Lätkäperheen kuopus Eeli Tolvanen hioutui maalintekijäksi kotipihalla: ”Ne pelit olivat kovaa taistelua” - KHL - Ilta-Sanomat

Lätkäperheen kuopus Eeli Tolvanen hioutui maalintekijäksi kotipihalla: ”Ne pelit olivat kovaa taistelua”

Jokerien komeetta Eeli Tolvanen on maaliahneudeltaan kuin Teemu Selänne – uskomattoman lätkäperheen kruununjalokivi.

Eeli Tolvanen kiekkoilee ainakin tämän kauden KHL:ssä Jokereiden riveissä.

16.9.2017 7:23

Vaihtoehtoja ei ollut. Joko omistautuu työnteolle tai saa lähtöpassit. Eeli Tolvanen omistautui.

Puhutaan kausista 2015–17, jolloin suomalaisen jääkiekon superlupaus pelasi Yhdysvaltain juniorisarjassa USHL:ssä, Sioux City Musketeersissa. Opiskelun ohella pelaajien oli heittäydyttävä ehdoitta harjoittelulle.

– USHL:ssä oli kova kuri. Se oli aivan toista luokkaa kuin suomalaisessa juniorivalmennuksessa, paljon tiukempaa. Jos siellä ei ole valmis tekemään töitä eikä peli kulje, saa potkut, Tolvanen, 18, kertoo IS:lle.

– Olen kurista kiitollinen, koska se vahvisti minua henkisesti. Ilman niitä kokemuksia en välttämättä olisi vielä kypsä pelaamaan vahvuuksillani miesten peleissä. Nyt on mennyt ihan mukavasti.

KHL-seura Jokereissa mainion alkukauden pelannut Tolvanen muistetaan Suomessa parhaiten alle 18-vuotiaiden MM-kultahuumasta keväältä 2016. Rapakon toisella puolella Tolvasen nimi on puolestaan tallentunut verkkokalvoille menestyskausista USHL:ssä sekä tietysti menneen kesän ykköskierroksen varauksesta (Nashville, 30:s).

– Kehittymiseni kannalta Jokerit ja KHL olivat tässä vaiheessa järkevin vaihtoehto.

Veljillä suuri merkitys

Tehokas hyökkääjä on osoittautumassa Jokereille kultakimpaleeksi, mutta tällä menolla helsinkiläisseuran onni jää lyhytaikaiseksi. NHL kutsuu Tolvasta, jota on maalintekotaidoiltaan ehditty verrata jopa Patrik Laineeseen.

Tolvanen on Laineen tavoin siitä poikkeuksellinen suomalaiskiekkoilija, että hän ei ole tekevinään maaleja vaan hän tekee maaleja.

Eeli Tolvanen sai yksilöllistä valmennusta nuoresta pitäen.

Oppi jalostui jo pienenä.

Tarina alkoi Nummelasta. Tolvanen syntyi perheeseen, jossa lajivaihtoehtoja ei juuri jäänyt. Hänen molemmat isoveljensä olivat nimittäin vihkiytyneet jääkiekkoon – ja ovat edelleen.

Veljeksistä vanhin, 25-vuotias hyökkääjä Joona Tolvanen pelaa Mestiksen K-Vantaassa. Veljeksistä keskimmäinen, 22-vuotias maalivahti Atte Tolvanen puolestaan pysäyttää kiekkoja Yhdysvaltain yliopistosarjassa NCAA:ssa.

Eeli Tolvanen jakaa kiitosta menestyksestään veljilleen Joonalle ja Atelle.

Uskomattoman lätkäperheen täydentää isä Markku Tolvanen, joka aikanaan valmensi kaikkia poikiaan Nummelan Palloseurassa.

– Valmensin nummelalaisia junioreita pedagogisella otteella. Harrastuksen piti olla hauskaa, koska jos nuori kokee harrastuksen hauskaksi, hän vihkiytyy oma-aloitteisesti pihapeleihin, jotka ovat joka lajissa elinehto taitojen hioutumiselle, rehtorina työskentelevä Markku Tolvanen linjasi IS:lle keväällä 2016.

Joona pani nuorena Aten maaliin. Kun Eeli tuli pihapeli-ikään, maalivahti oli jo olemassa, joten veljistä nuorin sai pelata hyökkääjänä.

