja välissä Savinainen oli viisi ottelua kokonaan pois kokoonpanosta.

– Ekat 14 peliä tuloksenteko oli nihkeää. Muutoin Hanti-Mansijskiin oli helppo mennä, kun tiesin, mitä oli odotettavissa.

Savinainen tuli tunnetuksi siitä, että neljä vuotta sitten hänellä oli Siperiassa omat ”hokivaimot” eli läheiset ystävät mukana pitämässä seuraa.

– Nyt ei ole. Olen ihan yksin matkassa, Savinainen naurahti.

– On totta, ettei Hanti-Mansijskissa ole isoja kauppakeskuksia, joissa tehdä ostoksia ja viettää aikaa. Mutta en sellaisia tarvitse. Minulle riittää pari hyvää ravintolaa, joita kaupungista löytyy kyllä. Muutoin pääosin lepäilen kämpillä.

Jugralla on maajoukkuetauolle lähdettäessä matkaa pudotuspeliviivaan jo karmeat 16 pistettä. Se tietää vääjäämättä sitä, että Jugran kausi on paketissa 1. maaliskuuta, kun KHL:ssä pelataan viimeinen runkosarjakierros.

Kun mahdollisuus seurajoukkuemenestykseen on kaikonnut, olympialaiset ovat nousseet Savinaisen ajatuksissa todella tärkeään asemaan.

– Nyt on ainutkertainen tilaisuus. Kun NHL-pelaajat eivät ole mukana, uusille pelaajille avautuu uusia mahdollisuuksia. Sellaisille, jotka eivät ole aiemmin edes osanneet unelmoida siitä mahdollisuudesta, Savinainen kuvasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?