– Ne pelit olivat kovaa taistelua. Kun jouduin nuorena pelaamaan muutenkin itseäni vanhempia vastaan, luonteeni lujittui, Eeli Tolvanen kertoo nyt.

– Veljesten merkitys kehittymiseeni on ollut tosi iso.

Idolilta peritty taito

Nummelasta Tolvanen siirtyi jo D-juniori-iässä Bluesiin, josta tie vei myöhemmin USHL:ään. Tällä hetkellä Tolvasen vahvuuksia ovat laukaus ja peliäly.

Kuti lähtee napakasti ja tarkasti yhtä lailla suorasta luistelusta kuin ahtaasta tilasta. Tolvasen pelaaja-agentin Tomi Haulan mukaan USHL oli tässäkin mielessä arvokas kokemus pelaajalle.

– USHL:ssä keskitytään myös yksilövalmennukseen. Eelikin joutui jokaisen joukkuetreenin jälkeen vetämään 30–45 minuutin jäätreenin taitovalmentajien ohjauksessa. Laukausta hiottiin, ja se näkyy nyt, Haula linjaa.

– Suomessa levyltä ampuminen unohdettiin pariksikymmeneksi vuodeksi, joten ei ihme, että on ollut pulaa maalintekijöistä.

Tolvasen veljessarja Teemu Selänteen kanssa.

Vuonna 2001 Tolvasten lätkäperhe ikuistettiin Vuokatissa samaan kuvaan itsensä Teemu Selänteen kanssa. Mikä lie ollut kuvan tai yleensä Selänteen merkitys Eelille, mutta hänen maalintekoahneutensa on kuin suoraan idoliltaan perittyä.

– Kun menen kentälle, en näe muuta vaihtoehtoa kuin yrittää kaikin keinoin maalintekoa. Onnistumisesta saa niin älyttömän hienon fiiliksen, Jokereissa tehot 4+4=8 iskenyt Tolvanen rummuttaa.

– Olen pienestä pitäen halunnut NHL:ään. Siksi ampuilen edelleen levyltäkin kiekkoja.

”Odotan maajoukkuekutsuja”

Alkujaan Tolvasen oli tarkoitus siirtyä alkaneeksi kaudeksi Yhdysvaltain yliopistosarjassa pelaavan Boston Collegen riveihin, mutta siirto kariutui yllättäen. Kerrottiin, ettei Tolvanen täyttänyt Bostonin akateemisia vaatimuksia.

– Totta kai se oli pieni pettymys. Tähtäsin sinne ja tein kovasti töitä koulun eteen, mutta kaikki ei napsahtanut kohdilleen. Ei voi mitään, Tolvanen kertoi IS:lle kesäkuussa.

Suomalaishyökkääjä varattiin NHL:ään ykköskierroksen 30. pelaajana, mutta vielä Nashville sai jäädä. Hänen tiensä vei KHL:ään ja Jokereihin, ainakin täksi kaudeksi.

– Halusin saada miesten pelejä alle ennen NHL:ään siirtymistä. KHL on hyvä sarja, esimerkiksi kamppailuvoimaltaan aivan eri luokkaa kuin juniorisarjat, Tolvanen kertoo nyt.

– Minulla on vielä paljon kehitettävää – eniten kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, nimenomaan puolustamisessa. Haluan kehittyä valmiimmaksi pelaajaksi ennen ”änäriä”. Tämä kausi näyttää suuntaa, onko siirron aika jo ensi kaudella.

Eeli Tolvanen pelasi viime vuonna Leijona-paidassa 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Euroopassa pelatessaan Tolvanen on käytännössä automaattisesti Suomen maajoukkuevalmentajien käytössä. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa 2016 Tolvanen loisti iskemällä tehot 7+2=9 pistettä. Viime vuodenvaihteessa nuorten MM-kisat menivät Suomelta ja Tolvaselta penkin alle, mutta nuorukainen saalisti silti kuusi pinnaa.

Tolvanen lienee mukana seuraavissakin nuorten MM-kisoissa, ja myös uran ensimmäinen A-maaottelu osunee kohdalle kuluvalla kaudella.

– Vielä ei ole kuulunut mitään mistään suunnalta, mutta odotan maajoukkuekutsujen tulevan ennen pitkää. Uran ensimmäiset A-maaottelut ovat yksi kauden selkeä tavoite, Tolvanen korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?